Några tips till Piratpartiet

Johannes Forssberg skriver en intressant krönika om Piratpartiets grabbiga framtoning. Den är mycket bra, speciellt då kommentarerna till artikeln bevisar hans tes till fullo – det testosteronstinna ”försvaret” talar för sig själv.

Men, vad många missar är följande citat som jag tänker spinna vidare på:

Det finns goda skäl att stödja PP i EU-valet. Det skulle framför allt ha ett stort symbolvärde om de röstades in. Ett symbolvärde som skulle kunna skapa större makt än den enskilda ledamöter brukar ha. Men med tanke på att Piratpartiet har seriösa chanser måste de granskas seriöst. Hur kommer deras totala mansdominans och tvivelaktiga estetik att påverka politiken?

Jag tillhör dem, som likt Johannes, tycker att PP är sjukt viktiga och att det vore en vinst för många politiska frågor om partiet kunde ta sig in i EU-parlamentet. Men jag har även affektiva band till piratpartister. I de olika nätpolitiska kluster som bildas, kring exempelvis telekompaketet.se, är piratpartisterna de första att dyka upp och bygga upp fantastiska kampanjer. Jag blir så glad när ni ansluter er och visar att nätpolitik är allvar!

Dessutom umgås jag afk med göteborgspiraterna, som med sin ledarlösa och spontana organisering är oerhört sympatiska och produktiva. Mina intentioner är alltså välmenande, vilket jag tror gäller för de flesta som lyfter denna fråga ”utifrån” som kritik.

Härmed bjuckar intensifier på en lista av konkreta tips som kan patcha problemet. Ni vet, en bugfix, en systemuppdatering. Vi lever ju i trots allt i en 99-världsbild där allt kan patchas och fixas.

 1. Stöd nätstrumporna – dessa besitter kunskaperna som krävs för att tvätta bort grabbigheten och skapa en välkomnande och konstruktiv miljö även för tjejer.
 2. Utför inte (metaforiska) ddos-attacker i kommentarsfält till bloggar och tidningar där ni säger att ”motståndarna” är ”idioter”, ”förrädare” eller ”svikare”. Det bästa exemplet på ett FAIL är kommentarerna till Annie Johanssons blogg. Eller några av reaktionerna på Johannes Forssbergs artikel. Det bästa sättet att föra fram en politik är att visa på smarta lösningar, inte att hoppa på motståndarna med full kraft. Eller en datormetafor – det duger inte att toktrycka på resetknappen, man måste skriva om koden annars fixar man inte problemet.
 3. Tro inte att det hela handlar om att ”Sverige” måste ”vakna” och se ”Sanningen” om kontrollsamhället. Det funkar ju inte så, och det luktar bara konspirationsteori om sådana resonemang. Istället är det smartare att gräva och producera kunskap som man publicerar. 40 000+ piratpartister som gräver och bygger kunskap är så mycket effektivare som politisk strategi, än 40 000+ som demonstrerar för att ”väcka det slumrande folket”.
 4. Sluta med osmaklig jargong i era chatkanaler. Jag är inge pk-polis, men det är varken kul eller välkomnande att försöka diskutera politik med ett gäng irc-huliganer som varvar ”Henrik Pontén är en jävla idiot” med medlemsstatistikonani. I realtid läser jag bland annat just nu ”Soppskaft.” och ”jävla miffo den där” som kommentarer på Johannes artikel. Detta är allt som behövs för att bekräfta detta påstående. Gör som Majestätis Pluralis istället och börja diskutera konstruktivt!

Faila inte nu. Fixa problemet! En diskussion om genus och grabbighet har funnits länge i Piratpartiet. Problemet är att dessa frågor inte tas på tillräckligt allvar och inte heller synts utåt. Om ni inte fixar detta finns det risk för att medier och bloggar kommer göra slarvsylta av er, de smartaste piratpartisterna kommer hoppa av (varav många är tjejer), och det enda som då kvarstår är en konspiratorisk krigsmaskin som sveper över internet… Er politik är så mycket viktigare än så!

Uppdatering: Johanna Nylander jobbar en bra 9-punktslista.

28 reaktioner till “Några tips till Piratpartiet”

 1. Nemokrati: jag tror inte att grabbighet och krigshets är piratpartiets ideologi. Det är snarare en cancerogen bieffekt som måste byggas bort. Om det är taktiskt att skala fixa dessa uppenbara problem, why not.

