Sommarhacktivism och bifurkationspotentialer

Det finns två typer av konferenser som jag finner stor glädje i att åka på – akademiska och hacktivistiska. Det optimala vore om dessa två genrer kunde hitta ännu fler beröringsytor med varandra, något som civilsociologerna Palmås och Busch har talat om länge.

Jag har tidigare rapporterat från hackerkonferensernas årliga megaevent, Chaos Communication Congress, där jag även gav ett treminuters Lightning Talk. Formatet på CCC är helt klart lite galet stort. Bara min treminuterspresentation, som var ett av kanske femton föredrag, hade en publik på kanske 200 personer, och för varje längre talare var det helt smockfullt, och att man fick trängas på golvet om man inte kom i tid.

Att sammanfatta allt som sades på CCC är inte möjligt, men jag bloggade om RFID, tidig mobilisering kring Telekompaketet via La Quadrature du Net, övervakade dividueller, panspektrocism och sociogram, nätpolitikens molekylstruktur, Andrej Holm och Datenschutz. Som ni märker är CCC en viktig plats där nätpolitiska projekt föds och promotas, och vill man vara tidigt ute i vad som är på gång rekommenderas ett besök.

En annan konferens ordnas av Forskningsavdelningen i Malmö nu till helgen. Eventet har ett helt annat format än de stora konferenserna. Några rubriker:

 • host workshop on lockpicking, Arduino, radio, soundsystems, and more.
 • art building table: remix old electronics
 • learn about FRA legislation, IPRED, Internet and surveillance
 • Or why not just come and enjoy yourself with a coffee in a couch with good music and hang around meeting new people.

Eventet är dessutom gratis och man bjuds till och med på mat och kaffe! Jag kommer att åka ned med ett gäng glada göteborgare redan i morgon för att tappa in mig på det kreativa kaosflöde som råder vid sådana här tillställningar.

En sak som inte kan underskattas i hacktivistiska sammanhang är att de utgör en enormt konkret manifestering av nätpolitik. Man behöver inte alls vara teknisk för att se hur en annan typ av politik framträder, en görandets politik som är mycket mera inzoomad på världens sammansättningar än vad politik i parlament någonsin kan vara. Medan den traditionella politiken jobbar med legalistiska överkodningar, ex. FRA-lagen eller IPRED, så är hacktivismens politik omkodande och deterritorialiserande. Exempelvis IPREDATOR är ett initiativ som kastar omkull den legalistiska överkodningen, får den att glida iväg och bli ineffektiv och monstruös.

Ett annat initiativ är Hadopi-routern i Frankrike. Genom att ge sig in i en befintlig infrastruktur av WiFi-nätverk gör den själva avstängningen och kontrollen av människors internetabonnemang juridiskt omöjlig.

Förutom den omkodande politiken, finns en annan aspekt av hacktivismen som har potential. Den är i huvudsak kunskapsdelande till sitt uttryck, både genom exempelvis öppen källkod och infrastruktur, men även genom att events och konferenser ofta är pedagogiska. Man kan till och med hacka atmosfären!

8 svar på “Sommarhacktivism och bifurkationspotentialer”

 1. Hade varit kul det där, hade jag vetat om det tidigare kanske jag hade tagit mig ned. Var ska man hänga för att känna till sånt där?

 2. Intressant analys! Det låter som att på Chaos Communication Congress gjordes man till åhörare och publik, medan man på hackarmötet i malmö gjordes till görare.

  Christopher: ”en annan typ av politik framträder, en görandets politik som är mycket mera inzoomad på världens sammansättningar än vad politik i parlament någonsin kan vara.”

  Jag skulle vilja pröva en annan analys här. Parlament har använts av olika motståndsgrupper för att undvika stormöten där flertalet görs till tysta åhörare. Parlament ses då som beslutsform som använder representanter.

  Ta Avrustningslägren vid Jas-fabriken i Linköping 1992, 93, 95 som exempel. Det var mellan 30 och 200 deltagare de olika åren. Vi använde aldrig stormöten eftersom vi såg stormöten som en härskarteknik för att tysta flertalet. Motståndsgrupperna (kallas vängrupper) bestod av 2-9 personer. Vi använde vid flera tillfällen parlamentsformen med representanter för de olika motståndsgrupperna för att ta viktiga beslut så innovativt och kreativt som möjligt utan att riskera de dominansmekanismer som finns i stormöten. Visst, finns det andra maktmekanismer och tekniker som uppstår i parlamentsformen. Och i större organisationer kan parlamentsformen övergå till stormöten (fler än 15 representanter skulle kunna vara en definition på stormöten).

  När vi växt i antal har vi flera gånger använt en ”parlament av parlament”-form som kallas akvarieform. Säg att sju representanter i en beslutsgrupp representerar sju grupper, ifall dessa sju grupper också bestod av sju representanter för 49 grupper så kan akvarieformen med två nivåer inrymma ca 350 personer. Tre nivåer inrymmer 2400 personer. Ingen gång behöver någon samtala i en grupp större än 7 personer. Det innebär att alla har stora möjligheter att yttra sig inför ett beslut även när man är 350 eller ett par tusen personer.

  Jag tror alltså parlamentet (beslut genom representation) har innovativa möjligheter och att det inte behöver avfärdas alltför snabbt.

 3. Per, instämmer. CCC är lite för stort för att man ska bli deltagare. Visserligen finns det olika pröva-på-grejer, ex lära sig dyrka lås. Men här på forskningsavdelningen är deltagandet på en helt annan nivå. Jag ska skriva en bloggrapport när eventet är över.

  Jo, parlament går givetvis att experimentera med. Det bör man göra 🙂

 4. Per och Christopher: Tack för de varma orden om Hacknight. Ser fram emot fylliga bloggerier.

  Publiken – äsch, deltagarskaran – var lätt extatisk efter Sebastian Büttrichs genomgång av vad wifi-utdelning av Internet gör i Tanzania. ”Don’t build what you can’t power autonomously.” var en slagkraftig slogan som jag hörde flera gånger under och efter evenemanget.

  Linda från Forskningsavdelningen utförde en makalös köksgärning, en räddning på mållinjen. Tack. Medalj kommer.

  Gossarna från elektroniska outfitten 1scale1 gjorde en muskelinsats med sina workshops, som fyllde hela Forsk Zonen – ja, där trängdes även hela #telekompaketet. De frånvarande projicerades via IRC på en vägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.