Re-panoptisering

Kontrollsamhället. Jag har snart skrivit fingrarna av mig om säkerhetshysterin de senaste månaderna, men det känns som en mycket het fråga just nu. SvD rapporterar att Säkerhetsföretag nu satsar på skolor för att motverka ”galningar med knivar och pistoler”. Det som Karl P kallar för krigsförklaringen mot skolterrorismen, innebär att vi snart har re-panoptiserat den skola som allt sedan andra världskriget har betraktats som en institution som, åtminstone på pappret, har syftat till att understödja det ”öppna samhället”.

Idag drabbades jag även av en personlig insikt om att denna bandwaggon-effekt är på väg till alla sektorer av vårt samhälle. Min arbetsplats, humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet, har även den drabbats av säkerhetsparanoia. Vi beordras att snarast skaffa foto-ID eftersom säkerheten skall höjas för att motverka brott.

Min prediktion om kontrollsamhället är följande: Diskurserna kring terrorismen och den ensamme (ekofascistiske) galningen kommer att legitimera att övervakningsteknologier kommer att öka explosionsartat. När de väl är installerade befinner vi oss i en irreversibel position. Att ta bort dem är otänkbart. Elever kommer att får ID-kort med fotolegitimation, och vid ingången kommer privata väktarbolag stå för visitationen. Skolgården kommer att avgränsas, som gates på en flyglplats. Men det blir värre.

Troligtvis kommer även elevernas ”bakgrund” att kollas upp. Detta klarar inte tekniska system själva, utan ett tjallar-system där kanske en kurator eller skolsköterska står för rapporteringen kommer att införas, så att vi vet vem som är muslim och vem som som har en farsa som är alkis. Allt givetvis för att skydda eleverna, de är ju så sköra, från terrorister, pedofiler och ensamma galningar. Dessa tre idealfall är dock ”oproblematiska” i säkerhetshetsen. Ingen frågar varför den ensamme galningen vill ha ihjäl sina klasskamrater. Det är ju en uppgift för säkerhetstjänsten… förlåt… väktarbolaget att motverka.

Ni som sysslar med aktier: Det hetaste tipset går till investeringar i säkerhetsbranschen. Främst de som tillverkar metalldetektorer och baggageröntgenapparater. Men se till att de har goda möjligheter att vinna offentliga upphandlingar. De nya kunderna är ju våra skattefinansierade skolor!

Blogged with Flock

4 svar på “Re-panoptisering”

  1. Jag var i Sydafrika i vintras. I detta land, alltjämt präglat av rädslan för den Andre, har säkerhetsindustrin redan gått om gruvnäringen som den största ekonomiska sektorn. Mer trygghet som följd? Knappast. Med beväpnade vakter, elstängsel och murar överallt är otryggheten påtagligare än någonsin! Denna slutna cirkel är naturligtvis vansinnigt lukrativ, och det finns följdriktigt inte några som helst tendenser att den ska brytas… Välkommen, framtiden!

  2. Precis. Jag tror inte att man skapar en känsla av trygghet genom låsta dörrar, stängsel och vakter. Jag bodde i Israel för några år sedan och man känner sig inte alltid så väl till mods när beväpnade vakter ständigt söker igenom väskor och kläder. Gated communities gör att människor växer upp med ett filter så att endast vissa sociala kategorier kan passera, och resten (ofta samhällets mindre priviligerade) re-presenteras bara genom TV och hörsägen. Inte så smart om man vill skapa förtroende genom dialog på habermasianskt vis direkt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.