On your FRAdar – Föreläsning nästa lördag på chalmers

Underbara Piratpartiet, i samproduktion med Vänsterpartiet,  har fixat fett seminarium nästa lördag (18e) på Chalmers, sal HB1, klockan 11:30-17:45.  Förutom undertecknad kommer Johan Söderberg, min doktorandkollega på GU, Christian Engström (pp), Erik Josefsson (v) och Mikael von Knorring (v) att prata.

Det är givetvis gratis och jag tror att det blir oerhört sympatiskt. KOM!

Jag ska ungefär prata om detta:

Abstract

Just nu pågår omfattande lagstiftning för att reglera och övervaka internet, både i Sverige, Europa och internetionellt. De aktörer som utför själva övervakningen kan vara statliga underrättelsetjänster, polis och privata företag, men även användare emellan. Genom att allt fler människor kopplar upp sig och lever stora delar av sina liv på nätet, genereras stora mängder trafikdata som både säger mycket om specifika individer, men även om sociala nätverk.

Visionen om det digitala livet, som kanske var som starkast under 1999, har alltså fått en bitter bismak av övervakning tio år senare. Denna presentation kommer att behandla ett antal frågor som bubblar upp när man analyserar utrullningen av kontrollsamhället.

Genom den panspektriska forskningen är det möjligt att relatera det sociotekniska tillstånd som skapas genom bland annat FRA-lagen, datalagringsdirektivet och en allt större avändning av trafikdata hos företag. Men det är även viktigt att se hur man kan göra motstånd mot denna övervakningshets, och här kommer exempel från aktivistgrupper i Tyskland och Frankrike att belysas.

Den som är intresserad att läsa mer kan läsa dessa artiklar:

11 reaktioner till “On your FRAdar – Föreläsning nästa lördag på chalmers”

 1. Varannan damernas var inte att tänka på här? Seriöst, var är brudarna i nätpolitiken? Om inte ens Vänsterpartiet, Sveriges första feministiska parti, kan skaka fram en tjej att leverera partislogans i en sån här debatt ser det mörkt ut. Vissa dagar undrar jag om tjejerna helt enkelt inte bryr sig. Men så kommer jag ihåg allt det där med patriarkat och falskt medvetande, och inser att det förstås är de mulliga mansgrisarna i universitetsvärld och politik som inte släpper till. Bättring, bitte!

  1. Jo, det är mindre lyckat. När det gäller både upphovsrätt, och speciellt intelligence, är det oerhört gubbslemmigt. Det har i viss mån brutitis i bloggosfären och på andra arenor, men när man bjuder in akademiker blir det ju inte heller bättre.

   Oavsett vilken anledning är måste det undersökas. Det är ett konstruktionsfel som måste byggas om.

 2. Ja, det är jättetråkigt att det bara är män som ska tala. Men måste allt vara helt jämnt? Jag tycker att de som vågar stå upp är starka oavsett om de är män eller kvinnor, även om det hade varit trevligt att ha en eller två tjejer också! ^^,

 3. Just när det gäller (v) så tror jag att talarna är inbjudna mer för sina specialkompetenser som individer än som representanter för vänsterpartiet. Att Christian kommer snarare än några av de kvinnliga bloggstjärnorna i (pp) kan ju ha att göra med eu-kampanjande. Så jag håller med att det är ett problem, men det ligger snarare i dynamiken hos de aktörsnätverk som skapas kring nätpolitiken, där kompetensen oftast kommer utifrån snarare än inifrån partiet, än en felkonstruktion hos seminariet.

 4. @Monki: Ja, det finns ju alltid goda förklaringar till varför det ser ut som det gör — Engström råkar ju bara vara toppkandidat, män är mer kompetenta i nätpolitik osv — men det förändrar ju inte faktum att det ser ut som det gör, och vi kan ju likväl tycka att det är lite trist att det ser ut som det gör.

  Om det något gammelpartierna faktiskt lyckats programmera om är det just de — fullt förklarbara, förstås — rutiner som reproducerar gubbslemmet, vilket märks t ex på att andelen kvinnor i Sveriges riksdag sedan 1994 har legat på över 40 procent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.