Om manliga liberala datanördars makt?

Kamferdroppar-Charlotte bemöter Per Wirténs mindre lyckade idé om att alla som är intresserade av typ Ipred och FRA är unga män i 25-årsåldern. Det är inte bara fel rent empiriskt (vilket visar på att Wirtén måste har något fel på sitt bredband, det är ju bara att läsa bloggarna), utan det är, som Charlotte påpekar, även ett oskick i osynliggörande av de seriösa debattörer som tar sig an dessa frågor.

Sen när blev integritet, kultur, kommunikation en manlig, ung och liberal fråga? Jag förstår att det är svårt för journalister att ”greppa större sammanhang”, men man kan faktiskt anstränga sig lite. Wirtén skriver:

Läget är låst. Å ena sidan en konsumentrörelse, nästan bara unga män, som vill ha allt gratis. Å andra sidan en profithungrig kulturindustri, nästan bara farbröder, som vill maximera sin kontroll. De som verkligen producerar kulturen hamnar i kläm.

Det är ungefär som att säga att alla som är intresserade av en facklig kamp är manliga metallarbetare, att alla som är intresserade av finanspolitik är gråa gubbar, eller att alla som är intresserade av fotboll är testosteronstinna huliganer.

Det finns ytterligare en grov förenkling som blir tydligare i nästa citat:

Under senare år har patent, copyright, upphovsrätt och andra former av privat kontroll ökat dramatiskt. Processen drivs av kvartalskapitalistisk girighet. Den måste vändas. Politiken i alla länder har lyssnat för mycket på kulturindustrin. Nu gäller att i stället värna allmänningen.

Inte heller ”kulturindustrin” (tack Adorno för detta fina men intetsägande begrepp) bör klumpas ihop under en speciell logik som nödvändigtvis lyder under ”kvartalskapitalismen”. Läkemedelsindustrin har ofta långa och sega processer för att patentera läkemedel, vissa kulturformer får bidrag från staten, osv.

De offentligheter som är emot FRA, Ipred, och alla andra dåraktiga passagepunkter mot ett sjukt kontrollsamhälle, är heterogena sammansättningar som varken går att könsbestämma eller ens dela in i höger-vänster. Att placera sina motståndare i ett fack är ju en smart retorisk strategi, men precis som i fallet Beatrice Ask, slutar det ofta i en återvändsgränd. Ungefär som när Bo Rothstein försöker sig på att beskriva ”bloggar”.

3 reaktioner till “Om manliga liberala datanördars makt?”

  1. Vilken hycklar marknad. Vi betalar alltså för filmerna5 ggr nu. En gång via analoga licensens bandbreddsrättigheter för sändingarna som inte ens existerar längre. En gång genom dom digitala kanalerna. En gång genom bredbansräkningen. En gång genom skattepangarna. Och nu för producenternas feta plånböcker. Det är som man alltid vetat filmbranshen är en maffia bransh som det mesta annat. Du köper en hårdisk för att ladda ner. Du köper en ipod ett usb minne för filmer och låtarna. Du köper en ny dator för spelen du laddar ner. Bör inte hårdvarumarknaden ge tillbaks lite av den kakan som dom förtjänat tack vare artisternas jobb och nerladdningen?? Livsmedel är redan märkt md svanen påfågeln sälen delfinen , kalle ankan osv osv varför ska det vara någon skillnad på hårdvaran i detta fallet när filnerladdningen i slutändan gynnat teknikbolagen?
    Vemsomhelst fattar ju att artisternas inkomster förflyttats genom fildelningen och kapats av teknikbolagen då en sak gett uppehov till en annan. Det är en global omstrukturering av dessa finansiella fickor/system som behövs när samhälltutvecklingen tar form i vår framtid inget annat. Jag är för fri information. Emot att artisterna inte får betalt. Emot att rika producenter behövs för att någon ska göra karriär. Emot att behöva betala överpriser för skräp man inte vill ha eller betala flera gånger för samma vara. Emot Justitiemord.

    Ok ok riktigt rättvist ska det vara och möjligheterna ska ges till alla. Sätt upp en fond efter att hårdvaran märkts. Låt provisions inkomsten gå till denna fond. Lansera sedan en sida som tillåter alla som vill lägga upp sin egen låt eller video för nerladdning. På detta sätt kan alla få möjligheten och mellanhänderna försvinner. När du laddar ner din media så får du självklart ochså rösta från 1-10. BEroende på antalet visningar hits nerladdningar & röstningar så avgörs hur mycket av inkomsten från den märka hårdvaran som ska gå till artisterna mm. Lösningen är hur enkel som helst och dessutom så tillåter detta för alla och få en chans och fördelar inkomsterna jämnare + att man slipper dom övergöda som stoppar alltför mycket pengar i fickorna och håller i monopolen. Fattar du inte bilden backa och se tidigare inlägg av mig. Man behöver inte kriminaliser och skuldsätta sin befolkning bara för att den finansiella strukturen ändrats. Fri information är framtiden, inte justitiemord och mera mera mer kontrol till ingen nytta. Följ med samhällsytvecklingen och utnyttja tillfället för allas bästa.

    Framför allt ska alla som surfar överhuvudtaget kunna ha en inblick i fondens finansiella struktur och hur den sköts och vart pengarna går. Det räcker med mygel och idioti. Låt oss skapa framtiden tillsammans.

  2. Mike: Vi skapar redan framtiden tillsammans. Din idé om att lägga upp en webbsida för enkelriktade nedladdningar är ett steg tillbaka.
    Röstningar är visserligen något bättre än ren exemplarförsäljning, men varför ska man rösta när man laddar ner? Då har man ju inte ens hunnit ta reda på vad man röstar på.
    Nej, ärligt talat – vi lever redan i den där framtiden. Låt oss utgå från dagens situation, inte från en högst hypotetisk idé om att fildelningen skulle kunna icke-existera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.