Postdemonstration och piratfest!

SoundtrackC-base dancefloor timeshift (all min musik finns på chrisk.se)

Igår var det som bekant demonstration i Göteborg mot den allmänna övervakningshetsen. Jag gillar inte demonstrationer, även om Kalle Vedin pratade intressant om datalagringsdirektivet (Jag har lovat Kalle en uppföljning min ”kritik” av Piratpartiet, men jag väntar fortfarande på en infallsvinkel).

Men demonstrationer är utmärkta tillfällen att träffas för diskussioner efteråt. På samma sätt som det mesta intressanta sägs på ett postseminarium, är ofta postdemonstrationer mera kreativa. Först gick vi och fikade i tre timmar och sen bjöd jag hem the Piratpartiet crew till min lägenhet och fixade fest. Idéerna fullständigt haglade!

Jag är ju egentligen emot partier, men piratpartiet är ett undantag på grund av att de flesta medlemmar har en hackerattityd till politik. Denna existerar inte på grund av en partistruktur, utan finns generellt inom nätpolitiken, exempelvis hos la Quadrature du Net. Just nu ser vi hur EU är felkonstruerat när det gäller övervaknings- och upphovsrättslagar. Eftersom lag är som kod gäller det att skriva om den så att den blir rätt. EU är ett fuskbygge och det är dags att bygga om det! I min värld har inte IPRED bygglov, utan måste ritas om. Kan man hacka atmosfären kan man hacka en felaktig union! När våra politiker nu har röstat igenom FRA-monstret är det upp till oss att lösa problemet så att vi kan skydda oss.

När jag vaknade i morse utbrast Nipe och Terobi: Vi bygger! En sådan inställning kan jag inte motstå och jag drabbades av en oemotståndlig kraft som förde mina händer till tangentbordet. Tre minuter senare hade jag registrerat werebuild.eu. Nu behöver jag lite förslag på vad man kan göra med domänen. Kommentera!

Tanken är att lägga upp en wiki som kan samla manualer, ritningar och lösningar på olika problem. Exempelvis hur man bygger en säker lösning mot FRA, hur man kringgår IPRED, hur man undviker loggningslagen, hur man syr kläder med inbyggda RFID-varnare, osv. Det kan vara länkar, tutorials, HOWTOs, FAQs osv. Öppet för vem som helst att skriva och ändra. Vissa byggprojekt kommer att vara svårare än andra, men jobbar man tillsammans går de säkert att lösa.

Politiker bygger inte samhällen, de river ned relationer och sätter upp gränser mellan oss i former av tokiga övervakningslagar. Människor bygger samhällen, och dessa kan bli bättre om man delar ritningarna med varandra, att man smittar och kopierar varandra! Eller som Gabriel de Tarde säger:

But shall we say, as to passions, that admiration, confidence, love, and resignation are superior in this respect to contempt, distrust, hatred, and envy? In general, yes, otherwise society would not endure.

Vi har de rätta affekterna på vår sida. EU är en arbetsplats, det är dags att bygga om fuskbygget Fort Europa till en mera dräglig plats att bo på. Intensifiers bevakning av EU-valet kommer att fokusera koncentrera sig på att finna dessa felkonstruktioner och ge förslag på hur de kan byggas om.


16 reaktioner till “Postdemonstration och piratfest!”

 1. En wiki är ju trevligt? webuild.eu skulle kunna ha en modererad framsida där du väljer ut de artiklar som verkar intressanta och putsar rent dem från skavanker, medan man i wiki.webuild.eu får brainstorma hur man vill 🙂

  Jag har varit och köpt en UPS, en ny switch, radat upp massor av datorer i en hylla och registrerat ett par domännamn. Tanken är nu att jag ska försöka bygga en infrastruktur, i form av ett liten grupp datorer som anonymiserar trafik. Det kanske blir en wiki och VPN och så också. Jag länkar gärna till din websida och hjälper till att skriva artiklarna där, i den mån jag har kunskap om sakerna. RFID har jag inte så stor koll på t.ex. Låt oss hacka ihop en trevlig kunskapsbas och bygga ett motstånd mot alla antidemokratiska saker! Jag är väldigt gärna med!

 2. Utmärkt initiativ! Förutom de mer tekniska användningsområden du räknar upp, så har jag gått och grunnat på att rita en karta över EU-labyrinten, med hjälpmedel för att bevaka de frågor och områden man själv finner intressanta, snabbt kontakta parlamentariker och tjänstemän mm. Ett sådant projekt kanske kan rymmas i en avdelning på din nya domän?

