Viktigt om trafficking – missa inte!

Min kollega Susanne skriver idag alldeles briljant i Expressen om regeringens nya och tuffare tag mot trafficking, som basunerades ut på DN-kommuniké för några dagar sedan.

Man vill bland annat ”avlyssna” för att sätta dit de som sysslar med ”människosmuggling” ”människohandel” (vad var det nu vi skulle ha FRA till igen?), ett ”samlat och kraftfullt” tag mot denna organiserade handel med kroppar. Susanne påpekar att det kanske inte är så enkelt som att vi ska haffa torskar så minskar sexköpen utan att det finns andra orsaker, exempelvis den restriktiva invandringspolitik som EU har i görningen. Men som vanligt är det lättare att ta itu med en upprustning av polisen och ett tänjande på vem man får avlyssna än att faktiskt göra något åt den situation som producerar olika former av prostitution, varav vissa kan utgöra en förödande livssituation.
Hål utkik efter Susannes kommande avhandling. Den är ett stycke föredömlig idéhistoria som jämför debatten och lagstiftningen i Sverige och Tyskland.

2 reaktioner till “Viktigt om trafficking – missa inte!”

  1. De vill satta dit de som haller pa med ”manniskohandel”, sager dem, inte ”manniskosmuggling”. Fast visst, att avlyssna handlare och att avlyssna smugglare ar i princip samma sak , ty hur gor man nar man ska halla isar manniskohandel, manniskosmuggling och illegal invandring nar man letar efter nagon att lyssna av eller nagot att signalspana pa?

  2. Sussanne: Aight… jag bloggar fortare än jag tänker 🙂 Signalspaning bryr sig inte om människor är misstänkta eller inte. Då spanar man på allt. Och när begreppen flyter som skummet på havet så kan man fånga både fula och fina fiskar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.