STASI-EU ur ett Deweyansk perspektiv

Johannes Forssberg skriver idag på Expressens ledarsida om hur Ipred och datalagringsdirektivet har fått bloggar och unga människor att reagera mot ett EU som alltmer börjar likna STASI-metoden när det gäller övervakning. Forssberg spinner vidare på Kalles artikel i GP som handlar om hur kloak-modellen kanske är det enda som ”enar” EU, snarare än en deliberativ vara-glad-och-rationellmodell.

Här skulle jag vilja lägga till fallet FRA, som jag skrev om i Expressen:

FRA-lagen är ett typexempel på en Deweyansk sakfråga som genom bloggoffentligheternas tryck har gjorts till en angelägenhet för alla medborgare, och som genom massiva insatser sätter begreppet folkrörelse i nytt ljus.

Jag tror att både Ipred och tvångsdatalagringsstasiBodströmdirektivet kommer att fortsätta med samma intensitet. Det är i de stinkande kloakbloggarna som det demokratiska samtalet förs. Jag börjar bli mer och mer positiv till begreppet kloak. Det är ju där som smittor sker i Tardes mening. Hellre det, än som Forssberg skriver:

Det är fint om människor är för fred och viftar med EU-flaggor. Men kampen för digitala rättigheter är mer obekväm.

Demokrati handlar inte om fina flaggor, trevliga kafferep i karriärspartier, eller studiebesök. Det är snarare ett grupparbete i kloakerna.

2 reaktioner till “STASI-EU ur ett Deweyansk perspektiv”

  1. Demokrati är ett statsskick, och inget annat…

    Så fort man börjar prata ”demokrati”, blir det alltid pajkastning om vem som är mest för demokrati. ALLA är för demokrati (t.o.m. gamle goe Mao).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.