Om IPRED går igenom fortsätter aktivismen i alla riktningar

Det verkar som om Ipred kommer att röstas igenom idag. Vi har en regering som inte tror på en dynamisk demokrati, och där ”att lyssna på folket” snarare handlar om att signalspana oss till döds. De där kloakerna ses som obehaglig smitta av tankar i det fria snarare än ett potentiellt Europeiskt demos. (Läs även Kalles fortsättning om schizzo).

Hur som helst. Om Ipred klubbas har vi massor av saker att göra. Hax skriver om Telefonica-domen som jag nämnde för några dagar sen. Det finns en del att gräva i och sen är det bara att välja när den första hyrsnututpressningen kommer. Telia, Tele2… Vi kommer inte få några jävla böter av EU om vi skippar privatpoliserna! That’s a lie! Håll era trådlösa nätverk öppna!

Men om domstolarna inte skyddar oss från spaning, får vi börja bygga alternativa lösningar. The Pirate Bay kommer snart göra det svårt för privatpoliserna, och Ipredator är under uppbyggnad. Det handlar inte så mycket om att undvika böter, det är ett gammelmediepopulistresonemang, det handlar om att vi själva måste bygga ett fungerande internets. 

Medan jag skriver verkar det komma rapporter om fasadputsåtgärder för att lugna massorna. ”Småskalig fildelning” ska inte kunna spanas på. Piratpartiets Christian Engström kallar det för ”läppstift på en gris”. Och snacket om att detta ska stärka den ”kreativa sektorn”? Nej, säg istället som det är – att stärka monopolföretags möjligheter att casha in på gammal kultur! Detta är totalt hämmande för kulturproduktion.

Detta är bara början. Ingen andledning att deppa ihop. Efter Ipred 1, kommer Ipred2. Sen datalagringsdirektivet, sen ACTA, lagarna kommer och viker! Tvåfrontskrig; Big Brother is watching you (FRA) och little sisters spanar efter tillfällen att sända dig en räkning.

Istället tycker jag att vi skickar Piratpartiet till Bryssel och ser till att hitta kreativa lösningar på kontrollsamhällets antågande järnridåer i våra kablar.  

 

14 svar på “Om IPRED går igenom fortsätter aktivismen i alla riktningar”

 1. En sak om IPRED som jag har funderat över, men aldrig fått något svar på, är hur man tänker lösa själva kopplingen mellan namn och ip-adress.
  I dag måste, så vitt jag vet, inte internetleverantörerna lagra sådana uppgifter.
  De flesta gör det antagligen ändå av flera anledningar, men det finns ju inget som hindrar isp’en från att hävda att man inte gör det eller hävda att uppgifterna bara är tillgängliga om nätet överbelastas (eller nåt annat konstruktivt).

  Sedan kommer ju teledatalagringsdirektivet att kanske erbjuda en utväg ur IPRED-träsket, ISP’en borde kunna hävda att enda anledningen till att man lagrar sådana uppgifter är för att tdl-direktivet kräver det. Och det direktivet är framtaget för att hjälpa polis och åklagare att utreda grova brott. Nu tror jag dock inte på den hypotesen själv, men man kan ju hoppas 😉

  Hursomhelst, ipred är fortfarande en gris med läppstift och tingeltangel. Precis som FRA-lagen…

 2. Christopher: ”Men om domstolarna inte skyddar oss från spaning, får vi börja bygga alternativa lösningar.”

  Håller förstås med! Man kan till och med dra det lite längre. Domstolarna har så mycket att göra så varför belasta dem med frågan om hur vi skyddar kommunikation på internet från indrivare och säkerhetstjänster? Vi löser det här med ipred och fra så kan domstolarna syssla med andra saker!