  Vad de ”egentligen” står för får du fråga en piratpartist om.

 2. Dina fyra punkter är verkligen värdefulla tips för oss piratpartister som är bekväma i ideologin/sakfrågorna men inte i grabbigheten. Oavsett om vi är grabbar eller inte.

 3. Tack Christopher, länkade in dig lite senkommet i min kommentar angående artikeln också. Tycker att Johannes avslutande meningar säger det som behövs sägas; ”Jag har inget emot enfrågepartier. Men det känns viktigt att företrädarna har gott omdöme i allmänhet.”

  En kompis citerade ”bjälken i det egna ögat” när vi snackade om detta och ibland måste man faktiskt tillåta sig lite självkritisk granskning och inte bara försvara in absurdum.

  Men viktigast är nog (för mig i alla fall) att ha handfasta tips och diskussioner kring problemen att luta sig mot. Annars blir det bara ett enda stort ”sluta vara”, av det hela.

 4. Instämmer helt!

  Grabbighet, gapighet och tvärsäkerhet kan på sin höjd stärka delar av de egna leden och kanske locka till sig några fler med samma inställning, men det fungerar mest motstötande på personer som är tveksamma till vad de ska rösta på.

  Det går inte att sluta sig och titta inåt, utan man måste vända sig utåt och bemöta människor med respekt. Till och med mot människor som ibland kanske inte har gjort sig förtjänta av ens respekt kan det vara värt att visa respekt eftersom det är det enda sättet man kan komma någon vart. Det handlar om att vara konstruktiv.

  Det behövs mer tålamod, lyssnande, inlevelse, konstruktivitet och pedagogik.

 5. @Göran: Tack. Min avsikt är att dela med mig av verktyg. Att bara kritisera är ju som en kanelbulle utan kaffe.

  @Emma: Precis. Man bör se kriken just som en möjlighet.

  @Tor: Instämmer. Det finns inga färdiga lösningar, utan man måste hela tiden vara konstruktiv och vara beredd att bygga om saker som inte funkar.

 6. Vill bara säga tack Christopher, TACK! Vi är många som stört oss på detta och det är underbart att någon sätter ord på detta och får igång en debatt. Tack!

 7. Visst, Johannes sätter fingret på ett problem, som jag tror mycket bottnar i en dåligt kanaliserad vrede mot en samhällelig ”övermakt” som staplar orättvisor på varandra. Men det är, som sagt, dags att gå vidare – mot konstruktion och mot kreativitet; byggande.
  Och fransmännen: de tänker mest på giljotiner nuförtiden. Man borde locka hit dem, till den svenska delen av nätet, som innehåller så mycket mer av den konstruktiva andan. Men hur (mindre problem) – och till vilken ”plats”? Jag talar flyktingmottagning här…

 8. Jag försvarar på inga grunder att man beter sig som en skitstövel på bloggar, men jag värjer mig mot att det skulle vara beteende endemiskt för PP. Resonemanget är absurt. Ja, folk blir idioter när de är anonyma, välkommen till fem år sedan*. Dina tips är bra och visst tycker jag att vi kan ta till oss dem. Det finns ju ingen anledning till att vi inte kan försöka höja nivån på nätet (PP som social institution och inte bara politisk?) och den grabbiga attityden kan ju absolut ses som problematisk. Att pirater tar på sig att höja den intellektuella nivån på hela den svenska delen av nätet vore kanske ambitiöst, men man ska ju inte vara småsynt. Men att den låga nivå som finns för tillfället skulle vara ett resultat av partikultur värjer jag mig emot – det är snarare ett resultat av det kommunikationsmedium man använder (varför AFK-nätverkande är så viktigt).

  *För den internetsociologiskt obevandrade: http://www.penny-arcade.com/comic/2004/03/19/

 9. Anaïs: Jo, giljotiner låter ju knappast så bra. Dock gillar jag La Quadrature du Net och deras sätt att tänka! De jobbar verkligen konstruktivt.

