Skuldhaveri och antropomorfism

Per Strömbäck lägger skulden på ”piraterna” för att integritetskränkande lagar som Ipred röstas igenom. Som empirisk filosof och civilsociolog drar jag in det analytiska körkortet för denna typ av resonemang. Två systematiska felslut lyder:

 1. Föreställd kollektivism. Strömbäck tror att man kan vända sig till ”piraterna” och få dem att ta något slags ansvar. Tyvärr finns ingen sådan helhet, klubb eller ombudsman. Det finns visserligen partier, sajter, diskussionforum och kanaler som man kan vädja till, men varken dessa, eller ens direktiven Ipred 1, 2 eller 3, är varken bundna till en svensk offentlighet, en gemensam helhet eller kollektivt medvetande. Att försöka definiera ”pirater” efter molärt aggregerade effekter (kön, ålder, inkomstnivå osv.), exempelvis genom att vända sig till den statistiska kategorin ”män i åldern 19-25 år” är ungefär lika trubbigt för att närma sig fildelande praktiker som att försöka hitta gruppen ”rökare” eller ”diabetiker”. Containerteorin om ”piraterna” förklarar ingenting, och att utkräva ansvar av den ger oss ingenting.
 2. Antropomorfism (i kombination med metodologisk individualism). Strömbäck tror att det är mänskliga beslut och val som har lett fram till att terabyte efter terabyte skyfflas mellan hårddiskar. Detta resonemang saknar The Missing Masses. Jag som trodde att alla hade gjort sin läxa från 1990-talet! Om vi nu ska snacka ansvar måste vi skaffa oss ett register som kan hantera de icke-människor (iPods, fiberkablar, kodrader) som genom olika sammansättnignar ger upphov till att film, musik och dataspel kan kopieras. Vi kan inte tala om ”piratlägret” utan, som i den Hadley-Kamptzska nätanalysen, måste vi förstå vad som händer i distribuerade termer. Eftersom Strömbäck nu är talesperson för dataspelsbranschen borde inte detta vara så knepigt att begripa. Tänk bara på de typ tio miljoner World of Warcraftanvändare som sitter i venten och spelar DotA.

Men, jag ska kanske inte vara så jobbig. Det är ju trots allt så att det politiska för det mesta förstås i Sifokratiska termer. Men Ipred handlar inte om opinioner, det handlar om demokrati vs. korporativism (som vi kan läsa om hos Copyriot) och om teknologiska singulariteter, som när de passerar vissa tröskelnivåer, förändrar hela spelplanen. Oneswarm är ett sådant exempel. Henrik Pontén säger att Antipiratbyrån kan knäcka Oneswarm, men det är uppenbart att han har fått F2F-teknologin om bakfoten. Det är inte alls så att den kan ”infiltreras”. Läs på den akademiska dokumentationen (även på svenska) och gör därefter om, och rätt. Detta gäller inte minst Aftonbladet… ni måste ju kunna ställa kritiska motfrågor om ni ska vara ”journalister” goddamnit! Nothing to fear! Starta upp OneSwarm, dela nycklar med era friends, så infriar vi profetian om vitt brus i händerna på hyrsnutarna.

Mera oroande än piraterna är den systematiska reglering av internet som just nu är i görningen, med Bryssel och Frankrike som frontlinjer.

Om två månader är det bittorrentsiten Mininovas tur att gå upp i Holländsk domstol, stämda av Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland. Mininova är till skillnad mot The Pirate Bay ett företag och därför rör det sig om en renodlad civilrättslig process. Det kommer dock bli intressant att se vilka effekter som implementeringen av Ipred i Holland får för konsekvenser.

9 reaktioner till “Skuldhaveri och antropomorfism”

 1. Funderat på att man skulle göra ett datorprogram/plugin som slumpmässigt laddar ner slumpmässiga torrentar från Google och kör igång på ens torrentklient.

  Låter en söka på t ex ”asian horror torrent” och sen (http://www.google.se/search?as_q=asian+horror&as_filetype=torrent) och sen laddar ner.

  Hur skulle det se ut när datorprogram kan utföra ev olagliga grejjer?

  Skulle vara en spännande grej.

  Det är lite som ett program till Android som låter en användare scanna en barcode på en film eller nått, letar upp en torrent på nätet och kickar igång torrentklienten hemma.

  Vad är fel och vad är rätt?

  Spännande.