  Nu kanske någon invänder att all den information jag efterlyser redan finns tillgänglig, på EU:s egen webbplats inte minst. Det vill jag påstå bara är delvis sant. Ja, information finns där, och den skall vi givetvis utnyttja, men det är den information och de funktioner som inte finns där som jag vill se ett smidigt sätt att tillgängliggöra för allmänheten.

  Våren 2004 sökte jag kontakt med en EU-handlägare i någon fråga. Jag minns inte vad frågan handlade om (det kan jag kanske gräva fram ur mitt e-postarkiv), men förmodligen var det föranlett av det då stundande valet till EU-parlamentet. Vad jag däremot minns var att när jag gav upp det kontaktförsöket hade jag fler problem med EU-administrationen än jag hade innan. Hela övningen kändes kontraproduktiv för mig personligen.

  Ett av mina problem kom att handla om metoden att lämna synpunkter på EU:s webbplats. Jag irriterade mig på att det inte fanns någon vanlig e-postadress att skriva till, kanske för att tjänstemännen inte ville bli nedlusade med spam. I stället förväntades jag fylla i ett webbformulär, och därvid uppge min egen e-postadress för att kunna få ett svar. Det ledde till att jag fick ett lika automatiskt som innehållslöst tackbrev för varje synpunkt jag lämnade, enbart för att bekräfta att jag tryckt på en knapp.

  På nitton språk.

  Det var nog för övrigt första gången jag kände mig spammad på maltesiska…

  Man kunde kanske hoppas på att ”tackbrevet” skulle innehålla åtminstone någon tekniskt användbar e-postadress i brevhuvudet, även om det var uppenbart att EU-byråkratin inte ville ha synpunkter lämnade den vägen. Som gammal e-postmaster förväntar jag mig att kuvertavsändaren (jag talar här givetvis om SMTP-kuvertet) skall vara en giltig adress, i den händelse brevet inte skulle nå fram till mig utan behövt returneras till avsändaren.

  Det fanns också en sådan kuvertadress, men dess domän tillhörde inte EU-administrationen, utan ett företag i USA.

  Om jag som EU-medborgare kontaktar en politisk handläggare inom EU i exempelvis en fråga som rör EU:s förhållande till USA, och råkar stava svarsadressen fel, så skickas alltså en bekräftelse med kopia av min fråga över Atlanten till ett företag som EU antagligen har köpt sitt ärendehanteringssystem från, antagligen för att de skall slänga det osett.

  Vilket givetvis inte betyder att det är osett när det har passerat ett halvdussin olika länders ”samverkanspunkter”, inklusive USA:s.

  Jag är inte särskilt orolig för min egen personliga säkerhet. Däremot känns det mindre klyftigt att så uppenbart bjuda på den här spillinformationen; den är förmodligen tillräcklig för att den amerikanska administrationen skall sponsra ett inhemskt företag så att de kan bjuda under alla konkurrenter beträffande kommunikationslösningar som skall säljas till andra länder, inbegripet EU.

  Jag anmälde även detta tekniska missförhållande via EU:s webbplats, och fick ett nytt tackbrev på nitton språk med returadress USA.

  När jag till slut också fick kontakt med en mänsklig handläggare, så erhöll jag beskedet att det var ett policybeslut som fattats på politisk nivå att alla som kontaktade EU-administrationen via Internet skulle få bekräftelse på detta. Jag frågade vart jag kunde vända mig för att uttrycka mitt önskemål om en mera jämbördig form för korrespondensen mellan medborgare och myndighet än att fylla i formulär och ta emot tackbrev på nitton språk, och fick ett nytt tackbrev på nitton språk. Med returadress USA.

  Jag frågade även huruvida man var medveten om att bekräftelserna skickades med returadress USA, och fick ännu ett tackbrev på nitton språk, med returadress – you guessed it – USA. Vid det här laget hade handläggaren dock tröttnat på hur jag grävde ned mig i teknikaliteter, och tyckte att det fanns viktigare saker att ställa frågor om än utformningen av deras e-postsystem. Jag avstod därför från att försöka förklara hur jag upplevde kommunikationen från min horisont. Tackbreven hade i hans fall avsedd verkan; de fick mig att inte besvära honom i onödan.

  Därför vill jag se en informationssajt om EU som inte är styrd av EU. Vi som har skaffat oss erfarenhet av att penetrera den ena eller andra EU-myndigheten i jakt på information eller användbara kontaktkanaler borde dokumentera dessa erfarenheter någonstans där fler kan ta del av dem. Man skulle kunna se det som en användarstödd ”helpdesk” till vilken man i princip kan felanmäla någon del av EU-byråkratin och göra det till ett ärende som vi sedan med gemensamma krafter tar oss an att åtgärda. Det handlar om att minimera mängden dubbelarbete som annars riskerar att utföras av ett stort antal EU-medborgare helt på egen hand.