  Nicholas: Absolut. PP är inte alls ensamma om att ha problem som dessa. Dock tror jag att pp kan hantera detta mycket bra genom att snabbt diskutera och grubbarbeta kring frågorna. Du har rätt i att anonymitet och blixtsnabba, dubbelriktade medier är en förklaring. Man bör hantera dessa med förnuft, vilket inte alltid är lätt när man blir frustrerad på hanteringen av ex FRA eller Ipred… oavsett vilket ser jag potential snarare än mörker.

 10. Nicholas:
  jag tror inte heller att den låga nivån är representativ för piratpartiets alla medlemmar eller är ett utslag av partikultur, men idag är det faktiskt möjligt att få det intrycket och det är inte alls bra. Därför måste vi alla hjälpas åt för att försöka få debatten att bli litet mer konstruktiv.

  Det går naturligtvis aldrig att hindra gapiga människor från att uttrycka sig på internet, men vi kan försöka se till att det finns en motvikt och visa att det betéendet inte är representativt för den här rörelsen.

 11. Väldigt bra, rakt över. Gillade särskilt ‘vakna’-biten. Var det inte titeln på Reinfeldts bok förresten? ‘Det Sovande Folket’…?

  Att förfalla till elakheter eller bli förbannad hör till den naturligaste av reaktioner. Guilty as charged. Vrede och skällsord har sin plats, tycker jag, så länge det finns substans, och något konstruktivt kommer ut när vreden lagt sig.

  Klart önskvärt med mer av det konstruktiva, och lite mer behärskad och välriktad vrede. Jag försöker – sedan gör inte angrepp som tex Hanne Kjöllers i DN det lättare.

  Har jag någon invändning så är det kanske mot kritiken av tonen i chattkanalerna… Inte så att jag inte förstår den, eller till viss del håller med, men det görs skillnad mellan OT-kanaler och de politiska kanalerna.
  Det BLIR mycket flams i OT-kanalen, det är helt sant, och en del av grejerna som kastas ut där (inklusive av undertecknad) är sådant som inte är PK eller ibland ens rumsrent.

  Men det är syftet med kanalen, å andra sidan – en social kanal för allmän diskussion, kontaktknytande eller vanligt småprat. Så har iaf jag förstått det?

  Det blir en del dumheter, som i vilket fikarum som helst, men det är ett slutet sällskap, och då många av oss tar engagemanget i PP på stort allvar och lägger ned mycket tid, behövs det en plats där man kan slappna av, flamsa, garva (ibland rått) och ‘umgås’.

  Man hittar inte den här tonen i icke-OTkanaler, i varje fall inte dem jag besökt. Där diskuteras politik och aktioner sakligt, med ett minimum av trams.

  … Men ok. Jag kommer härmed att dämpa tonen på Skype – även i OT – av hänsyn till ditt önskemål, och uppmanar andra pirater att göra detsamma tills vidare, så får vi se var det landar.

  Låter bra?

 12. Beelzebjörn: Jag har hängt i #piratpartiet i nästan ett år. De senaste månaderna har det ibland toppat på 500 users i kanalen, och givetvis går det inte att hålla reda på att alla uppför sig. Det är inte heller syftet med en irc-kanal att vara modererad i realtid. Min uppmaning går istället ut mera generellt. Allt man gör på nätet har konsekvenser, och eftersom just #piratpartiet är dit många nya medlemmar slussas in kanske som första kontaktyta, vore det ju bra om man inte stormade in mitt emellan en mangaporrlänk och en serie svordomar.

 13. 5. Se till att Ni förstår att detta inte bara är en fråga för den yngre generationen, de ”yngre”, ungdomarna. Gör det även möjligt för Hilda 80 som upprörs över politikens bisarra utveckling att också deltaga. Kanske hon är riktigt förbannad? Förvänta Er inte av henne att hon skall installera ett irc-program för att kunna deltaga i Era debatter.

  Gör det möjligt för så stora grupper som möjlig, får så många olika människor som möjligt, även utsatta, att kunna deltaga i debatten.

  Då kanske det Verkligen kan börja hända något?

 14. @Intensifier:
  Jo, då har du varit med längre än jag, och IRC:n hänger jag inte alls i – blir för mycket, helt enkelt.
  Självklart måste det finnas en ribba någonstans, SÄRSKILT om det är en samlingsplats för nya medlemmar. Helt med dig där.
  Själv använder jag Skype, där det löses med OT-kanaler för allmänt prat.

