Matematikens språk

Fp vill inte att barn ska lära sig matematik på arabiska. Miljöpartiet går till mothugg, och det uppstår en mini-kontrovers med vetenskapen i mitten:

– Det är inte belagt i internationell forskning att det ger positiva effekter på ämnet, men framför allt finns det en uppenbar risk för en försämrad utveckling i svenska språket.

Maria Wetterstrand å andra sidan:

– Det är inte bara effektivt för inlärningen i matematik, utan det är bevisat effektivt också för inlärningen i svenska. Folkpartiet motverkar allt det de själva säger sig stå för med den här typen av idiotier.

Det är mycket intressant att se politikers användning av vetenskapliga studier, speciellt inom pedagogikens områden. På något sätt gör det även att man kringskär den uppenbara politiska dimensionen av vilka språk som ska talas i landet, och i våra skolor. Kom igen fp, erkänn nu att ni egentligen skulle vilja säga det som Sverigedemokraterna alltid har sagt! Göm er inte bakom en slags förvetenskapligad teknokrati där vi ska skapa positiva effekter, det är uppenbart vilken typ av multitudeskräck som plågar er.  

Den historiska kombinationen av arabiska och matematik får för övrigt det svenska grottspråket att blekna.

Läs även: Isobel 

7 reaktioner till “Matematikens språk”

  1. Rikard: Nu visar du ju bara hur okunnig du och andra PK:iter är. Om du syftar på 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 och 9 är det inga ”arabiska” siffror. Det är hinduiska (från Indien) siffror, som togs till Europa via Mellanöstern. De brukar kallas hindu-arabiska siffror. Däremot finns det just arabiska siffror för det arabiska språket, men det är något helt annat. De används inte i västvärlden.

  2. Anders: Dessutom är ”arabiska siffror” precis vad man (oftast) kallar dem för, alltsedan medeltiden, alldeles oavsett deras ursprungliga ursprung och annat trams. Men termen är måhända uppfunnen av den milleniegamla PK-konspirationen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.