Om iPhone

Idag skriver jag på Expressen Debatt om den nya iPhone, men framförallt om Apples väg mot inlåsta program.

I sedvanlig ordning råder datorkrig i kommentarsfälten där, vilket är mycket underhållande, men för den som vill kommentera lite mera eftertänksamt går det bra här på bloggen.

Fler artiklar i samma tema:

13 reaktioner till “Om iPhone”

 1. Fantastiskt att läsa kommentatorer som bl.a. menar att du ”borde läggas in för akut psykvård” för att du slängde din iPhone. Liknar väldigt mycket vissa reaktioner som jag fått när jag uttryckt vissa tveksamheter kring Spotify.

 2. Jag är oerhört kluven måste jag säga. Jag gillar skarpt med ökande ålder att saker och ting bara fungerar. Detta ger Apple mig i o m min iPhone. Med 100 000-tals applikationer så kan jag inte i ärlighetens namn säga att jag saknar någonting.

  Men samtidigt så är jag principiellt emot inlåsning och stängda format. Svårt som sagt.

  Men varför reagerar men inte likadant på liknande inlåsningar och stängda format på XBOX, microvågsugnar, bilar, tv-apparater etc? Flera av dessa kan ses som mindre (eller större) datorer idag och vi får hålla till buds med de firmwares och program som finns med tillverkarens goda vilja. Svaret är användarupplevelsen tror jag. En del vill meka och greja med sin apparat. Må vara att den inte fungerar tillfredsställande – det går alltid att meka med. Andra vill bara ha en fungerande manick, må vara instängd, men ansvaret för att den fungerar ligger hos tillverkaren.

  Kanske ligger svaret i att vi måste ha friheten att kunna välja en instängd manick också om vi så önskar?

  //Zac

 3. @Rasmus

  Läggas in för sjukvård? Finns det verkligen ingen app för terapisamtal?

  Kopplingen till spotify är uppenbar. Appar är ju spotifiering av programvara (händelsevis till mobiler).

  Chrisk: en dimension som jag förvånas över och ser med oro på är att fler och fler företag men framförallt statligt finansierade eller ideella organisationer (är myndigheter nästa?) lägger ut appar till iPhone. Men inte till någon annan platform utan exklusivt iPhone.

  Det är, precis som när Utbildningsradion kräver att man ska ha facebook, gränsande till en form av korporativism (i fallen myndigheter) och annars bara monokultur.

  Några exempel:

  Röda korsets hjärt- och lungräddnings-app

  Utbildningsradions ”Ditt val” – skapa ett eget parti (en flashapplikation som kräver facebook-konto)

  Västtrafik släpper reseplanerar-app till mobiler – om du har iPhone

  I fallet privata företag så kan man självklart hävda att de får premiera och stödja vilken mobiltelefon de gitter, men det visar på en trend där proprietär mjukvara tränger ut eller håller tillbaka utveckling av fri mjukvara som går att köra på så många platformar som möjligt.

  iPhones slutenhet och begränsning med appstore som skyddad verkstad föder en reaktion där företag vill vara först med att erbjuda sin produkt via den trendiga iPhone vilket då håller tillbaka applikationer som fungerar på en lång rad telefoner i stället.

  Det hela påminner också starkt om den tiden då webbsidor gjordes som bara fungerade i Internet Explorer och myndighetsdokument gick att ladda ned endast i Microsoft Word.

  Företag verkar villiga att hoppa på tåg som leder till monokultur i den digitala världen.

 4. I tillägg:

  När SVT skapade en kampanj för att deras iPhone-app för svtplay skulle godkännas så kan jag känna att mina licenspengar kunde använts bättre faktiskt. Dear Steve Jobs – SVT kampanj

  Nu när iPhone-appen är godkänd kan man så via SVT tacka Steve Jobs för det, ja via facebook, twitter eller YouTube.

