Om syberkrig

Tidigare under dagen medverkade jag i P3 Brunchrapporten på temat Cyberkrig. Programmet går att ladda ned i sin helhet från Sveriges Radio eller endast själva inslaget som befriad OGG-fil.

Läsvärda och aktuella inlägg på samma tema är Copyriot och Hans Roséns DN.se-artikel.

Cyberkrig är även ett återkommande tema här på intensifier, och bland annat har jag skrivit om Wikileaks, cyberkrigsretoriken, och i viss mån hakar det i tidigare grejer, bland annat smittontologi-texten och min artikel om robotar och krig.

Några nyckelord som jag pratar om i inslaget kan även hyperlänkas: Operation Cyberstorm, 2007 års attacker på Estland, samt Israelisk cyberkrigföring.

twitter dök det även upp en diskussion huruvida man egentligen säger ”syberkrig” eller ”sajberkrig”. Min inställning är kluven. Å ena sidan är jag en stark anhängare om att språk skall destrueras, kreoliseras och bastardiseras. Därför förespråkar jag ett anarkistiskt förhållningssätt. Å andra sidan gillar jag att spontanförsvenska ord. Obskyra exempel på sådana ord som ibland dyker upp här på bloggen är ”chifferpunkare”, ”chifferrymden”, ”chifferpunksåterpostare” och ”fraktalpolitik”.

Sen gillar jag även retroord som ”datarymden” (istället för cyberspace) som används i 80-talsöversättningar av William Gibson, samt den ännu äldre formuleringen ”en data, flera dator”.

Fortsätt destruera och förvirra! (åtminstone jag kommer göra det)

10 reaktioner till “Om syberkrig”

  1. Rasmus: Japp. Telekrig är helt okej. Etymologiskt betyder ju tele typ ”fjärr”, medans cyber har att göra med styrning. Kanske borde FRA då ta upp det gamla ordet ”televerket” igen.

    Intressant även att man säger telemedicin om olika behandlingsformer som internetmedieras. Vore konstigt med cybermedicin 😀

  2. Uttalet sajber är omotiverat. Cyber är inte ett engelskt ord, utan ursprungligen grekiska – av kybernetes som betyder styrman. Skulle man hålla sig till det ursprungliga uttalet skulle det bli ”kyber”. Det är enklast att uttala det på svenska.

  3. HugeHedon: Jo, precis! På internet är ju allt förutom localhost ”fjärr”, och så länge vi lägger makten hos fjärran makt så snackar vi även fjärkontroll.

    I Italien har Berlusconi byggt en annan typ av fjärrkontrollsamhälle som mest bygger på TV.

  4. Sajten dit länken du hade om israelisk cyberkrigsföring pekade var rätt obehaglig. Läste kommentarerna till artikeln och kollade runt lite på sidan, och nästan kände hur vitriolen sipprade ut ur håligheterna på datorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.