Om Kinaliknelsen; bakläxa för Marklund

Marklunds artikel i Expressen, där bandet Stoned in Stockholm, eller vad det nu hette, tyckte att man gärna kunde blocka internet som i Kina för att hindra fildelning, gjorde mig först förvånad.

Men efter ett tag inser jag att det är så sjukt respektlöst att man mår illa. Ett band som ingen verkar gilla skyller på fildelning – det är i sammanhanget ett trivialt icke-problem ur ett medborgarperspektiv – har mage att nämna den form av repression som de antagligen inte har en aning om hur den funkar.

Marklund och det där bandet borde göra en enkel hemuppgift: Varför inte ägna tio minuter till att läsa Reportrar utan Gränsers årsrapport om Kina. Cyberdissidenter som Guo Qizhen blir nämligen misshandlade för att de talar om yttrandefrihet och sånt på nätet. Och det där spärrfiltret som man kanske kan använda för att hindra att filer laddas ned, well, det är ganska effektivt. På bara några timmar blockas RSFs yttrandefrihetssajter.

Oerhört lågt.

6 reaktioner till “Om Kinaliknelsen; bakläxa för Marklund”

 1. Läs inte bara Expressen eller andra bloggar. Kolla själv vilka kommentarer jag fick i går kväll från myspace-kompisen Johan. (Men i princip håller jag med dig – det som sades i Marklunds krönika är anmärkningsvärt – och inte ens roligt om det möjligen var menat som ett desperat skämt. Vilket jag är osäker på.)

  http://www.myspace.com/maljharbourmaritune

  1. Maria: Well, du har rätt i princip. Men jag ser inte riktigt poängen att utforska ett svenskt bands försörjningsbekymmer i förhållande till hur mycket forskning och information som körs över och ignoreras när det gäller mänskliga rättigheter och internetcensur. De båda problemen spelar inte i samma sport.

 2. Det här ”kineserna kan ju” – som okritiskt citeras, är ett helt bisarrt uttalande som faktiskt når sin kulmen av obehag först efter en stund. 😉 När man frågar sig vad som egentligen har sagts. Det är skrämmande att både problemformuleringar och dess lösningar hämtas från diktaturstater och används till synes helt bekymmerslöst av vissa grupper. Detta får aldrig normaliseras och Marklunds artikel var ett stort steg i den riktningen.

 3. Marklund har tydligen gett sig tusa på att köra sitt varumärke i botten.

  Eller kan sådana där skriverier möjligen attrahera äldre människor som inte heller kan internet (precis som Liza själv)?

  En enorm björntjänst har hon i vilket fall som helst gjort sin kompis(?) Johan. Hade hon verkligen velat honom väl så hade hon åtminstone frågat någon på närmaste småskola till råds innan hon publicerade sin jätte-anka — våra förstaklassare har säkert över lag bättre koll på P2P än vad Liza har…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.