Minnesanteckning Spridningskollen – Vilka operatörer har tvingats lämna ut uppgifter?

Minnesanteckning. Det har nog inte undgått någon att Spridningskollen ska börja skicka ut brev till människor vars IP-nummer trålats och identifierats som fildelande bittorrentnoder. Det känns som ett eko tillbaka till 2008 då man diskuterade piratjägarlagen IPRED. Vad som händer nu är konsekvenserna av detta, trots att många internetoperatörer har gjort motstånd mot lagens införande och praktik.

På Twitter diskuterades vilka operatörer som har tvingats (eller frivilligt) lämna ut uppgifter till Spridningskollen. Här kommer några screenshots från kundtjänsternas sociala-medierkonton där de svarar. Jag lägger dem bara här för arkivets skull (så man kan stämma av mot vilka, med vilken operatör, som faktiskt fått brev).

Om någon har kompletterade information, kommentera mer än gärna!

\\

Uppdatering: Jag kontaktade Telenors kundtjänst på Twitter och fin nummer på domarna som lett fram till att de tvingades lämna ut uppgifterna. Har lite annat att stå i för tillfället, men lägger ut dem här. Borde vara intressant läsning.


Stockholms tingsrätt:
Ärendenummer från domstolsbeslutet från 26 augusti:
Scanbox Entertainment./. Målnummer Ä8895-16
Crystalis Entertainment./. Målnummer Ä8785-16
Ärendenummer från tidigare fall, 17 december: Crystalis Entertainment./. Målnummer Ä14271-15
Ärendenummer från tidigare fall, 17 december, 16 juni 2015: Crystalis Entertainment./. Målnummer Ä4191-15

Hovrätten:
Detta domstolsbeslut överklagades till Hovrätten men fick avslag: Målnummer ÖÄ6116-15

\\

Uppdatering: På flashback har någon begärt ut två av domarna. Lägger kopia på pdferna för arkivets skull: Stockholms TR Å 8895-16 Slutligt beslut (ej särskilt uppsatt) 2016-08-26 och Stockholms TR Ä 8785-16 Slutligt beslut (ej särskilt uppsatt) 2016-08-26

\\

Telenor säger sig ha lämnat ut uppgifter till Spridningskollen:

telenor

Comhem svarar så här:

comhem

comhem2

Telia säger:

telia

Bredbandsbolaget verkar vara tydligast med sitt svar:

bredbandsbolaget

Uppdatering. Fick tips om någon som frågat Tele2. Tipstack och bra ställd fråga av Angelica på Facebook.

tele2

14 reaktioner till “Minnesanteckning Spridningskollen – Vilka operatörer har tvingats lämna ut uppgifter?”

  1. Jag tycker frågan till operatörerna istället skulle vara att be dem lista målnummer till de domar där de blivit dömda att ge ut uppgifter. Om någon vänlig själ sedan skulle kunna hämta domarna och publicera dem på ett och samma ställe, hade det varit bra.

  2. Angelica ställer frågan på fel vis, ingen har lämnat ut till spridningskollen utan till rättighetsinnehavarna. Så svaret är ju naturligtvis nej.

  3. Morpheo: Ja, det har nog betydelse. Fast som juridiska personer är de kanske två skilda entiteter. Däremot har de väl samma inställning.

  4. Är inte Bredbandsbolaget en del av Telenor? Vilket borde innebära att ifall Telenor har lämnat ut information, så är det ju i förlängningen då alltså BBB som lämnat ut information? När jag talade med en handläggare per telefon så lät det bestämt som att efter de tvingats blockera TPB de visst också haft press på sig att lämna ut uppgifter från t.ex. spridningskollen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.