Om Wikileaks och beskiffringen av världen

Idag skrev jag en artikel på SVT debatt om Wikileaks som ett proof of concept för hur man kan ta journalistiken till next level med hjälp av kryptografi. Det knyter direkt an till mitt brev till journalistkåren. Tyvärr verkar kommentarsfältet endast diskutera Assange, så jag antar att jag misslyckades i min grundläggande kritik av personifieringen.

Här hade det kunnat vara på sin plats att överge hoppet på tänkandet, att inse att människors enfaldiga upptagenhet vid det mänskliga och personliga är en konstant i jag-moderniteten, och sakta men säkert se massorna begära sin ledare inför undergången samtidigt som ingen verkar bry sig om datalagringsdirektivets stilla införande.

Men så tänker bara bittra gubbar från förra sekelskiftet. Istället gör man som Isak Gerson och löser problemet. Lite datatrix och brandväggen, oavsett om den befinner sig i Uppsala Stadsbibliotek eller i Xinjiangprovinsen, är kringskuren.

För många ter sig en sådan approach som brutal och teknokratisk, på gränsen till utomparlamentariskt odemokratisk. Vissa tycker till och med att man ska lyda genom att inte kryptera sin trafik.

Detta är ett gravt missförstånd. Tvärtom är världens starkaste yttrandefrihet lagligen formulerad av bland annat hackers. Facit finns på Island. Det är bara att ladda ned och kompilera.

Meanwhile får övervakarna tugga på mina over 9000 krypterade anslutningar som passerar min bunkerlägenhet.

4 svar på “Om Wikileaks och beskiffringen av världen”

 1. Christopher,
  Fråga; Var hittar man sådanadär krypteringsprogram? Blir verkligen allt krypterat?
  Kan man skicka e-mejl till utomstående?
  pls

 2. Kjell: Här är några tips:

  http://torproject.org
  http://gnupg.org/
  http://i2p2.de

  Allt blir endast krypterat om du helt håller dig inom ett darknet som i2p.

  Du kan skicka mejl till vem som helst med gnupg och innehållet krypteras. Däremot krypteras inte trafikdatan, alltså vem som skickar till vem.

  Val av krypteringslösning sker efter behov. Eller så testar man runt och meckar för att det är kul och nyttigt att lära sig.

  Gå gärna till chat.telecomix.org och fråga runt bland kryptoaktivister. De kan ge dig mera tips och råd. (eller fråga på i kommentarsfältet så svarar jag)

 3. Ekström är en posör. Debatten om kryptering från 1995 ringde och vill ha sina motargument tillbaka, liksom.

  Istället för exportförbud fick vi Internethandel. Jag tror inte någon i efterhand kan tycka att detta var antidemokratiskt, trots att det verkligen var det vid tillfället. Då var kryptering civil olydnad på riktigt eftersom aktivisterna verkligen trotsade exportförbud och liknande.

  Ekström tycks dock vara fullständigt historielös på denna punkt, något som borde diskvalificera honom från debatt. Endast en vit medelålders man kan dock tycka att sin egen åsikt är så viktig ändå att den måste framföras trots obefintliga bakgrundskunskaper.

  Tre hundra kommentarer längre ned hos honom ids jag inte ens framföra denna kritik då han obevekligen kommer att tolka ytterligare kommentarer som ett stärkt personligt varumärke. Suck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.