Trafikdata igen, igen, igen…

Svd rapporterar om att polisen ska få det lättare att jaga fildelare. Det skarpa läget kommer man till när man zoomar in på trafikdata och skapandet av sociogram:

”En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen” kommer också förändringar att föreslås om polisens möjligheter att begära ut uppgifter om trafikdata. Det kan handla om vem som skickat ett e-postmeddelande till vem, eller när ett telefonsamtal har gjorts.

Man får hoppas att polisen har viktigare saker att göra än att jaga fildelare med trafikdata… men i dessa IPRED-tider kan man aldrig veta. MiNimaliteter har gjort en första genomgång som är läsvärd, och mycket riktigt verkar det som om just fildelningen har blåses upp onödigt mycket av SvD. Citat från bloggen: 

Vid underrättelseverksamhet ska myndigheterna inte behöva vända sig till domstol, men integriteten ska tillgodoses på annat sätt.

Vad är det nu frågan om? Ska polisen ha extra-juridisk tillgång till trafikdata? På fredag kommer polismetodutredningen i sin helhet och då gäller det att hålla fingrarna i skarpt läge. På samma sätt som IPRED förminskades av att handla om fildelning, riskerar även denna fråga att genomsyras av detta perspektiv. Till och med i FRA-debatten kunde man höra vissa oinsatta säga ”Det är bara de som vill tanka gratis som är kritiska”. Fildelning är ett dött ämne på många sätt. För det första har filerna har redan laddats ned. För det andra är trafikdata långt mycket värre än att det kan komma att användas som bevis för sharing. Gällande fildelning är de öppna nätverken en mera relevant fråga. 

Oavsett vilket är sociogram knepiga att värja sig mot. Trafikdata går ju inte att kryptera, och att routa trafiken leder ofta till kass bandbredd. Ett annat förslag är att försvinna i ett överskott av data, där TrackMeNot kan vara ett steg mot att generera skydd genom ett plugin till Firefox (om någon har fler förslag, kommentera).

Vi måste alltså diskutera konsekvenserna av trafikdata mycket mer än content-data. Mark Klamberg har gjort ett enormt viktigt arbete här, och om nu FRA, polisen, kanske hyrsnutarna… osv. får obegränsad tillgång till detta… well… Du kan (nästan) säga upp ditt konto på Facebook eller Securitas, men jag vet inte om det finns någon sådan ansökan hos polisen eller FRA.  

Finns det ingen blankett får man hitta andra sätt att gå ur polisens övervakningshets. Att kryptera och routa är fullständigt lagligt. Jag tänker inte sänka mig till regeringens bullshit

10 reaktioner till “Trafikdata igen, igen, igen…”

 1. Jag har själv provat TrackMeNot en tid, tyvärr verkar det relativt enkelt att sortera ut vilka sökningar som är riktiga och falska. Men det är definitivt möjligt att göra ett program som är bättre och som gör det mycket svårt för FRA att skapa tillförlitliga sociogram. Hade jag haft lite mer tid så hade jag nog lagt ner lite tid på att skapa ett bättre program. Jag har inte heller hittat något liknande program, tyvärr verkar TrackMeNot vara ganska unikt.

 2. Jag tror att det finns ganska många programmerare som skulle fixa det här, och på ganska kort tid göra något mycket bättre. Jag tror att det handlar om ca: 1 veckas arbete för någon som är skaplig på programmering att skapa ett mycket bättre program. Det finns ju en hel del FRA-motståndare, och en del av dem kan programmera, de kanske bara behöver den här idén för att sätta igång.

 3. @Kålan
  Har du testat den senaste versionen av TrackmeNot som släpptes i december?

  Den har nämligen några nya funktioner, som gör det omöjligt att skilja ifrån vad som är riktiga sökningar och inte är det.

  Jag har testat det under några veckor, och haft programmets logg aktiverad.
  De sökningar TrackMeNot har gjort ser trovärdiga ut.

  För att det skall fungera meningsfullt så måste man själv lägga in ett antal RSS-flöden som programmet sedan söker på. Kör du på default RSS-flöden så gör du dig själv en otjänst.

 4. Jag har läst igenom källkoden till TMN i ett försök att få pluggen att faktiskt följa upp de sökresultat den hämtar, men koden är så snårigt skriven, att jag gav upp efter ett par timmar.

  Det är troligen enklare att skriva ett nytt program, en bakgrundsrobot som inte är beroende av webbrowser, från scratch, där man utgår ifrån ex.vis Anna Trobergs insamlade lista, låter göra sökningar på slumpvis utvalda begrepp därur, och sedan följa upp ett antal likaså slumpvis utvalda resultat.

  Jag skall se vad jag kan göra… 🙂

 5. Björn Felten: Way, här bara byggs det! Fördelar med plugins till browsers är att de är lätta att installera och kan få stor spridning. Jag önskar att jag kunde bidra, men mitt enda kodspråk är filosofiska begrepp. Ska försöka blogga mer om såna här lösningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.