Robotar och Krig i Ord och Bild

Nu har min serie om posthumanism blivit till en artikel i senaste numret av Ord och Bild, med den dramatiska titeln Robotar och krig. Utkast finns här

Numret innehåller en rad intressanta artiklar. Bland annat introduceras Manuel Delanda i Karl Palmås text Lava, kött och memer och Jonas Ingvarsson på TAP skriver Historien agerar. Jag kanske återkommer med några ord om de andra artiklarna som jag inte har hunnit läsa än. 

Teaser: För er som följer Terminator: The Sarah Connor Chronicles (med bara några timmars fördröjning på The Pirate Bay) finns det en diskussion i artikeln om Singulariteten som kanske kan vara intressant. 

 

5 reaktioner till “Robotar och Krig i Ord och Bild”

 1. Suverän artikel!! Kul med lite Donna Harraway också!

  Jag undrar om inte din referens av De Landa nedan visar att De Landa är fast i en dualism människa, maskin trots sina försöka att överbrygga den. Det finns väl inga ”industri”-maskiner utan kopplingar till människor, inga människo-tillverkade maskiner som inte har fragment av människa inbyggt i sitt maskineri.

  Och det finns väl inga människor som inte är kopplade till maskiner, eller inte själva delvis maskiner.

  ”Men för Delanda krävs det ytterligare en koppling för att vi ska närma oss
  något som liknar intelligenta maskiner – kopplingen till människan.”

 2. Per: Alla människotillverkade maskiner är ju direkt eller indirekt kopplade till människor. Dock funderar jag på andra maskiner, i typ växter och djur och sånt… *funderar*

  Heiti: Hmm… jag får återkomma med korrekt apparat när jag har fått hem papperskopian i brevlådan. Detta är inte den helt slutgiltiga versionen och noter fixar man ju ofta allra sist. Just KP 2008 borde vara Abhack-boken… minns inte riktigt… dock är detta inte 2008 utan 2006.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.