  Christopher: ”Istället tycker jag att vi skickar Piratpartiet till Bryssel”

  Här håller jag inte med, varför ska piraterna låsa in sig i en apartheid-organisation? Jag tror på öppna hav, koppla ihop öar, skapa flyktvägar, göra snabba interventioner! Befria fångar, krossa sönder ok, hamra sönder kanoner …

 3. *…och han låg och sov i rummet bredvid…*

  Att Ipred klubbades igon var föga förvånande. Däremot är det intressanta nu hur det omsätts i praktik. Dags att mobilisera massorna nu, så polisen inte vågar använda privatpolisernas insamlade data. Lagen verkar innehålla många flytande punkter.

  Enda praktiska följden av lagen är att man (så gott som obligatoriskt) kommer att skaffa sig tjänster för att dölja sin ip. Nu kommer det riktiga ”mörka nätet” på allvar. Nästa steg för piratebay (och andra fria distributörer av data), kommer nog bli krypterade kopplingar till sina sidor. Om det inte syns vad man laddar ner, kan dom aldrig hävda att man begått brott. Och det gäller fortfarande att ett brott leder till fängelse för att de ska kräva ut husransakan av oss i våra hem (eller hur??) .

 4. Chris:

  Här är en trevlig aktivism som du gärna får haka på: Fri kultur i gåva till Riksdagen.

  Otyg:

  Den delen som handlar om personuppgifter från IP-nummer kallas ”informationsföreläggande”. Det går ut på att rättighetsinnehavaren (yeah, right, läs: Ifpis advokater) går till domstol och kräver att få ut information om ett IP-nummer. Domstolen tittar då på IP-numret (en bild eller textfil) och ska avgöra om det är bevis nog (lycka till). Dömer de ut informationsföreläggande så innebär det att internetleverantören som äger IP-numret vid vite (mot hot om böter) måste översätta IP-numret till de kunduppgifter som motsvarar det IP-numret vid den aktuella tidpunkten.

  Tidpunkten i sig är en intressant punkt. Rättighetsinnehavarens bild eller textfil med IP-numret som setts fildela måste ju innehålla ett datum och klockslag enligt klockan på den dator som skapade bilden eller textfilen. Låt oss nu för rättssäkerhetens skull hoppas att datorns, hos internetleverantören, klocka är precis synkroniserad med klockan i datorn hos den som tillverkat bilden eller textfilen med IP-numret. Sannolikheten att de är precist synkroniserade är ungefär (jag avrundar) noll.

  Här(SvD låt nere just nu) kan ni läsa om träffsäkerheten hos IP-nummer som bevis.

 5. Per: Ja, jag tycker att domstolarna har viktigare saker att göra. Vi löser problemet åt dem, vi gör dem kort sagt en tjänst.

  Gällande EU: En enda pirat i bryssel skulle göra EU till en mindre apartheidstruktur. För mig är det ett sätt att börja lösa problemet.

  Ekman: Håller med dig i allt utom ”mobilisera massorna”. Det finns inga massor, men det finns mobiliseringar av olika slag.

  Rikard: Count me in! Jag drar igång sequencern och börjar tillverka en fin julklapp till riksdagen!

 6. Christopher: ”En enda pirat i bryssel skulle göra EU till en mindre apartheidstruktur. För mig är det ett sätt att börja lösa problemet.”

  Det här förstår jag inte riktigt. Varför skulle ex en anti-apartheid aktivist i den gamla sydafrikanska regeringen, eller en anarkist i Bush-presidentstab, eller en demokrati-aktivist i Apples eller McDonalds styrelser göra dessa mindre apartheidska eller mindre diktatoriska/mer demokratiska?

  Det blir väl snarare att man sätter sitt hopp till att något ska hända inom anti-demokratiska sammanhang vilket tar energi från byggandet av demokratiska praktiker och samhällen.

  Christopher: ”Håller med dig i allt utom “mobilisera massorna”. Det finns inga massor, men det finns mobiliseringar av olika slag.”

  Jag håller med ditt håller med kring massa! Massa ser jag som ett organisationssätt vilket upplöser molekyler och skapar atomer (individer) vilka föses ihop i hanterbara mängder (multituder). Massa blir då en maktteknik vilken motverkar gruppbildning och molekylskapande – och motverkar konspirerandet!

  (Con-spire: andas tillsammans)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.