OneSwarm, mellanmänsklig tillit och nya gemenskaper

För snart tre år sen hetsade jag Bodström i en artikel i SvD där jag argumenterade att repression av internets skulle leda till att nya former av kryptering, onion-routers och darknets skulle bli mera populära. Om jag har rätt eller fel på denna fråga återstår att se. Den första april träder IPRED i kraft och vilka sätt som användare kommer dela filer med varandra är lite beroende på hur hyrsnutarna jobbar. Det bittra aprilskämtet kommer förhoppningsvis att leda till en ökad innovationsförmåga istället för att vi slutar kopiera.

I helgen har jag testat OneSwarm, som är intressant för att detta program är mycket lätt att använda. Det funkar på OSX, Linux och Windows (dock ej i Internet Explorer) och laddas ned här. Förutom att OneSwarm är en vanlig bittorrentklient, alltså peer-to-peer, innehåller den funktionalitet för friend-to-friend. Detta innebär att man lägger till vänner man känner och utväxlar krypteringsnycklar med dem. Trafiken mellan vänner är alltså mycket säker. Vad kan man då säga om detta ur en sociologisk betraktningsvinkel?

Om IPRED-snutarna sätter igång med den värsta av stämningshetsande och skickar saltade räkningar hem till användarna, kanske det blir mera vanligt att man undviker stora trackers och sökindex och istället bygger upp små decentraliserade f2f-nätverk. OneSwarm innehåller funktionalitet för att importera dina kontakter från exempelvis Gmail och Gtalk, och med en framtida integrering med exempelvis Facebook, twitter etc. kanske f2f-teknologin har en stark potential. Facebook, exempelvis, används ju oerhört promiskuöst när det gäller att dela med sig av personlig information, och steget till att lita på sina FB-vänner är ju inte alls stort. Sociala medier skapar sociala sammanhang, och i en tid när man inte vill ha en hyrsnut i sitt digitala vardagsrum, är denna form av mellanmänsklig tillit ett sätt att bygga bort problemet.

Hos OneSwarm, som är ett forskningsprojekt med pengar från National Science Foundation, finns utförliga papers om hur teknologin fungerar. Mycket intressant läsning! Dessutom är ju OneSwarm open source, så det är fritt fram att bygga vidare.

IPRED är dock fortfarande dåraktigt. Nästa integritetskränkare heter ACTA.

Uppdatering: Stefan Nilsson på KTH har skrivit en mycket bra frågor-och-svar om OneSwarm.

7 reaktioner till “OneSwarm, mellanmänsklig tillit och nya gemenskaper”

 1. Intressant, har inte tänkt på facebook som identitetsautentiseringsfunktion med drag av PGP Public Key. Har inte velat skylta med personlig info men det kanske kan vara ett sätt att räcka ut tungan åt överheten. De vet vilka jag anser mina vänner, och de är inte tillåtna där. Vad vi gör sinsemellan är då svårt att komma åt. Får associationer till The Diamond Age av Neal Stephenson och de avancerade, geografiskt obundna, ”nations”-grupperingar som möjliggörs av teknologin.

 2. Otroligt givande att se hur program och sociala medier smälter samman i ett OpenSource-program. Det enda man kan önska sig nu är ett sant ”OpenSource” community/socialt medium där man kan interagera fritt med APIn.

 3. Ja. Jag tror att friend-to-friend måste integreras i de applikationer vi använder dagligen för att komma över en slags innovationströskel.

  Än så länge tror jag oneswarm endast har potential bland de som redan är teknikintresserade. Det intressanta blir vad andra gör med det, vilket kan vara nästan vad som helst.

 4. Om OneSwarm eller någon liknande teknologi slår igenom så kommer vi troligen inte att få ”små decentraliserade f2f-nätverk”. Även stora och tämligen glesa nätverk har nämligen en enastående förmåga att klumpa ihop sig och snabbt bilda en stor sammanhängande komponent. Här är en mer utförlig förklaring:

  http://www.csc.kth.se/~snilsson/public/OneSwarmFAQ.html

 5. Christopher: ”Än så länge tror jag oneswarm endast har potential bland de som redan är teknikintresserade.”

  Gränssnittet känns faktiskt riktat till de 2-3 procent tekniknördarna. Jag undrar om det inte är ett möjligt sekteristiskt problem bland vissa open source programerare. Man vänder sig för mycket inåt. Det borde kunna löses genom molekylbildande i alla riktningar.

  Kanske en lätt synlig innovations-förslags-knapp som standard i all fri programvara. Tryck på den så kan man skriva sitt förslag direkt någonstans och även lägga till på andras innovationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.