Sigmaformeln

Jag hittade sigmaformeln såsom den användes i de första Gallupundersökningarna för att beräkna ”felmarginaler” i kvoturval. I Sven O. Blomquists text Om opinionsundersökningarnas metoder från 1950. Att detta ej räknas som äkta felmarginaler, vilka förutsätter sannolikhetsurval, är oerhört spännande kring 1950.

Nu hitta miniräknare…

Uppdatering Jag fattar inte hur man skriver ut ovanstående formel i LaTeX. 3 sigma = 3 sqrt{p q over n} ger massa error, men ser ok ut i en kompilerad form.

7 svar på “Sigmaformeln”

 1. Hm, jag får inga fel när jag latexar det där, men jag finner att det modernare frac ger snyggare resultat än over. Hela min testfil:

  documentclass{article}

  begin{document}
  [3sigma = sqrt{frac{p q}{n}}]
  end{document}

 2. avadeaux: finfint! ska testa imorgon. I originalbilden ovan ser det ut som att det är ett blanksteg mellan p och q. Det fick inte jag. Men jag ska testa med din lösning. (dock kör jag documentclass{memoir}, men det bör inte spela någon roll).

  /mvh humanist som skriver en formel

 3. Eller, ah, nu förstår jag vad du menar med ”blanksteg i originalbilden”. TeX sätter väldigt lite utrymme mellan symboler som står intill varandra i formler. Det sätts inte riktigt lika tätt som bokstäver i ord, utan blir ”spärrade”. Har man matematiska symboler som är längre än en bokstav ska man skriva t.ex. textrm{symb} eller textit{symb}. Det syns inte så stor skillnad (om ens någon) mellan p och q, men jämför t.ex. $VAff$ med $textit{VAff}$. Mellanrum i koden spelar som sagt ingen roll ($VAff$ betyder detsamma som $V A f f$), så vill man ha mer utrymme mellan symbolerna får man specificera det själv. Enklas använder man , (tunt), : (medel) eller ; (tjockt) för att ge avstånd i formler. Oftast räcker , för att separera saker som ser lite för ihopklämda ut, medan ; kan användas för att separera större delformler inom en formel. Så, t.ex. kan du skriva $sqrt{frac{p,q}{n}}$ om du vill ha lite mellanrum mellan p och q.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.