Vad är en ISP?

Efter helgens mycket lyckade FSCONS-seminarium (reflektion kommer så småningom) är det nästan genast dags igen för nästa Juliagruppenseminarium: Nät och samtal IV: Bli din egen internetleverantör, i samproduktion med SICS.

Jag kommer att deltaga från Juliagruppens sida och slänger ut lite frågor som seminariet kommer att ta upp. Kommentera gärna om vad ni har för tankar om vad en ISP kan vara, så fångar jag förhoppningsvis upp detta som viktiga punkter i min presentation. Och framförallt, kom på seminariet!

Vilken teknik krävs för att bygga en egen internetleverantör?

Kan vi bygga en isp idag?

Kan man skydda en sådan hembyggd isp från intervention och övervakning från utomstående parter?

Kan vi bygga och bistå med teknik till invånare i mindre fria jurisdiktioner för att möjliggöra att det samtal vi påbörjat här inbegriper hela världen?

Dessa frågor öppnar för en mängd intressanta diskussioner. Som Rasmus påpekar på twitter angår det till och mig själv som privatperson, eftersom man skulle kunna tänka sig att jag har vissa skyldigheter eftersom jag låter mina vänner använda några gamla rostiga hobbylinuxservrar för irssi-skal. Har jag en skyldighet att lagra trafikuppgifter? Är jag ansvarig om mina vänner gör något olagligt?

För att lämna min surrande lägenhet, kan vi sedan betrakta olika meshprojekt, exempelvis Freifunk. Många av dessa projekt skapar faktisk infrastruktur på villkor som fungerar utanför de etablerade ekonomiska modellerna.

En mindre uppmärksammad fråga är tillgången till hustak, diken och stolpar. Att bygga ett eget nätverk som är större än wifi-mesh, kräver att man drar kablar eller fäster antenner på höga punkter. Här är bygglovslagar ofta mycket restriktiva, och sätter upp en hög tröskel för användarbaserade projekt. Internet börjar inte i kabeln, det börjar i diket.

En ännu större fråga är:

Hur många broar har vi från Sverige till andra länder? Hur ser konnektiviten ut över världen? Kan vi bygga teknik som ger oss bättre kommunikationsredundans?

Denna fråga aktualiseras inte minst av Oscar Swartz i relation till FRA. FRA börjar och slutar rent tekniskt när trafiken lämnar Sverige, och här finns det endast ett fåtal aktörer (länk efterfrågas). Kan vi som aktivister dra kablar till Norge, Finland och Danmark? Well, vi kommer i så fall att behöva försvara dem. Vissa kablar är geopolitik, och stöter på vapenpatrull om de dras.

Redundansen för Sverige är ju väldigt bra, men är den det till hela internet? Under demonstrationerna i Iran, till exempel var anslutningarna mycket instabila in i landet.

Som sagt, jag lägger mest ut frågorna. Kommentera gärna, och kom på seminariet!

10 reaktioner till “Vad är en ISP?”

 1. Hej!

  Det här är ett intressant projekt: Ronja.

  Ronja (Reasonable Optical Near Joint Access) is an User Controlled Technology (like Free Software) project of optical point-to-point data link. The device has 1.4km range and has stable 10Mbps full duplex data rate. Ronja is an optoelectronic device you can mount on your house and connect your PC, home or office network with other networks. Or you can use it as a general purpose wireless link for building any other networking project.

  Helsingborg-Helsingør är ungefär 4km men till Norge och Finland så går det naturligtvis (över land).

  Personligen är jag mer intresserad av hur vi ska överbrygga den digitala klyftan och se till att internet är tillgängligt för alla medborgare.

  Jag har på senare tid haft en känsla av att nätpolitik blir ett teknokratiskt elitprojekt om man inte har med ambitionen att internet ska vara tillgängligt för alla.

  Om det nu är ett stort demokratiskt verktyg, fantastiskt kommunikationsverktyg osv så bör vi väl också verka för att alla ska ha möjlighet att nyttja det?

