Vad får vi för skattepengarna när universitet och högskolor satsar på Almedalen?

För några veckor sedan försökte jag få tag på lite data om Almedalsveckan. Först försökte jag få ut programmet genom att be snällt och vädja till offentlighetsprincipen. Men det gick inte. Så jag använde mig istället av lite medborgarprogrammering och fick tag på den data jag behövde genom att skrapa sökmotorn. Om data är stängda får man öppna dem.

Men vad kan man då göra med data? Här tänkte jag bara ta upp ett litet exempel om svenska universitet och högskolors närvaro under Almedalsveckan.

Som SVT rapporterade lägger lärosätena ”miljontals” kronor på att medverka. Men vad får man då för dessa miljoner? Förvisso rör det sig inte om så mycket pengar, inte om man sätter summorna i relation till vad forskning och undervisning kostar. Men det är en viktig principfråga att det finns möjlighet för vem som helst att ställa och besvara en sådan fråga.

SVTs artikel ger endast en topplista på vad lärosätena spenderar på Almedalsveckan (visst borde även journalistiken satsa mera på öppna data!). Så här ser den ut:

  • Stockholms universitet 1000.000 kronor.
  • Lunds universitet 800.000 kronor.
  • Uppsala universitet 500.000 kronor.
  • Göteborgs universitet 410.000 kronor.
  • Högskolan i Borås 310.000 kronor.

Tyvärr ger inte SVT någon vidare information om svarsfrekvens eller hur hela listan ser ut, så man får ta den med en nypa salt. Men det är ändå en början.

Ett sätt att mäta ”kostnadseffektiviteten” i dessa satsningar är att räkna hur många seminarier som respektive lärosäte organiserar. Ur den data som jag lyckades extrahera ur Almedals-sökmotorn (all kod och data finns på min Github-sida) kan jag göra en topplista över vilka arrangörer som arrangerat olika ”event”. Så här ser de 20 mest ”produktiva” arrangörerna ur för all data:

Expressen 90
Dagens Nyheter 65
Dagens Samhälle 59
Västsvenska Arenan 52
Fastighetsnytt 46
Business Arena Almedalen 45
Tidningen Syre 42
Sveriges Radio 41
Svenska Dagbladet 39
Dagens Industri 37
Centerpartiet 37
Studieförbundet Bilda 34
Uppsala Universitet 34
Initiativ Samutveckling 32
Naturskyddsföreningen 32
Offentliga Affärer 30
Migrationsverket 28
Humtank 27
Svt Nyheter 27
Sensus Studieförbund 27

En enkel slutsats är att de stora medierna dominerar. Men Centerpartiet sticker ut som parti, Naturskyddsföreningen som organisation, Uppsala Universitet som lärosäte.

Men här hittar vi även tankesmedjan Humtank, ”en tankesmedja för forskning och utbildning inom humaniora”. Trots att humaniora ofta ser sig som åsidosatta och underfinansierade (eller kanske precis på grund av detta) så är de väl representerade under Almedalsveckan.

Nu är ju antalet arrangerade ”events” inte en helt klockren indikator på prestation. Måttet borde egentligen kompletteras med antalet besökare, men sådan statistik är nog svår att generera automatiskt, inte minst av integritetsmässiga skäl.

Men det som jag är mest intresserad av är lärosäten. Så jag programmerade en liten funktion för att få ut bara universitet och högskolor. Så här rankar våra universitet på vad vi kan kalla för ”Almedalens ArrangörsIndex” (AAI), i en justerad* topp 15-lista:

Arrangör Event
Uppsala Universitet 34
Göteborgs Universitet 29
Lunds Universitet 27
Linköpings Universitet 24
Stockholms Universitet 23
Sveriges Lantbruksuniversitet 14
Södertörns Högskola 10
Högskolan i Borås 9
Malmö Högskola 7
Mittuniversitetets 8
Försvarshögskolan 7
Karolinska Universitetssjukhuset 6
Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (Suhf) 5
Högskolan Väst 5

På detta sätt kan man få något att relatera prislappen till. Var det värt 310 tusen att arrangera 9 seminarier, Borås Högskola? Är 23 seminarier värda en miljon, Stockholms universitet?

Om detta kan man ha delade meningar. Min enda önskan är att data blir öppna så att en sådan mening kan baseras på fakta.

Således bör vi kräva öppna data av Almedalsveckan, nu!


* eftersom det finns flera sätt att skriva namn på samma lärosäte har jag slagit samman vissa namn. Till exempel tillhör ju Segerstedtinstitutet, GPCC och HDK Göteborgs universitet. Här är rådatan för den som vill kontrollräkna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.