Non-linear history map


Eftersom kommentarerna på förra artikeln var så oerhört lyckade startade jag en icke-linjär historiemindmap som vem som helst kan redigera (tror jag).

Hitta mig på MindMeister (användare: intensifier) så lägger jag till alla som är intresserade som redigeringsbehöriga.

Låt oss skriva nätets historia, på nätet!

(Uppdatering: är osäker på om man inte måste ange e-post för att delta i själva redigeringsverktyget. Min är christopher DOT kullenberg AT gmail DOT com).

4 reaktioner till “Non-linear history map”

 1. Jag skummade lite hastigt på ytan av e-mail-linjen. Finner detta ungefär, som postas här eftersom brandväggen (eller troligare plugin-förbudet) på jobbet hindrar mig från MindMeister:

  1961: meddelande-swithcning – föregångare till paket-switchning, teoretiserades av Leonard Kleinrock, UCLA, som var i högsta grad delaktig i den allra första uppbyggnaden av ARPANET
  1969: Det första meddelandet sänds över ARPANET, under Kleinrocks supervision
  1971: Första egentliga e-mail (Mail Box Protocol, SNDMSG (program))
  1973: E-mail via FTP
  1982: SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) E-mail-linjen möter paketswitchningslinjen

  Intressant vore en linje från tidiga IM-varianter till IRC och andra chat- och messenger-varianter av idag.

  Vad man bör leta efter är just konvergenspunkter, som den mellan message switchning/e-mail och paket swithcning. De är sjukt viktiga i förståelsen av teknologisk utveckling.

  Vackert vore om man kunde lägga liksom tidscirklar från mitten, istället för tidslinjer. Då kunde vi se vad som sammanfaller tidsmässigt, in mot det komplex vi kallar intenets.

 2. Marcus: JA! Jag tror att jag ser framför mig hur du tänker. Varje tröskelinnovation (ex. TCP/IP) skapar en cirkel. På denna cirkel möts en mängd protokoll (mail, ftp, telnet) och får därmed ett ”nytt plan”.

  På så sätt får man som ett ”solsystem” där varje ellips skapar ett ”asteroidbälte” av innovationer som kan gravitera in mot vad vi kallar ”internets”.

  Nu ska jag se om det går att rita sånt i mindmeister… Bilden ovan uppdateras i realtid (nästan).

 3. Chris: Just så! Kanske svårt att göra i mindmeister, men det finns ju annars en grid så att man kan placera ut eventen på adekvata avstånd – när alla linjer är uppritade!! (som om de någonsin skulle ta slut… 🙂 ) – och sedan enkelt projicera mappen på en bakgrund med tidellipser.

  Kanske har någon annan en mer användbar idé? Jag tror att vi har snubblat över ett ganska fräckt sätt att mappa utveckling på som inte är så… well, arboriska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.