  (Det finns vad jag kan se ingen iPhone-app för att smöra för Jobs)

 5. @Zac: Håller med dig om att samma princip bör gälla för andra företag och plattformar. Anledningen till att det blev Apple den här gången är dels nyhetsvärdet, deras starka marknadsställning, och att app-store har blivit just hyllad och omfamnad av både konsumenter, användare, myndigheter etc. Lite kritik kan då vara på sin plats.

  Angående användarvänligheten. Ja, jag har inget emot användarvänliga produkter. Tvärtom ger det användarna en massa nya möjligheter. Apple kan behålla precis samma användarvänlighet, och samtidigt öppna för andra app-stores (som ju i princip är en pakethanterare i stil med aptitude, yum, etc.).

  @Rikard: Instämmer till fullo. ”Appifieringen” av internet är olycklig, speciellt ur ett myndighetsperspektiv. Inte alla har råd med en iPhone, och det är inte alla som gillar den (ex. jag). Det finns gott om öppna web-standarder, och genom att släppa ordentliga program under öppen källkod så bidrar man även till den allmänning som öppen mjukvara innebär.

 6. Vad sansad debatten var här då? ;o)

  Jag har hävdat precis samma sak vad gäller öppna standarder i åratal, ett numera klassiskt exempel är väl MS Office, inklusive docx, viz. Open Document Format. (Brukar Apple-entusiaster ställa sig på MS sida i den debatten, dock?)

  Appifieringen håller jag med om är enormt olycklig. En av Posterous grundare uttryckte det som ”Personally, I prefer to get locked into great technologies than to have shitty open technologies. If standards produced the best products out there, I’d agree with you. But they dont” (http://sachin.posterous.com/the-web-sucks)

  Problemet med en mobil, till skillnad från en uppkopplad brödrost, är att den tidigare sannolikt har enormt mycket mer data om mig inklusive data-mining potential. Det innebär att det finns en gradskillnad i ‘privat närhet’ mellan en fjärrkontroll, en netbook, en micro och en mobil.

  Vi har i deklaration efter deklaration–FN, EU, Svenska–skrivit under att vi ska ha en tillgänglighetspolitik och verka för tillgänglighet på alla områden. I den ingår inte bara att ‘handikappsanpassa’ miljöer eller webbsiter, utan att göra informationen tillgänglig för medborgare. Att se alla exempel på motsatsen i den offentliga sektorn är minst sagt beklämmande.

  Men, men, för att citera en gammal punkpolare från förr: ”Det är lättare att vara konsument än medborgare”.

 7. Larvig debattartikel tycker jag.

  Apple har en viss affärsmodell som bland annat bygger på mycket kontroll. Gillar man inte den affärsmodellen då får man vända sig till andra företag som har andra afärsmodeller. Och som sagt, andra företag och tekniker är inte heller fullständigt fria. Köper jag en DVD-film kan jag inte göra vad som helst med den, likadant om jag köper kommersiell programvara. Och inför att Microsoft skulle lansera Vista så var det väl en högljud diskussion om att man inte längra kunde rippa DVD eller liknande(jag har inte alla detaljer aktuella just nu). Min poäng är, så här fungerar helt enkelt marknadsekonomin/kapitalismen.

  Sedan vad gäller myndigheters val av lösningar mm så tycker jag man går alldeles för långt om dessa inte skulle få välja icke-öppna lösningar. Om man vill nå medborgarna så måste man som myndighet få vara där medborgarna finns. Om 4 miljoner svenskar finns på facebook då måste man som myndighet få pusha att man faktiskt har vissa facebooktjänster eller finns på fb. Exemplet SVT:s Playapp till iphone tycker jag inte heller går att klaga på. De som har flash i sin mobil kan komma åt den vanliga webbvarianten, men eftersom flash inte finns till iphone då tycker jag det är OK att man utvecklar en särskild app. Man kan också se det som ett test från SVT:s sida där de testar nya tekniska lösningar och det måste man tillåta.

  Riksantikvariatämbetet har utvecklat en app till android, Kringla, som jag inte kan använda på min iphone vilket jag tycker är synd. Bör RAÄ inte heller få göra detta?