  Fler folkliga ISPer ftw. Om inte staten tillgängliggör internet så får vi göra det själva. Och de som inte vet vad det är eller förstår eller uppskattar dess värde får vi försöka undervisa eller inspirera.

 2. Rikard: Ja, Ronja är mycket intressant. Jag lyssnade på Johan Söderbergs ingående föreläsning, och projektet väcker verkligen dessa frågor.

  Tillgänglighet är även det en fråga som handlar om ISP. Vill vi ha flygplatsinternet (slutna nätverk kopplade till tjänster) eller vill vi ha delad infrastruktur (ex. meshworks).

  I .se tänker vi ofta att internetaccess är något som vi konsumenter köper av företag. Men det kan ju också vara något som byggs lokalt.

 3. Vad har t ex FRA för uppdrag (och möjlighet) att spana och analysera om teletrafik över en landsgräns inte går i kabel utan förmedlas via fartygsradio, satellittelefon, röksignaler eller brevduvor?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Inmarsat

  Skyddad kommunikation kan gå via många mellanhänder förstås. Om man använder sig av ett företag eller en organisation som av helt andra skäl har en egen kommunikationskanal som passerar en gräns, går det att hänga på andra grejer inbäddade.

  Historiskt exempel: frivilliga privatpersoner och företag i flera led av mellanhänder hjälpte till att skicka pengar mellan norska flyktingar i Stockholm och deras familjer i det ockuperade Norge. Det funkade genom att svenska företag som betalade för affärer med företag i Norge pytsade med extra pengar som sedan förmedlades vidare.

  1. Maria Lj: Som jag förstår de har de alltid fått spana i ”etern” vilket inkluderar satelliter. Nu även i kabel då. Röksignaler finns ju också i ”etern”, åtminstone i ljusspektrat. Brevduvor däremot handlar ju om att man ”arresterar” duvan och läser meddelandet. Det hoppas jag inte FRA får göra!! Det finns ju ett IP-protokoll för brevduvor, dock skulle bandbredden göra att vi inte slösade med ettor och nollor direkt.

 4. Intressant fråga om du är ansvarig för om dina kompisar gör något som är kopplat till servrarna. Du skulle inte vara ansvarig om de gjorde något olagligt när de körde din bil, t ex körde för fort, även om du har givit ditt tillstånd till användaren(The Pirate Bay). Du behöver inte heller ange vem som körde din bil (lagring av trafikdata).

  1. Stefan: Biljämförelserna är här intressanta. Men de visar också hur begränsat vi förstår trafikdata. All metadata man tillverkar kan ju förstås som trafikdata, men endast vissa typer måste lagras. Och endast vissa typer går genom fiberkablar som korsar nationsgränser.

 5. Mycket intressant och viktigt.
  Jag kör också server, med ett mycket blygsamt antal auktoriserade användare.
  Först dom möjligheter som finns att använda ISP-ernas nät, t.ex.
  att ansluta flera till samma abonnemang.
  Mot företag som bryter mot grundlagen, kan det betraktas som lovvärt. Det döljer enskildas identitet, om det kombineras med VPN, som alla också kan ha gemensam. Sociogram motarbetas.
  Uppbyggnaden av fler krypterade nät som TOR måste också vara relativt enkelt.
  Fria ISP-er som följer grundlagen 🙂 och opererar under jorden vore trevligt !

  1. anonymous: Ja, jag håller med dig. Att driva en ISP borde vara så lätt som möjligt. Dessutom tror jag på att driva en ISP som inte fungerar som ett företag, utan snarare som delning av infrastruktur mellan användare. Trådlös teknologi är numera mycket billig och gör det möjligt för användare att sätta upp egna nät. Detta måste vara tillåtet.

  1. Yes. Dessutom känns det som att radio är ett mindre problem. Folk har aldrig använt radio som vi idag använder mejl, chatt eller communities. Dessutom känns det mera relevant för det militära att faktiskt lyssna på radiotrafik. Jag har svårt att se att ”de där fienderna i Afganistan” just skulle mejla sina planer genom svenska noder på internet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.