Själförsvar på internet, del II

Arbetet med att försvara internets själ går fort. Det är lite som om internet vill bli försvarat. Dr. Rignell har blivit fullkomligt överöst med volontärarbetare som alla vill hjälpa till med att plocka ut hyrsnutens stämningspapper från tingsrätten. Ipredkoll.se har dessutom enorma potentialer att vidareutvecklas mot mera integrerade tjänster.

Det viktigaste, tror jag, är att privatpolisen ska ha klart för sig att det inte går att bete sig ovärdigt på internet. Det är inte okej att småländska sheriffer försöker ändamålsglida och att antipiratbyrån jobbar dataintrångmetoder. Med ipredkoll, och genom att bevaka varje fall som anmäls, finns det möjlighet att stoppa dessa provokationer. De hör nämligen hemma i rättslösa framtidsdystopier snarare än i ett fritt internet. Vi får helt enkelt dra in deras datakörkort om de inte sköter sig.

Den stora faran ligger dock i att rädsla och paranoia sprider sig. Någon som ville vara skämtsam skickade ut ett falskt mejl som utgav sig från att vara från antipiratbyrån. Humornivån kan ju visserligen ifrågasättas, men effekten blev att många hörde av sig till piratbyrån m.m. eftersom de var oroliga.

Marcin har satt ihop några läsvärda Ipredtips, Christian Engström ger oss en historisk tillbakablick över de hotbrev i videoformat som skickats mot internet, och HAX ger en intressant infallsvinkel på kontroll i förhållande till abstrakta hot.

Något som gör mig extra glad är att jag har upptäckt superbloggen Le Domaine D’Anais. Denna blogg fullkomligt äger i jämförelse med de traditionella medierna eftersom det kommer direktrapportering från vad som händer i Frankrike och viktiga översättningar från franskan. Oerhört värdefullt och oerhört bra jobbat! Det är precis dessa hastigheter och grupparbetsattityder om gör försvaret av internets själ möjligt.

2 reaktioner till “Själförsvar på internet, del II”

  1. Ett bra immunsystem behöver hela tiden hotas och utmanas för att inte stagnera.

    Det är Natoövning i Norrland i sommar. Perfekt tillfälle att öva motstånd: Simulera olika aktionsformer, simulera olika organisationsformer, simulera olika kommunikationsformer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.