Tåg och data

Tåg är trevliga ting. Nuförtiden sitter ca 90% av passagerarna på Facebook hela resan. Personligen föredrar jag InterCity-tågens nätskugga, men eftersom de blir allt mer sällsynta (ersätts med obehagliga ”regionaltåg”), så hamnar jag allt oftare på X2000.

Nåväl, nu till en teknisk detalj som förbryllar mig lite. Jag kan ju inte så mycket data, så jag kastar ut frågan här på bloggen.

När man ansluter till det trådlösa (okrypterade) nätverket (använd alltid kryptotunnel och https så inte nån snor ditt Facebook-login), dirigeras man till inloggningssidan som i mitt fall fick följande url:

http://sj.on.icomera.com/?mac=46:1D:50:0D:C0:5C&longitude=11.998720&latitude=57.718528&class=0&url=http://www.debian.org/

Mycket riktigt så är 46:1D:50:0D:C0:5C MAC-adressen för mitt nätverkskort. Nu byter jag ju i och för sig MAC-adress varje gång jag slår på och av mitt nätverkskort med det finurliga lilla programmet MACchanger. Även operativsystemet Debian gissas rätt av systemet. Men det lite överraskande är även att min geografiska position anges. Och den stämmer ganska bra med skynets karta.

Troligtvis avläses detta av systemets 3g-anslutning, eventuellt med GPS ombord. Men är det nån som vet exakt hur, eller exakt varför denna information är viktig för systemet? Och, en kanske lika relevant fråga, hur länge sparas min MAC-adress och GPS-position i en loggfil?

4 svar på “Tåg och data”

 1. Jag undrar också hur du hamnade i klass 0 och inte klass 2. Satt du i restaurangvagnen?
  Närrå, skojja bara.

  Debian nämns väl för att det var den urlen du försökte gå till. Gissar att det är din startsida. Att den anger lat/long kan ha att göra med att inloggningssidan du kommer till om jag minns rätt har en karta som plottrar ut tågets position. Den kanske hårdkodas i urlen för att ladda snabbare eller nåt. Testa att skriv in en orimlig lat/long och se vad som händer 🙂

 2. Monki: Ja, operativsystemet gissades nog inte. Snarare så att sensible-browser har debian.org som startsida. (använder Iceweasel normalt, men orkar inte disabla NoScript som tolkar inloggningssidan som ett kapningsförsök)

 3. Den informationen är viktig för att veta vilka sträckor som har många användare. Gällande position skulle jag oroa mig mer för hur länge SJ sparar informationen att du köpt en biljett mellan två platser.

 4. > en kanske lika relevant fråga, hur länge sparas min MAC-adress och
  > GPS-position i en loggfil?

  Helt upp till personen som har hand om loggfilerna. Kan vara allt från
  1 minut till 100 år. Måste ha reda på vad /etc/syslog.conf säger i det specifika fallet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.