Två skäl till varför vi behöver Citizens' Rights Amendments

När vi diskuterar telekompaket är det lätt att vi relaterar till oss själva, till Sverige och till de händelser som ligger nära oss i tiden och rummet. Det är förvisso inget fel med detta, men när nätpolitiken nu äntligen har hunnit ikapp EU, öppnar sig helt nya dimensioner. Två av dessa ska jag berätta om nu.

Det första argumentet kallar jag ”solidaritet med andra internetionalister”.

Frankrike behöver vår hjälp akut. Det är dock mindre produktivt att göra en -68 och kravalla runt i Quartier Latin. Under ledning av Nicholas Sarkozy har hadopi gjorts till en fråga som är viktigare än incest. Fildelare ska stängas av och svartlistas från internet, utanför all rätssäkerhet. Det är inte acceptabelt alls! Men vi kan hjälpa våra franska internautvänner med hjälp av EU genom att effektivt stoppa dem med Citizen’s Rights Amendments (CRA).

Just nu gäller det dels det Frankrike. Men Italien vill censurera bloggare och tvinga dem att ”registrera sig”. I Tyskland jobbar AK-Vorrat med att få bukt med övervakningshetsen som följer i kölvattnet av datalagringsdirektivet – en misär av kontrollhets som vi om bara några veckor kommer att tvingas ta itu med i Sverige.

Övervakningstendenserna och rättslöshetstillstånden är Europeiska och globala fenomen. CRA kommer att hjälpa oss i Sverige med att hantera Ipred, men de kommer var till så mycket större glädje för Frankrike som nu snart annars får IpredHadopi on crack.

Det andra argumentet handlar om hastigheter

När vi beklagar oss över Ipred och datalagringsdirektivet så är det skandal i medierna, bävning i bloggar och diverse kändisar i ankdammen Sverige som rasar (ex Guillou/Marklund). Visst, det är väl bra. Men tyvärr är det i båda fallen fyra till fem år för sent. Dessa lagar och direktiv kommer från EU, och endast genom att vara på plats i diskussionen när de införs, kan man i grund och botten motverka dem. Därför är telekompaketsdiskussionen så sjukt viktig, inte minst för Piratpartiet, som ju går till val på att visa att de tänker ta hand om dessa frågor (om jag har förstått det rätt).

Vi har tills på onsdag på oss att visa att vi bryr oss om framtidens internet. Jag och många anser att Citizens’ Rights Amendments är den rakaste vägen att gå.

Den tentativa planen för att fixa en ordentlig debatt är:

 • Var är oppositionen (s, v och mp)? Dessa måste kritisera regeringens slappa undvikande.
 • Hetsa näringsdepartementet! De jobbar kommunikéartat för att undvika kritik och får uttala sig oemotsagt i medierna.
 • Mobilisera forskare som kan uttala sig om rättssäkerhet, konkurrens och mediemångfald.

Fler idéer mottages varmt i kommentarer.

8 reaktioner till “Två skäl till varför vi behöver Citizens' Rights Amendments”

 1. Vad kan man mer göra nu? Jag tycker att SVT skall ta upp det – har radion gjort något? Den kritiska debatten med regeringsrepresentanterna angående detta – jag har inte följt med så noga när man varit upptagen med att försöka påverka.

 2. De borde om inte annat ta upp det ordentligt inför presskonferensen som hålls och då ställa de KRITISKA frågorna. Det kan vi väl verkligen uppmana dem att göra inför den – påminna dem om att det inte stämmer att skyddet är tillgodosett – formuleringarna är ju ändrade. Hänvisa till källor som IpTegrity m fl.

 3. Sen när det gäller CRA så kan man väl försöka få även europeiska MEPar att stödja de delar som flest kan enas om. Lyfta fram del I-II som är 138 och 166.
  Dessa har ju parlamentet ställt sig bakom i omröstningar tidigare. Så de kanske många kan enas om åtminstone. Men grejen är ju att dessa inte räcker för att slippa Betal-Internet. Nätneutraliteten överges. Sen finns det väl säkert en massa andra aspekter i CRA 1-12 som är helt nödvändiga också.

  Men det kanske är många som inte fattat att 1-2 är 138 och 166. Det kanske man kan förtydliga och trycka på om man kontaktar dem – MEParna.

 4. En möjlighet kan vara att också fokusera på att övertyga PSE-MEP:ar – de borde ha intresse för dessa frågor ur folkbildningssynpunkt, allas rätt till information, kunskap och möjlighet att göra sin röst hörd. Stora grupper utestängs ju när netneutraliteten överges – ökar klyftorna ytterligare, då Internet blir dyrare med det Betal-Internet som införs.

 5. Ytterligare en sak vill jag förmedla – maila gärna till SVT om att omedelbart ta upp Telekompaketet som del i sin EU-valsbevakning. De efterfrågar att man skickar frågor som man vill de ska ta upp till adressen euvalet2009@gmail.com.

  Sprid gärna detta – kanske kan vi få TV att ta upp det här ordentligt så snart som möjligt. Att de ställer kritiska frågor till regeringen innan 5 maj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.