  (ps. Upptäckte nyligen att du faktiskt hade kommentarer på bloggen, skulle vara trevligt med en indikation på att det fanns)

 2. Man kan ju vända på det. OM vi antar att det är piraternas fel, hur borde de agerat (förutsatt att de kunde fatta ett kollektivt beslut)?

  Det finns så mycket media idag. En del distribueras på praktiska sätt som man kan vara beredd att betala för. Annat media är omöjligt att konsumera. En lösning är helt enkelt att bara konsumera det som är enkelt att konsumera och ignorera resten. Mediabolagen lever på intäkter från försäljning och reklam. Ignorerar man dem finns de inte. Om alla pengar som finns i omlopp omsätts via t.ex. Spotify så är det där de måste finnas. På Spotify:s villkor till och med om dessa i förlängningen speglar användarnas villkor (annars kommer andra tjänster ha alla pengarna).

  Vill Beatles inte att man ska kunna lyssna på deras låtar så lyssnar vi inte på deras låtar. Vill de inte att man ska kunna se på Heroes i Sverige samma dag som det kommer ut så ser man inte på Heroes i Sverige. Om biobesök inte kostar 50:- så går man inte på bio. En del filmer kanske man går på om de kostar 60:- för att de är extra långa eller så. Man är konsekvent.

  Som grupp har konsumenter en enorm makt. Visst är det svårt att få konsumenter att välja dyrare alternativ av etiska skäl, men att avstå från för dyra alternativ är inget nytt. ”Det här klarar jag mig utan, det är en lyxprodukt.”. Problemet med just digitala varor är att man kan låta bli att köpa dem om de är för dyra och sen piratkopiera dem istället. Då ser bolagen detta och ser det som en signal på att folk hellre vill stjäla än köpa deras varor. För att folk är tjuvar. Konsumenten i sin tur tänker att han begår en neutral gärning eftersom han inte tänkt köpa i vilket fall. Efter ett tag vänjer konsumenten sig vid att kunna ladda ner ALLT och glömmer bort att köpa de få saker som faktiskt är rimligt prissatta. Signalerna från konsumenter till producenter försvinner.

  Visst vore det tragiskt att blunda för hela vår kulturskatt som är orimligt prissatt, men vad ska man göra? I dagsläget blundar man antingen för den, köper den eller stjäler den. Med ny lagstiftningen kanske det inte längre blir stöld, men kanske kan man genom konsumentaktioner få branschen att fixa vettigare dealar för alla nya verk som görs. Utan ny lagstifning. Vad vet jag?

 3. Perty: Oj, det syns ju inte på ”hemsidan” att jag har kommentarer, bara på själva posterna. Ska se om jag lyckas fixa det i wordpress (jag får ångest av php).

  Det som du säger sätter fingret på problemet. Man kan inte isolera och säga att det ”bara är en människa” som gör något, utan att själva handlingen involverar en sammankoppling av människor och ickemänniskor. I googles fall är det ju en robot som indexerar torrentfilerna.

  Vad som är fel och rätt blir därmed en socioteknisk fråga.

 4. Anders: Som empirisk filosof kan jag inte besvara OM-frågor, då de är hypotetiska.

  Sen tycker jag att nätpolitik handlar mycket mer än om konsumentmakt. Det stora problemet är att Ipred mfl. innebär en integritetskollaps på grund av något så futtigt som att en liten bransch ska få behålla samma modeller några år till. Jag tror att konsumentmakten redan är verksam och ur den kommer visionära företag att tjäna pengar (spotify kanske är en av dem, även om deras utbud för tillfället inte ger oss med är skivmonopolenA).

 5. ”Om vi nu ska snacka ansvar måste vi skaffa oss ett register som kan hantera de icke-människor (iPods, fiberkablar, kodrader) som genom olika sammansättnignar ger upphov till att film, musik och dataspel kan kopieras.”

  Innebär inte det i förlängningen ”People don’t kill people. Guns kill people.”, med efterföljande ansvarsfriskrivning för vem som helst som håller i ett vapen? Det var ju inte personen som dödade offret, utan vapnet, som genom en serie mekaniska och kemiska processer såg till att det dog.

 6. Ohoj, som vanligt anses det vara ”killar mellan 19 och 25” som är pirater. Skulle mest bara påpeka att det verkar finnas ett otal ”pirater” bland bloggande tjerer mellan 14-18, de snor modebilder från nätet helt vilt och klipper in på sina bloggar. Avskyvärt!!! Skicka hyrsnutarna på dem!
  (och Chris, bygg mer DeLanda, oerhört lyckat, gör exilen mer levbar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.