Lulzologiska tutorials – del 1 – Darknet

Idag kopplar FRA in sina kablar. Det är en sorg. Men som Britney sjunger: Why should I be sad, for the stupid f*****g things that you do?

Därmed inleder Intensifier en bloggserie om hur man kan vara anonym på nätet. For the lulz, and for great justice.

Jag har tidigare skrivit om Ipredator, som ju bara delvis gör oss anonyma på nätet. FRA vakar ju vid samverkanspunkterna där de spelar på ”trafikstråkens” kvintetter. Ipred är knappt någon utmaning rent tekniskt, hets mot upphovsman har länge varit enkelt och bringat oss mycket lulz. Hets mot signalspanare kräver dock att man uppgraderar.

Det finns ingen universallösning på FRA-problemet, så tanken är att detta ska bli en serie präglad av diskussion. Dessutom är jag inte alls teknisk… men FRA har lyckats med att göra mig datorintresserad i alla fall.

Let’s roll some Darknet!

1. Skaffa en data

Om du inte har en överbliven gammal dator så kan du leta i soprum och källare. Nästan vad som helst duger, men helst bör de inte vara äldre än 10 år. Du ska installera Debian linux på dem, så de flesta arkitekturer stöds. På universitet och utanför företag brukar det finnas avancerade grejer som ligger och skräpar i containrar. Själv fick jag en gammal Pentiumdata av Kalle P när han flyttade, som hädanefter tjänar som krigsmaskin (i konkret bemärkelse).

2. Installera Debian Linux

Den mjukvara vi ska köra heter i2p och är javabaserad, så den funkar på en massa plattformar. Dock är jag inte så bra på Windows och sånt, så hädanefter blir det Linux, som är stabilt och ger prestanda ur det mesta som kan räkna ettor och nollor. Ladda ned Debian till den hårdvaruarkitektur som din data har (i 9 fall av 10 är det i386 du har, dvs. ”en vanlig data”). Det räcker med första cd-skivan.

Se till att datan bootar från CD och kör igång genom att starta om den. I princip ska du klara dig igenom installationen genom att bara trycka ”Yes”. Se till att du har nätverkskabeln inkopplad. Om din data är gammal och slö, välj bort att installera grafiskt interface utan kör bara med bassystemet. (du kan lägga till hur mycket som helst vid ett senare tillfälle).

3. Installera i2p

Werebuild.eu har en tutorial för flera operativsystem som har den kreativa titeln How to fuck with the FRA. Bidra gärna till den genom att expandera den!

4. Profit

Picture 4När allt funkar som det ska så har vi börjat skyffla darknettrafik. Genom att ställa browsern på localhost:7657 får vi upp en statussida som visar hur mörknätet mår. Efter ett tag börjar man routa runt hundratals andra peers från datorer utomlands.

Vad kan man då göra i darknetet?

 • Sätta upp en helt anonym hemsida som endast blir tillgänglig inom i2p-nätet. Sidan får en speciell .i2p address som inte avger ditt IP-nummer.
 • Chatta anonymt via IRC. Din lokala dator får en IRC-server som sedan tillåter dig att skapa anonyma chatkanaler.
 • Mejla anonymt.
 • Dela filer med bittorrent anonymt.

Vi kan belysa detta genom ett scenario.

Picture 5Bilden visar ett paketswitchat distribuerat nätverk, den teoretiska modellen för Internet. Kärnvapensäkert. Ett i2p-nät funkar på samma sätt som internet, förutom att det krypterar trafiken i tunnlar. Mycket förenklat:

Picture 5Låt säga att om Reinfeldt, Sarkozy, Berlusconi, Obama vill utväxla dokument om Acta med varandra utan att FRA vet om det, kan de skapa ett darknet mellan varandra (det röda ovan). Trots att trafiken passerar rikets gränser, så sker det i hemliga tunnlar. Dessutom, vilket bilden inte visar, skickas en massa annan trafik som de inte har en aning om genom deras datorer.

Om Obama tröttnar på Berlusconi för att han inte kan sluta kalla honom ”ung, vacker och solbränd” och för att han är fed up med att dela fotomodellsbilder med Silvio, kan man stänga av den noden. Darknetet består dock, eftersom det är paketswitchat och därmed kan trafiken gå genom andra noder, utan att bryta säkerheten. Sarkozy kan sedan dela Carla Brunis CD-skiva via bittorrent med Reinfeldt, utan att varken Hadopi stänger av honom eller Ipred-anmälan görs. Reifeldt kan därmed fortsätta att påstå att vi inte ska ”jaga en hel ungdomsgeneration”.

Och, framförallt, kan de fortsätta hålla Acta-dokumenten hemliga utan att de läcker.


25 reaktioner till “Lulzologiska tutorials – del 1 – Darknet”

 1. Denna post (och tidigare ) visar ju bara vad det handlat om hela tiden.
  Ni (dvs ”Pirater”) vill ju bara kunna fortsätta sprida/ladda ner upphovsrättsskyddat material gratis!

  Sen gör ni en politisk fråga av det och gömmer det bakom integritet.

