Mänskligt Internet – snart är det dags

På lördag går alltså experimentet och FRAktivismen ”Mänskligt Internet” av stapeln. Ju fler som kommer desto roligare, och sprid gärna detta på era bloggar.

Det har skett några mindre uppdateringar i projektet. Dels har vi registrerat humaninternet.info där all dokumentation kommer att publiceras (givetvis utan att ett enda namn nämns). Tanken är att ”experimentet” skall kunna replikeras och förbättras av vem som helst så att vi i framtiden kan skapa ”protokoll” för hur FRA-fri kommunikation kan ske. Det finns heller ingen författare till protokollet och inga typer av ledare. Det optimala är att det hela ska funka universellt, även om det är svårt och farligt att reproducera det i totalitära stater.

Jag kommer att skriva mer om hur detta relaterar till den fylogenetiska forskningen framöver. Men det är spännande: redan nu snackar vi ju transfylogenetisk a-parallell evolution!!!

Mera konkret så finns det alltså ett färdigifyllt protokoll/brevpapper som man kan skriva ut. När vi väl är på plats kommer vi dessutom att lägga alla meddelanden i en hink och blanda runt så att maximal anonymitet kan garanteras. Dessutom har vi bytt destination till GTs redaktion, eftersom det är lite mera centralt beläget.

Detta är ett första vacklande experiment. Det har blivit till genom den kris som FRA-lagen har lagt som ett sunkigt filter över oss. Men all makt är inte repressiv, vi producerar alla tänkbara motståndsstrategier.

FRA bara växer och växer. Samtidigt uppdagas skandaler om denna myndighet. Kritiska röster ropar efter ett omedelbart upprivande – Riv upp, gör om, gör rätt!. Fast vi har kanske inget förstått?

Göteborgshändelsen tar plats på Lördag klockan 13:00 i Näckrosparken (bakom Götaplatsen). Där samlas vi för att lägga meddelanden i en hink och sedan ge oss ut och sprida FRA-fria meddelanden vidare till en tidningsredaktion och på så sätt säkra vårt förlorade käll- och meddelarskydd. Hittills fins 37 frivilliga på Facebookeventet. Men ju fler desto bättre (även om principen är skalbar och ej beroende av många deltagare). Efteråt tar vi en fika på stan och diskuterar hur vi kan förbättra metoden.

See you there!

4 reaktioner till “Mänskligt Internet – snart är det dags”

  1. Kreativt!! Jag älskar: “experimentet” skall kunna replikeras och förbättras av vem som helst så att vi i framtiden kan skapa “protokoll” för hur FRA-fri kommunikation kan ske.”

    Det är nog inte meningsfullt att fokusera på att vara emot FRA. Bättre att experimentera med metoder där kontroll och övervakning inte fungerar (då förutsätts det givetvis att man är emot FRA och liknande övervakning snarare än att det poängteras). Då blir FRA del av en skapande och kreativ problemlösningsprocess. FRA sätter fart på oss och gör oss innovativa istället för reaktiva.

    Det skulle kunna bli som när Napster sänktes som dominant fildelningsnät. Ett mångfaldigande av mycket bättre verktyg för fildelning fick utrymme att skapas.

    Om vi som Nietzsche ser var och en som lagstiftare måste man förstå lördagens experiment som lag. Lag är praktik, skapande av värde, inte en idévärld som representeras av lagtext.

  2. Per: Nej, du har rätt i att man inte ska fokusera för mycket på FRA. Däremot var det ju lagen som fick oss att styra upp detta, så egentligen borde man ge FRA cred för att de fick oss att producera något nytt. Makt är ju som Foucault säger inte bara repressiv utan i huvudsak produktiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.