Telecomix DNS

För ett par veckor sedan anordnade Telecomix ett ”DNS-party” i Göteborg, som gick ut på att bygga alternativa DNS-servrar som dels skulle motstå befintliga censureringslistor, men kanske främst vidare bidra till att minska makten från centrala platser på internet.

Ungefär så funkar DNS så här idag: I ditt internetabbonemang ingår det DNS-servrar som säger att telecomix.org pekar till 195.74.37.120. Dessa DNS-servrar får i sin tur denna information från servrar högre upp i hierarkin, tills vi kommer till roten som administreras av ICANN.

Systemet är väldigt sårbart. I Sverige har vi ett hemligt filter i DNS-systemet, som råkade läcka ut och har analyserats av Juliagruppen och AK Zensur. Cecilia Malmström vill att hela EU ska ha ett sådant filter, trots att det är i princip helt ineffektivt. Det enda det gör är att hindra förbjudendomän.com att hitta ett IP-nummer. För den som vill kringgå det hela kan man använda sig av en annan DNS-server, eller tunnla sin trafik genom exempelvis en VPN-tjänst.

Centraliserad DNS går att censurera. Tyvärr leder detta till att exempelvis barnporrsajter inte tas ned eftersom man kan förneka att de finns. Juliagruppen och AK Zensur visade att man på 30 minuter kan ta bort det olagliga materialet och polisanmäla den som satt upp sajten. Tyvärr vill sådana som Cecilia Malmström hellre införa centrala spärrfilter på internet än att sätta dit förövarna, trots att det bara skulle ta någon veckas arbete för polisen att sätta dit varenda sajt på listan.

För att visa hur enkelt det är att bygga ett eget DNS-system lanserades dns.telecomix.org som ger gratis och ocensurerade DNS-servrar fria för vem som helst att använda.

Men, sådana tjänster finns redan, så varför inte ta distribueradheten till en ny nivå och bygga egna toppdomäner? Om man använder Telecomix DNS så kan man nämligen gå till exempelvis t.x för att använda kanske internets kortaste URL-shortener. Eller så kan man besöka dns.tcx för att komma till dns.telecomix.org.

Man kan förfasas över hur stor makt ICANN eller EU skaffar sig över internet, men när man gör det så bekräftar man samtidigt att de har makt. Det är väldigt onödigt eftersom man kan använda samma energi till att bygga om systemet. Det är mera lulz att bygga om saker än att be ledare om nåd.

5 svar på “Telecomix DNS”

 1. Fighting fire with fire…

  Att översätta t.x till en annan IP-adress än den man normalt får via DNS (ingen alls, tillsammans med ett felmeddelande) är också filtrering, nämligen filtrering av felmeddelanden. Det står er fritt att göra det, men just därför vill jag inte använda tjänsten. Att byta ut ett förväntat felmeddelande mot en IP-adress är lika fel som att byta ut en förväntad IP-adress mot ett felmeddelande (eller mot någon annan IP-adress).

  Jag vill ha tillgång till DNS från ICANN, inte ”DNS med godtyckliga tillägg från andra källor som ej godkänts av ICANN”. Dessutom vill jag bestraffa de operatörer som injicerar falska data i DNS (till exempel Telia) genom att klippa bort dem från Internet. Deras kunder får inte läsa mina webbsidor eller skicka e-post till mig; deras kunder skall bara få felmeddelanden att äta, till dess att de har grävt sina egna tunnlar ut i friheten.

  Jag är intresserad av samarbete om att gräva tunnlar och ge folk frihet. Jag tänker däremot inte hjälpa till att skapa filter som filtrerar bort andra filter.

 2. Anders: Telecomix DNS ger dig allt som ICANN ger dig, helt ocensurerat. Men _utöver_ det så kan vem som helst registrera nya TLDer.

  DNS handlar om tillit för den genomsnittlige användaren. Den som kontrollerar DNS-servern kan mycket enkelt göra en man-in-the-middle-attack och peka om google.com till ett ip-nummer fyllt av onda skript som stjäl ditt kreditkortsnummer.

  Det är upp till dig vem du litar på. Din internetoperatör, Open DNS, eller Telecomix. Eller så sätter du upp din egen DNS server. Då kan du lita på ditt eget lokala nätverk 😀

 3. Tycker distribuerad dns låter som en underbar idé.

  Något som ofta kommer bort vad gäller auktoriteter är att de i grund och botten måste förtjäna den. Cencilia vill censurera, men hon har helt missat att begära mandat från folket.

  Some en lustig anekdot på ämnet kan jag nämna senast jag hamnade i en rutinkontroll, och polisen bad mig stiga ur bilen och följa honom. Jag tittade snällt på honom och sa med ett leende: ”Nä du, jag sitter så bra här” Reaktionen lät inte vänta på sig, och jag fick höra att han banne mig var polis, och att jag skulle lyda. Återigen med ett leende (man bör inte se hotfull ut när man bråkar med polisen) svarade jag att han möjligen var tilldelad vissa befogenheter av staten, men att jag inte erkände hans auktoritet. Följande minutrar var synnerligen hotfulla, för polismannen insåg att jag gjort gällande att kejsaren saknade kläder. Nåväl, till sist fick jag vika mig och stiga ur och blåsa, men det roade mig enormt att beskåda den hotfulla stämning som uppstod när jag ifrågasatte deras auktoritet. Makt som härstammar ur pistolpipans mynning är ingenting som består 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.