 2. Här är en tanke, Pelle:

  Kanske vill vi (dvs ”Pirater”) fortsätta sprida/ladda ner information som vi anser inte alls bör vara upphovsrättsskyddad, att detta ÄR en politisk fråga som går långt utöver den privata snålhetens vilja till ”gratis” eftersom den bland annat rymmer frågor om integritet (men även kreativitet, demokrati, ”rätt” till kunskap etc). Är det så omöjligt att dessa led skulle kunna hänga ihop?

 3. Jääh, troll on Pelle! 🙂

  Jag tycker att en liten varningsnotis e på sin plats, anonymitet betyder inte alltid bättre säkerhet på alla sätt. Det är jävligt enkelt för exitnoden att kapa ditt l/p med typ sslstrip om du loggar in nånstans via tor. Har inte testat I2P (kan bli ett projekt i dagarna) men jag antar att samma sak gäller med det. Samma varning gäller förövrigt vid användande av t.ex. öppna WLAN.

  Att sniffa våra konton e väl kanske inget FRA sysslar med ÄN (väntar bara på det…), men de vore trist o bli hijackad av nån jävla spammare.

  1. Hehe… denna blogg är kanske den enda ”trollmi-licensierade” bloggen där ute, så trollande är tillåtet. Gärna kreativt. Jag analulzerar noga 😀

   nastybyte: aha, det visste jag inte! Givetvis finns ingen total säkerhet, utan jag tror att en kombination av lärande/experimenterande/hela tiden försöka hitta luckor är en process snarare än ett slutresultat. Tack för kommentaren!

 4. Jag är pirat och kör allting helt öppet. Det är mitt sätt att protestera. Jag vet hur man skydar sig, krypterar, kör en massa smarta grejer men jag väljer att inte göra nånting alls, och se vad som händer. Jag bekymrar mig heller inte om vad jag skriver i mejl etc, eller vilka sajter jag surfar på. Hur skulle det bli om alla gjorde som jag?

 5. Kalles kommentar aktualiserar något intressant, även om jag personligen ser värdet av protester som ganska lågt egentligen. Men jag ska inte göra den analulzen nu… Jag tänker istället på mörkernät i själva aktivistsammanhanget.

  Vi snuddade lite vid frågan hos Spectraz nyligen: Vilket värde har transparens (gentemot allmänhet/media, sympatisörer = potentiella medaktivister, men också gentemot antipatisörer)?

  En av poängerna med och framgångsfaktorerna för nätpolitisk aktivism är ju enkelheten för vem som helst, med vilket personligt syfte som helst (man måste inte dela uppfattning kring Den Stora Saken) att koppla upp sig och börja bidra. Det ska gå att göra anonymt, men frågan är om forumen där aktivister möts och koordinerar sina aktioner också bör gå underground.

  Går något väsentligt förlorat om Werebuilds irc-kanaler enbart nås via exempelvis i2p? Kan man överbrygga detta problem på något sätt?

  1. Mattias: Givetvis inifrån darknet så att jag själv inte kan spåra mig själv 😀

   Marcus: Jag instämmer. Det vore en stor förlust för transparensen om saker flyttade till mörkernäten. #telekompaketet och werebuild överaffirmerar transparensen genom att ha helt öppna kanaler som både regeringen och medierna har deltagit i. Vi bjuder in våra ”motståndare” att bli en del av oss, något som jag tror är den mest effektiva strategin för att få sin röst hörd och påverka hur samhällen sätts samman.

   Jag tror att all politik sker bäst när det görs öppet, även lagöverträdelser. På så sätt instämmer jag i Kalles kommentar. Jag använder mig endast av kryptering när andra kräver det av mig, och då gör de det av goda anledningar. Bittorrent kör jag helt öppet.

   Däremot finns det alltid anledning att försvara möjligheten att kunna välja anonymitet. Om den utrotas, ex. genom övervakning, kan många människor fara illa. Därför upplåter jag både mitt wifi till vem som helst att använda, samt routar vidare darknet-trafik via min dator. Jag tror att de flesta tycker det är trist att dölja sig på nätet, men ibland behövs det.

 6. Marcus: mm, kontaktytsintensifieringen ska ju maxas samtidigt.
  Enbart mörkernät är uteslutande, men allt transparent är ytligt, idéer kan inte idisslas osv. En loek-modell kan tänkas. Maximal bredd i ingångar på ytan som sedan leder vidare in till andra sammanhang.
  En generell modell behöver inte bestämmas, men vilka koncept kan vi använda för att tänka kring det? Något annat än privat/publikt?

  Även kring publika sammanhang som #telekompaketet finns privatmeddelanden, afk-träffar, osynliga kanaler etc.

 7. Monki: instämmer. Fetish-transparens funkar bara för vissa typer av praktiker. Vissa sammanhang blir bara meningsfulla genom exklusion, ex. en träff AFK eller ett privat meddelande. Transparens måste tas för vad det är, en av flera strategier.

  Däremot en militärisk tanke kring darknets leder nog bara till paranoia. Då blir hemlighetsmakeriet ett självändamål, och all energi investeras i just detta. Då blir det inte så mycket aktivism kvar.

 8. monki: Yes! Bra grejer… Transparens får inte göras till fetisch, utan ska blott ses som en intensifierad möjlighet att användas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.