Om övervakning

Jag skriver inte så ofta om övervakning längre, men i kölvattnet av den senaste tidens terrordåd skrev jag ändå en debattartikel i Expressen. Egentligen manar jag mest till eftertanke snarare än handlingskraft. Det är inte så genomtänkt att stifta övervakningslagar direkt efter ett dåd, något som historien visar.

När det kommer till diskussionen kring huruvida polisen ska få hacka sig in i folks datorer, vad man på tyska så vackert kallar för Staatstrojaner, så har jag blandade känslor. När denna typ av övervakning används av president Mubarak framkallas genast bilden av en mycket totalitär form av övervakning. Samtidigt utgör detta tillvägagångssätt en mycket riktad form av övervakning, alltså, motsatsen till ”massövervakning”. Vad säger ni?

4 svar på “Om övervakning”

 1. Jag är osäker på om det finns något sådant som ”hemlig husrannsakan”, vilket är det närmaste jag ser till statstrojaner – för att övervaka behöver du inte ta över datorn, utan bara kapa linan, alternativt installera gömda kameror/mikrofoner, något det redan finns lagrum för (antar jag).

  Skillnaden med datorer är ju just att det är sådana _vansinniga_ mängder data som loggas, och loggas länge. Det är m.a.o. lätt att få tag på ”överskottsinformation” genom att kapa hela datorn, snarare än att bara göra en temporär övervakning.

 2. Att plantera mikrofoner, kameror etc. i någons lägenhet är väl ganska jämförbart med att kapa en dator. Förvisso är en dator väldigt effektiv på att logga och spara och man får mer information.

  Jag tänker också att det är jämförbart med telefonavlyssning eftersom man verkar vara ute efter att kapa ex. skypesamtal redan vid hårdvaran för att undvika att behöva dekryptera ljud-”strömmen”.

  Men jämförbart är ju inte samma sak som ”samma sak”.

 3. ”Samtidigt utgör detta tillvägagångssätt en mycket riktad form av övervakning, alltså, motsatsen till ”massövervakning”.” Det blir lite slippery slope, patriot act i USA har visat på just det faktum, där övervakning har tillåtits att svälla över rimliga gränser både avseende volym och kostnader. Snowden dokument visade på en black budget surveillance på drygt 50 miljarder us dollar (ja det innefattar nog centret i Utah) . Nya kostnader uppstår också när amerikanska tech bolag tappar konkurrenskraft pga övervakning, grov uppskattning för 2016 är kostnader på 35 miljarder dollar.

 4. Bypass: Tack för kommentaren!

  Eftersom det inte finns någon enkel väg till insyn (av naturliga skäl) är det så svårt att hitta slippery-slopeeffekterna. Till exempel när det gäller datalagringen, så behövde man gå långa omvägar för att hitta fram till att systemet automatiserats.

  Så även om man säger att något ska vara riktat, så är det svårt att kontrollera att det verkligen efterlevs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.