 15. Otroligt viktigt det Christopher skriver Tål att läsas mer än en gång. Speciellt det härt avsnittet ”Sluta med osmaklig jargong i era chatkanaler. Jag är inge pk-polis, men det är varken kul eller välkomnande att försöka diskutera politik med ett gäng irc-huliganer som varvar “Henrik Pontén är en jävla idiot” med medlemsstatistikonani. I realtid läser jag bland annat just nu “Soppskaft.” och “jävla miffo den där” som kommentarer på Johannes artikel. Detta är allt som behövs för att bekräfta detta påstående”
  INGEN absolut ingen kommer att ta ett parti med det språkbruket på allvar utan PP kommer att hamna i gruppen för dårar och extremister som ingen kommer att ta på allvar.
  EU valet är för viktigt för att förloras på att vissa inte kan uppföra sig vettigt och då tänker jag inte bara på språket utan även idiotgrejer som att hota och mailbomba Pontén och hans gelikar.

 16. ” INGEN absolut ingen kommer att ta ett parti med det språkbruket på allvar …
  EU valet är för viktigt för att förloras på att vissa inte kan uppföra sig vettigt och då tänker jag inte bara på språket utan även idiotgrejer som att hota och mailbomba Pontén och hans gelikar … ”

  Men det är ju sammtidigt deras språk, och uttryckssätt, som är deras egna, och som de känner sig hemma i. Genom dessa sina uttryckssätt så meddelar de sina känslor. Problemet med irc’en är att man där inte ser och hör det som också tillhör ”språkbruket”. Att nu försöka gå in som en magister, för att tillrättalägga barnen att det inte passar sig att använda såna ord och uttryck kommer också innebära att man berövar dessa människor på ett av deras språkliga verktyg för att utveckla sin förmåga att kommunicera. Svordomarna och uttrycksätten är en del av deras verklighet och vardag. Får dom vara sig själva, i sig själva, så har De störst möjligheter att utveckla sitt språkbruk och kommunikationsförmåga. För utan individer som har en inre styrka och drivkraft, baserad på deras egna tankar och uttryck, så blir ett EU val förlorat för dessa individer, då representanterna så småningom kanske kommer att befinna sig i kretsar där man kan uppföra sig vettigt, en vettighet som är långt från de förbannades irc-kanal.

  Gå inte på niten att käka upp silverfolien istället för den bruna chockladen, för så dumma är inte ens ungarna när de sitter i irc’en och käkar sin toblerone!

 17. Thomas: Jag tror att jag håller med dig. Jag menar inte alls att vara ”magister” (jag är definitivt inte rätt person för det). Alltså att svära och avreagera sig är ett uttrycksätt som alla andra. Men…

  Jag hänger i irc-kanaler som är långt värre, där typ antisemitiska, homofoba och rasistiska uttalanden är ”normalitet” (det finns verkligen bakgator på internet). Men dessa kanaler representerar inget. De har ingen direkt utsida, något som ex. en officiell chat på en officiell server har.

  Om man gör anspråk på de offentliga rummen, vilket bloggosfären, partipolitiken och officiella irc-kanaler räknas in i, är det ett hett tips att inte jobba så utan att bemöta alla människor med samma respekt och välkomnande vi alla förtjänar.

  Om man i begreppen medborgarrätt och integritet räknar in jämlikhet är det ett måste.

 18. Yttrandefrihet är så viktigt – aldrig någonsin att jag skulle vilja begränsa vad folk får & inte får skriva i en publik kanal!

  Jag har varit med i partiet från start, de är det enda parti som gjort rätt hela vägen – de har sett alla som viktiga, alla är någon tillgång – & vi pirater har alltid bemött varann lika – oavsett kön. Vi kvinnor är juh också överrepresenterade bland förtroendevalda i partiet, i förhållande till medlemsstatistiken. Inte så illa pinkat (på huk, stående, sittande…whatever!) tycker jag!

  I andra partier (ja, jag har ett förflutet innan 2006…) separeras vi tjejer i egna grupperingar, vi ska tycka det är roligt att anamma lattedrickande, smink & tycka det är roligt att gå feministiskt självförsvar 2 miljoner gånger.

  Nej – tacka vet jag PP – som står för jämställdhet!

  /Ordförande Ung Pirat Västerås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.