Kund i FRA-butiken?

ÖB säger till TT:

ÖB säger att han uttalar sig i egenskap av ”som kund i FRA-butiken”. Hur underrättelserna tas fram är inte hans sak.

– FRA är en annan myndighet och det är viktigt att vi spelar våra olika roller, säger han.

Därför vill han inte lägga sig i frågan om integritet, hur viktig den än är.

– Jag talar bara om vilka behov jag har, säger han.

Läs nu noga Karls inlägg på Panspectrocism.org så förstår ni varför detta är sjukt problematiskt! Vem blir nästa kund i FRA-butiken? Öppningsrea första januari?

Ett besläktat uttryck lär visst Wernher von Braun ha sagt när han efter att ha flyttat till USA för att göra raketer, dvs. efter Nazi-Tyskland föll: ”It goes up, it goes down. Where it lands – it is not my department.” Det är precis den typen av resonemang som kommer leda till att FRA missbrukas i när datan slås på.

12 reaktioner till “Kund i FRA-butiken?”

 1. Hmm,

  det är spännande – strugglar med hur man skall förstå detta.

  Jag kommer att tänka på filmen Syriana, om oljeproblematiken/geopoltiken, där alla ”spelar” sina respektive ”olika roller”, i ett gigantiskt virrvarr av Machiavelliska maktspel – med rätt så ödesdigra konsekvenser.

  Samtidigt – finns det någonting ”mer”? Någon annan ”maskin” som ligger och jobbar? Typ statsmaskinen, som formaterar – on aggregate – aktiviteten i detta virrvarr?

  Hmm.

 2. Men det är klart – här kommer man ju även att tänka på Bauman – pratade han inte om förintelsen på detta sätt? Det går att konstruera riktigt monstruösa system, där alla bödlar skyller på någon annan, ofta överordnad.

  Eller är det Kafka som vi skall använda för att ta in det hela?

  Hmm.

 3. Kalle: För det första handlar det som statsapparatsassemblagets hierarkiska delning arbetsuppgifter och ansvarsområden, som isoleras och specialiseras. Departement, anstalter, institutioner osv. får på så sätt sina ”departments” och tunnelseendet är ett faktum. Governance är en emergent effekt av att alla dessa kommunicerar med varandra (även om vissa, ex ÖB, inte greppar de större sammanhangen).

  Jo, Baumann jobbar åt det hållet. När alla får sin egna ‘rationella’ arbetsuppgift kan förintelser förefalla helt naturliga. I fallet FRA så kanske effekten blir: ”Men vi sålde bara lite korrespondens, vi vet inget om integritet, det är inte vår avdelning… då får du vända dig”.

  Även Kafkas eviga förhalning liknar detta. Vi får väl jobba lite av varje…

  Men det finns ju några saker som verkligen gör FRA unikt. Dels panspektrocismen, och dels den ultrasnabba formen av handlingar. Om jag förstår FRA rätt så handlar det ju om pre-emptiva åtgärder, alltså stoppa terroristen innan det smäller. Då har man helt plötsligt kafka-on-amphetamine.

 4. Jag undrar om Braun verkligen sa så i verkligheten. Det är från en Tom Lehrer-visa (ur minnet): ”When the rockets go up, who knows where they fall down. That’s not my department, says Werner von Braun.”

 5. ctail: Du har säker rätt. Men citatet fångar så väl hur man utan intention kan orsaka krig och förstörelse. Von Braun var sjukt intresserade att få raketer att funka, sen att de kom att bli kalla krigets kanske viktigaste massförstörelsevapen, well… en bieffekt.

 6. Missa inte Bogges i vanlig ordning föga subtilamen desto mer välskrivna analys av ÖBs utspel.

  Personligen så har jag funderat på sista tiden på de livslögner som det politiska etablissemanget verkar leva med – där vi hela tiden ska vara tacksamma för att de i skymundan konstant räddar oss från ondo och otaliga hot utifrån. Diffusa hot, hot som man inte vet vilka de är förrän man upptäcker dem, och hot som är så hemliga att vi inte får veta om dem.

  Och så vänder de sig till ÖB för att få stöd för det senaste tilltaget i överbeskyddarverksamheten. Av alla människor med paranoida vanföreställningar så torde ju landets överbefälhavare platsa rätt bra då han basar över en organisation vars främsta existensberättigande bygger på en föreställning om att omvärlden planerar invadera fosterlandet.

  Mina 25 eurocent.

 7. Sedan jag igår fick klart för mig vad Carl Bildt sysslade med innan han blev Sveriges utrikesminister (fick en länk till en artikel i AB hösten 2006, som handlade om hans roll i USA:s krig mot Iran) klarnade det för mig vad det är för yttre hot, som ÖB och andra Ja-ivrare ser). Men jag undrar: – Vore det inte enklare att Fredrik Reinfeldt sparkar Carl Bildt än att efteråt tycka att det är OK med en utrikesminister med ett sådant register? Nu ska alla svenskars integritet säljas ut för att Carl Bildt, under en tid som privatperson valde att leka världsherre. Med detta borde han ha varit diskvalificerad för uppdraget!Det är helt åt fanders! Fredrik Reinfeldt får nog ta en match med honom ännu en gång – denna gång som statsminister 😉 Länk till artikeln här
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article451160.ab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.