Trollning från web 1.0

kamp

I (an)arkiven finner vi att trollande troligtvis har funnits lika länge som nätet själv. Det behöver nämligen inte röra sig om raffinerad web 2.o för att man ska kunna do it for the lulz.

Från det sena nittiotalet minns många av oss Svensk-Finska församlingen i Sundsvall (archive.org-sparad) som påminner om trollbloggen Sanningen måste fram fast med tio års åldersskillnad.

Först en välkänd skärmdump:

Picture 19Sajten blev bland annat anmäld till HomO, och gav upphov till både skratt, förvirring och kanske till och med tårar.

Vem som låg bakom sajten är (för mig) okänt, men sajten var åtminstone trovärdig i början. Sedan trappades den upp, och någonstans mellan Pastor Petting och när Pastor Jonas Eek blev skottskadad i Najaf när han omvände muslimer, och de flesta insåg snart det handlade om om web 1.o-trollande.

På nittiotalet fanns det i huvudsak ett sätt att direkt interagera med läsarna på webben – Gästboken. I arkivet finns åtminstone 800 kommentarer sparade. Som trollning betraktat kan det inte betraktas som annat än ett vinnande koncept.

6 svar på “Trollning från web 1.0”

 1. Hej.
  Jag är en gammal vän till en av upphovsmännen (oops… genusavslöjande! Och plural!) och vill understryka välgärningen du gjort genom att ha sparat hela skiten. I sanning.
  Till tidigare kommentarer vill jag tillägga att det inte är Jörgen som ligger bakom, även om det är en kvalificerad gissning; både ton och intresse rullar ju i nära spår. Och det finns faktiskt ett radioframträdande med en av herrarna från en pekoral utsändning om fejkkyrkor och dess effekt (typ). Den gick sent en kväll på p1 för rätt många år sedan. Jag har en brusig avspelning. Kanske gör jag något av det. Kanske inte.

  Vad finns det då att säga om karlarna bakom? Inte mycket, mer än att de för sig i det tysta; studerar och begrundar en lättläst omgivning ur ett berusat perspektiv. Det är män med både god man och haklapp… Skarpskurna, klipska och ödmjuka… Beresta och ödmjuka… Latenta folkhemstromber… Ja, nåt ditåt.

 2. Hank: Tack för upplysningarna. Jag är inte primärt intresserad av vem som ligger bakom. Det intressanta tycker jag är hur en sådan sajt förvandlas till ett nätmem, och hur snabbt saker finns på nätet.

  Den kopia som finns på archive.org är inte fullständig. Så siten i sin helhet kan inte restaureras med det material som finns tillgängligt just nu.

  Om nu inte ”upphovsmännen” har en kopia på någon gammal hårddisk vill säga…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.