Två seminarier

Det är mycket nätpolitik just nu, och i veckan kommer jag att medverka vid två högintressanta seminarier/paneler.

På torsdag kommer jag tillsammans med en representant från Försvarets Radioanstalt att diskutera IT-säkerhet, internationella relationer, underrättelsetjänster och företagens roller på internet på Utrikespolitiska föreningen i Uppsala (uppdaterar med länk när sådan finns – Nu finns den).

Ska bli mycket spännande att se hur våra skilda utgångspunkter kan närma oss dessa frågor. Jag kommer att utgå ganska mycket ifrån ett nätaktivistiskt perspektiv, och sedan belysa det med hur man kan använda kryptering och andra typer av lösningar för att säkra upp sin nätvaro.

Sal IX (Uppsala universitet), kl. 19.15, Torsdagen den 25 November.

(:~~

På lördagen kommer jag, Rasmus och Isobel att diskutera nätpolitik på Socialistiskt Forum i Stockholm. Diskussionen kommer delvis att ta avstamp i det nätpolitiska manifestet, men troligtvis associerar vi även fritt kring de frågor som är aktuella just nu och i framtiden.

10-11, Östermalmsrummet, ABF-huset, Sveavägen 41, Lördagen den 27 November.

Om jag har förstått det hela rätt så är Socialistiskt forum gratis och Utrikespolitiska föreningen kostar 30kr, vilket inkluderar ett års medlemsskap (och därmed alla seminarier under ett år).

6 reaktioner till “Två seminarier”

 1. Hmm, det står fortfarande inte ett ord om förläsning i Uppsala på torsdag, varken på deras hemsida eller FB-gruppen. Jag hade planerat att gå, men vill gärna kunna ha liiiiite framförhållning.

  Är du säker på att de bara skojar med dig? 😉

 2. http://www.ufuppsala.se/calendar.asp?Page_ID=25&

  ”Internet Integriget och Information – Från mjukvaruföretag till Underättelsetjänst”

  Fredrik Wallin, verksamhetschef avdelningen för Underättelseproduktion, Försvarets Radioanstalt

  Christopher Kullenberg, forskare, nätaktivist och författare till det ”Nätpolitiska manifestet”

  Samtalsledare: Egil Martinsson, Programsekreterare Utrikespolitiska Föreningen

  Är det bara du som läser din ansiktsbok?

  Nästan hela vårt liv lämnar ifrån sig ett digitalt spår. Vare sig det är för att avvärja terrorism och hot mot rikets säkerhet eller för att kunna ge dig perfekt riktade annonser så går det att använda informationen vi lämnar efter oss för att ta reda på saker om oss vi inte ens visste själva.

  Både Google, Facebook och FRA har därmed en hel del gemensamt.

  Men hur fungerar den statliga underättelseverksamheten och vilken nytta har den av de ”sociogram” som vi avsiktligt eller oavsiktligt publicerar? Och i förlängningen – Hur ser bilden ut i Teheran och Bejing?

  Så kom på torsdag så utforskar vi ämnet, och diskuterar den globala påverkan som informationsinhämtningen medför. Vi kommer att försöka få en inblick i vem det är som tittar på oss; Från Googles sökalgoritmer i silicon valley till FRA’s signalspaning på Lovön och Teherans och Beijings ständiga kamp mot krypterade meddelanden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.