Svartkast

På videon ovan (se de övriga delarna hos Northern Lights TV) visas kanske den första presentationen i Sverige av konceptdatorn ”Svartkast”. Presentationen av Raccoon är mycket utförlig och väl framförd. (Det dåliga ljudet försvinner efter nån minut).

Ett svartkast är en dator som lämnas i den urbana infrastrukturen och som kopplar upp sig mot internäten, för att därefter bidra till ett eller flera darknet. Ett darknet blir ju som bekant både snabbare och säkrare genom att man skickar mer trafik genom dem. På ett svartkast kan man sedan skapa hemsidor, irc-servrar och allt annat som kan pressas genom svartnätet, och förutom den kryptografiska anonymiseringen uppstår även en fysisk anonymisering av själva hårdvaran.

Ett svartkast kan även fjärrstyras anonymt eftersom man kan köra ssh över både Tor och I2P. Särskilt värdefulla är svartkast i regimer där man censurerar internet, och kanske till och med försöker blockera anoymiseringstjänster. Då kan svartkastet fungera som en relästation som tar internauterna upp på de svarta snårstigarna istället för de farliga digitala motorvägarna.

Läs mer om konceptet hos Telecomix Crypto Munitions Bureau.

Finns då svartkasten realiserade i det urbana syntaxet och inte bara i labbmiljö? Kanske, kanske inte. Hela poängen är ju att vi inte ska veta. Men en kort notis i SvD vittnar om en ”mystisk extern dator på högskola” med krypterade diskar:

– Vi har ingen ägare och ingen misstanke, säger förvaltningschefen Ann Cederberg till Kristianstadsbladet. Hon funderar på att lämna in datorn som hittegods – för att eventuellt få tillbaka den efter tre månader.

Om det rör sig om ett svartkast kommer nog ingen att anmäla ägarskapet 🙂

17 svar på “Svartkast”

 1. Mattias: Tack. Svartkast är en avledning från engelskans Blackfax som översattes av någon, tror det var dr Rignell, till ”svartfax”. Att gå från darknet till svartnät känns därav naturligt, samt svartkast.

  Att kasta nät är dessutom en trevlig fisketeknik. Man kan säga att man kastar svartnät när man bygger ett svartkast.

 2. Kan ju tillägga till etymologin (i den deskriptiva, dvs. roligare, lingvistikens namn) att jag alltid tänkt mig en direkt koppling mellan ”svart” i svartkast och dess fysiska placering: under upphöjda golv, i städskrubbar, i innertak. Platser som sällan ser dagens ljus. Har också alltid tänkt mig att den arketypiska svartkasten (det arketypiska svartkastet?) är en begagnad och slaktad IBM ThinkPad, en typiskt svart dator.
  Förövrigt har jag också alltid kopplat ”-kast”-ledet till dead drops, på något högst associativt vis.

 3. mlowdi: Instämmer. Instruktion nummer 6 från Telecomix säger:

  6. Please also consider painting the blackthrow with the PsyOP tactical color patters for maximum perplexity.

  Vilket innebär att svartkastet egentligen bör målas i färger som gör att det smälter in i omgivningen.

  Själv har jag en vit iBook G4 med trasig hårddisk som jag ska bygga ett svartkast av. Kanske blir det då ett vitkast.

  För övrigt har jag länge funderat på manholes som tänkbar utplacering. Dock finns nog risk att man varken hittar wifi eller elektricitet där, även om fiberledningarna är i närheten.

 4. Det här börjar bli spännande. Det finns ju väldigt många utrymmen som näst intill aldrig används och som ändå har el och nät. Skolor och offentliga byggnader är väl bra exempel på det. Många gånger kan man säkert hitta magasin, skyddsrum, förråd, innertak osv som lämnas ifred och därför är bra utrymmen för svartkast.

  Det borde ju också vara möjligt att bygga små datas med bara det som behövs. Tänker här något mellanting mellan en plugburk (http://plugapps.com/index.php5?title=Getting_Started:_SheevaPlug ) och en smal klient ( http://novatium.com/novadevices-nova-navigator+.htm ). Ju mindre svartkast desto bättre rimligtvis. En Novaburk skulle man kunna lägga i ventilationstrummor, i låsta skåp, i väggar osv.

 5. Marcin: En smal klient utan central kontroll?

  Funderade häromdagen över den där korta notisen i SvD f ö. Den var så…kort. Och lämnade så mycket obesvarat. Varför trillade den in i en nationell tidning?
  Notiser är ju ofta de bästa historieskaparna, dvs man får börja fylla i själv, och kommer liksom igång. Här gav väl Christopher lite tips för tolkning iofs.

  1. Stefan: Ja, det är det som är så fint med notiser. Att de lämnar öppet för vild spekulation 🙂 Troligtvis handlar det väl bara om en server som någon glömt bort, kanske en gammal student eller en IT-tekniker som gått i pension.

   Tror inte att man försöker sig på vidare granskning av diskarna. Knappt värt att försöka dekryptera dem 🙂

 6. Stefan: Ja, precis! Eller kontrollen sker ju på distans, så det enda som på plats behövs är en liten burk och internet. Och då kan ju burken bli betydligt mindre än en vanlig dator, menar jag. Kanske byggas in i en router till och med, har inte Telecomix-byggarna gjort något liknande försök (ping Christopher)? Då skulle varje svartkast i princip vara ett nätverkskort med lite data på, istället för en liten data med ett nätverkskort i.

 7. Det skulle vara enklare att kolla vad det har för trafik än att avkryptera diskarna. Om man inte skulle gått ut med infon och istället bara dumpat och analyserat trafiken från den så skulle man kunnat få en rätt bra uppfattning om det var nån warez-server eller vad det nu kan röra sig om.

  Men det är säkert bara någon som har slutat som lämnat det efter sig. Behöver ju inte ens ha haft någon funktion efter det. Men sure, det är skoj med spekulationer 🙂

  1. dal: Japp. En rejäl tcpdump på maskinen skulle säga ganska mycket om vad den egentligen gör. Ett svartkast skickar ju bara krypterad data till kanske 500 IP-nummer, mycket likt en bittorrent fast krypterat då.

   Men roligare att spekulera 🙂

 8. Marcin: Korrekt. Ett projekt jag själv jobbar på är att förvandla en Fonerarouter till ett svartkast. På avancerade routers kan man installera OpenWRT och det finns en distribution av Tor som kan brygga upp mot svartnäten. Blir mera av ett svartrelä än ett kast, som kan ta upp internauter enbart mot en mörk anslutning.

  Martin: Rekursivt svartkast! Ett kast i ett kast.

 9. Det dök upp en alternativ engelsk översättning på svartkast här vid frukostbordet. Blackpitch. Anspelar mer på blackfax än darknets. Fyndigt hur som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.