  I samma veva skapar vi oss ett gott faktaunderlag inför arbetet med att bygga om EU till någonting mera i vår smak. Det är så jag spontant tolkar ditt val av domännamn (webuild.eu). Att servern troligtvis står i Italien hoppas jag inte innebär några väsentliga risker för projektet, men det är väl tillrådligt att då och då ta en säkerhetskopia av sajten för transport till någon dator under domänägarens egen kontroll.

  ”Build, and they shall come.”

 3. Nu vet jag inte om det här är vad du/ni har tänkt er, men jag slänger ut idéen i alla fall. Vad jag skulle vilja se är någon typ av community där folk från alla olika EU-länder kan träffas och diskutera. Som jag ser det kan vi inte förändra EU genom bara Sverige, vi måste på något sätt förena EU, om vi vill att förändringen ska ske demokratiskt. Det är också där EU-politikerna har sin styrka, att vi medlemmar inte kommunicerar eller kan organisera oss i större grupper.

 4. @Andreas Sandgren:

  Mycket bra och intressant idé, att bygga om EU till ett samarbete mellan folk över nationsgränserna. Jag har hört idén förut men inte sett det göras på ett trevligt sätt.

  De kan samköra sina register, vi samkör byggarbetskraften.
  😉

 5. Jag älskar idén, Nipe och Grosse har lobbat och jag har svalt det hela med hull och hår!
  På sidan vill jag ha allt byggmaterial jag kan tänka mig! Då menar jag entreprenörer (folk som vet mer än jag, kontaktpersoner), råmaterial (fakta, promemorier, affischförslag, knappar), arbetare (lokalavdelningar, nummer, organisationer som stödjer) och sist men inte minst, de som äger byggnaderna, de som vi måste övertyga att konstruktionen är felaktig, inte bara politiker utan även företag och upphovsrättsinnehavare! Alla man kan tänka sig att man borde prata med!

  Det är fel i konstruktionen! Nu bygger vi om!

 6. Ok, jag har registrerat mig på werebuild.eu (wiki-delen) och börjat rita på två projekt, EU och Internet, mest för att pröva arbetsmetoden.

  Jag tänkte nämna detta på Dexes blogg, men så visade det sig att man inte kan kommentera oinloggad där, så jag gick hit i stället.

 7. Aha, det är därför jag inte hittade wikin förrän idag – jag har suttit och slagit upp webuild.eu (som Kalle Vedin nämner i sin kommentar ovan, och som händelsevis råkade vara registrerat av ett italienskt företag), inte werebuild.eu (som jag nu ser att det står).

 8. (copypejstat från ett mejl av Anders Widen, det verkar vara problem med kommentarerna på min blogg. Fler som har problem?)

  Jag skrev igår en postning som blev lite olycklig. Jag skrev att er/din paroll ”Att bygga om” inte räckte.
  Jag hade fel.
  Jag ber om ursäkt.
  Dina tankar är helt riktiga. Jag hoppas hinna göra en postning i helgen som riktar upp mina egna tankar, men även belyser att vi måste hjälpas åt, alla, för att göra detta ombygge!

  Här är min postning som är lite fel, alltså. Men i kommentarerna försöker jag lappa ihop det lite.
  http://djingis.blogspot.com/2009/01/eu-och-rosenbad-kor-kaosteori-vi-moter.html

 9. Anders Widen: Inget att be om ursäkt för! Byggperspektivet är knappast något som kommer att rädda mänskligheten, så kritik borde vara en nödvändig komponent i det.

  Intressant diskussion på din blogg! Gillar starkt!

  Diskussionen på denna tråd har blivit hemskt lång. Det är oerhört lyckat. Jag vet inte om jag lyckas svara på allt eller kommentera alla riktningar… men det är lite det som är poängen. Att bygga i alla riktningar utan att något centrum uppstår.

 10. Nu kör jag Opera.
  Verkar vara min Firefox som inte vill lyckas att sätta in namn, mailadress, blogg osv ovan.
  men webläsaren Opera funkar.

  Jag får kolla om min brinnande räv har ruttnat på något sätt!

  Ha det!

  PS:
  Nu kör vi framåt. Positiva tankar. Goodi framtid.
  Dåliga tankar, dålig framtid.
  Så enkelt är det. I grunden.

  Vi ska bara få våra kära folkvalda att förstå det goda!
  Annars byter vi ju ut dom!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.