 8. Jag vet väl inte riktigt. Samtidigt som Apple styr upp sin app-plattform så pushar dom gränserna för vad man kan göra med webbapplikationer, t ex så kan man numera använda GPS’en och lagra filer & data lokalt i webbapplikationer. Självklart är det en rejäl sandboxing, men jag tror det mer är utvecklarna som sandboxar sig själva i att allt ska vara en ”riktig” app. För det är ju trots allt en mjukvaruplattform som är hårdvaruplattformsoberoende (huga!), webben alltså.

  Fast så sett, webbläsaren i Android bygger ju på WebKit, så Apple har sitt finger med i det spelet med. Eller vänta lite nu… Utvecklar Apple en öppen plattform som inte är knuten till deras egna hårdvara eller ens går att kontrollera?

  Lurigt.

 9. Nej, Apple kan inte behålla samma användarvänlighet och garantera att allt fungera om de tvingas släppa in andra AppStores. Just det som är grejen med att ha en kontrollerad AppStore.

  Visst kan man tycka det är lite löjligt att inte porr o.s.v tillåts.

  Ang. Skype så förbjuds det via 3G p.g.a AT&T och deras skitnät i USA. Inte Apple.

  Att man väljer att inte stödja flash är för att man förespråkar HTML5 som är en STANDARD till skillnad från en låst Flash-teknik. Något som du borde gilla…

  Vad är ditt alternativ till ett ”fritt mobilliv”?
  Säger du Android så gör du bort dig…

  För att fortsätta på Android så är ju t.ex. en Droid X förinstallerad med massa skitappar som INTE går att avinstallera, är det öppenhet?

  1. @z Tack för kommentaren! Det friaste i mobilväg som jag har hittat när Nokia N900. Om vi bara håller oss till öppenhet, så kör den Maemo Linux, men i princip kan du köra vilken distribution som helst. Själv har jag bytt kernel och kör de flesta kompetenta Linuxprogram, ex. gftp, nmap, wireshark, transmission, firefox, xterm etc. Sen kan man ju tycka vad man vill om telefonen, men mjukvarumässigt är den sjukt öppen.

 10. Mats, det jag kritiserade organisationer som exklusivt väljer iPhone eller facebook och inte erbjuder alternativ.

  Vad gäller Riksantikvarieämbetet så kan jag bara beklaga att de släpper appen uteslutande till android (även om det går att köra android på fler sorters telefoner än som i fallet appstore från bara ett företag).

  Deras sajt kringla.nu fungerar dock i mobiler.

  Vad man skulle önska vore att organisationerna och myndigheterna alltid erbjöd ett alternativ i form av webbapplikation (men vissa funktioner kräver antagligen tillgång till telefonens hårdvara som kamera och gps osv) som ju då går att komma åt via alla telefoner med webbläsare. (Vilket faktiskt diskvalificerar flashlösningar)

  När man väljer att stödja _bara_ en telefon från en leverantör/tillverkare, så väcks vissa frågor (vilket alltså gör jämförelsen med android lite svag).

  Du försvarar också SVT. Jag håller inte med dig. De borde skrota flash och släppa filmerna i HTML5 eller för nedladdning i något fritt format. Att erbjuda flash och iPhone-app känns inte alls som något jag tycker går att beskriva som public service.

  Hade sajten och videorna fungerat i webbläsaren direkt så hade det varken behövts flash eller iPhone-app, eller hur?

  Norska NRK (beta) har en intressant modell med bittorrent. Det torde finnas bittorrentklienter för mobiler med Java åtminstone (kanske Apple släpper igenom en bittorrent-app som alternativ då de saknar Java-stöd? Jag är iofs tveksam)

  Jag stoppar här, format- och os-diskussioner kommer aldrig längre än att man är överens om att man är oense 😉

 11. Ja, Maemo är det enda som är öppet. Tyvärr riktar den sig främst till tekniknördarna och Svenssons som vill ha det användarvänligt hamnar hos Apple.

  Användarvänlighet och öppenhet verkar vara en svår ekvation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.