Vaddå "nej" till telekompaketet?

Alltså SvD får skärpa sig när det gäller telekompaketet. Parlamentet har inte röstat ”nej” till telekompaketet! 166an antogs i Harbours kompromiss, vilket är kasst, medan 138an behölls i original med reservation om förlikning. Hur svårt kan detta vara?

Det intressanta och glädjande är att Sverige kommer att vara det land som ansvarar för att förlikningen ros i hamn. Det är glädjande eftersom vi har en sprudlande nätpolitik just nu. Det är här det händer saker med internet! Det borde till och med vara en absolut demokratisk vinst att det finns så många aktiva medborgare kring dessa frågor.

För visst blir det kul att bemöta näringsdepartementets kommunikéer när Henrik Hansson säger så här:

– Jag tror inte hela paketet hotas, utan vi kommer att ordna det här på något sätt. Ser man på hela paketet är det väldigt lite vi är oeniga om, säger Henrik Hansson, politisk sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Den här gången tar vi ordentliga tag mot fasadputsregeringen. Vi har sett Betrice Ask lappa ihop Ipred, och fuskliberaler kompromissa FRA… business as usual.

Erik Josefsson och Eva-Britt Svensson bemöter Hökmark med samma argument. Telekompaketet har inte ”fallit”! Det enda som har fallit är kanske den fina dimridå som vår regering försöker smeta över paketet i hopp om att folk lugnar ned sig. Fredrik Reinfeldt borde vara lika nervös som under FRA-debatten… vi har hört det förr… ”Det är bäst för alla om debatten lägger sig”.

Vi jobbar inte så.

Läs mer hos Erik Josefsson.

PS. Piratpartiet – här har ni en chans att både göra väl och plocka röster DS.

9 svar på “Vaddå "nej" till telekompaketet?”

 1. IPRED visar sig alltså som den likare som all internetlagstiftning ska jämföras med i fortsättningen..stackars sverige..vi kommer verkligen att se att den gamla partiapparaten har spelat ut sin roll och detta när ett exempel på detta nämligen aliansen vädjar till opositionen att dom ska få arbetsro kring eu arbetet…

  Nä fredrik reinfeldt har missat hela poängen med FRA frågan och den nu pågående debatten.Vi vill ha vår elektroniska frihet…Vi vill ha vår elektroniska frihet…

 2. Det finns så många olika infallsvinklar på det här ”problemet” så det är i princip svårt att veta vad som är rätt eller fel eller bra eller dåligt. Det beror på är svaret. Hela debatten blir snuttifierad.

  Att jag däremot inte på ett enda sätt bergiper vad det är som regeringen försöker ”mörka” eller vad det kallas. Finnsdetverklgien något att mörka? Elelr är det helt olika sätt att se på saken. Det som bekymrar mig ör att särintressen får vara med och bestämma hur vi ska agera. Men delvis är det redan så eftersom vi har personliga abonnemang hos operatörerna och kanbli avstängda idag om vi int ebetalr våra räkningar eller gör något annat man inte får enligt avtalet.

  Portalparagraf (övergripande) och recital (upprepning från tidigare) är vad jag förstått centrala begrepp här. Hur tacklar du dessa i det här sammanhanget?

  1. Mary: Du har helt rätt. Det är ju inte så att det finns något som ”mörkas”, utan snarare handlar det om hur man ser på olika saker som medborgarskap, marknad, konkurrens osv. Telekompaketet kan betraktas både som en överstatlig plåga eller som något som kan rädda oss från tokigheter. Sant.

   Men Näringsdepartementet sprider en ganska annorlunda bild av vad telekompaketet är, om man jämför med bloggosfären. Detta är iofs. inget konstigt, men det är ju fortfarande så att de är ett departement med exekutiv makt och vi är en offentlighet som diskuterar. I en demokrati ser man till att skapa dialog mellan de som har formell makt och de som bryr sig om sakfrågan. Jag hoppas att näringsdepartementet diskuterar med oss!

   Hmm… portalparagraf och recital är jag inte bekant med. Låter som EU-speak…

 3. Olle: Jag tror att Ipred är ett bra exempel, inte bara för att det handlar om internet, utan för att det sätter tonen i hur EU tänker förhållandet mellan stat och marknad, och hur dessa ska förhålla sig till rättssäkerhet och domstolar.

 4. Jag håller med om att det är glädjande att den här bollen fortfarande kommer vara i spel efter EU-valet och under det svenska ordförandeskapet i höst.

  Det är också glädjande att debatten (både i Sverige och i Frankrike) har börjat handla om relationen mellan internet och de mänskliga rättigheterna. Det är ju det som är den underliggande grundfrågan i dragkampen om tillägg 138 och alla de andra tekniska turerna runt telekompaketet.

  Förutsatt att Piratpartiet kommer in i EU-parlamentet kommer vi göra allt vi kan för att det svenska ordförandeskapet ska bli riktigt historiskt. Det kan komma att bli under det svenska ordförandeskapet som frågan om de mänskliga rättigheterna ska gälla även på internet avgörs.

  Kan vi få den debatten att komma till rätt slut under Sveriges ordförandeskap, då kommer det vara en riktigt stor fjäder i den svenska hatten.

  Förutom den uppenbara vinsten för demokratisträvandena både i Europa och resten av världen, skulle det också kunna bli ett första steg för att återge Sverige den tätposition som IT-nation som vi hade på nittiotalet, men som socialdemokraterna och allianspartierna har slarvat bort sedan dess.

 5. Ja det är bara att stå på för den personliga integriteten. På olika sätt och med olika infallsvinklar, alltid är det någon som förstår.

  Hur som helst så har vi i bloggosfären satt frågan på bordet. Det ska vi vara stolta över. Jag har inga planer på att ge upp att tjata inom mitt parti och annorstädes. Sen att det inte går lika fort som man tänkt sig är en annan sak.

  Jag är förvånad över Näringsdepartementets ställningstagande här. Få lyfter blicken över bordskanten. Det är skrämmande.

 6. Jag tror att det kan vara en ‘smekmånad’ inför EU-valet. Men lite irriterade blir de nog ändå – just om det får påverkan på valet – där kanske det tar det lite på allvar i alla fall.

  Nån frågade om ‘recital’ – jag har hört att skulle man lägga olika skrivningar – t ex tillägg i CRA – som recital så är det ‘skäl’ och inte juridiskt bindande. För att bli juridiskt bindande tillägg till Telekompaketet så måste de istället ligga som artiklar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.