Katedraler och bazaarer

Kalle har laddat upp sin utställning från Världskulturmuséet som han kallar A Robot Historian Ponders the Cathedral and the Bazaar. Om någon är intresserad av att ladda hem musiken så finns hela sjuminuterslåten ChrisK – Chiba Sprawl här.

Dock finns det en paradoxal populärkulturell referens i videon. Chiba Sprawlmusiken hänvisar ju till cyberpunkdystopin, och i denna science-fiction genre så är de globala megakorparna ett centralt inslag. De multinationella företagen har skapat egna stater med poliser och ett rigoröst skyddande av intellektuell egendom blir ett måste i ett high-techsamhälle (jag gillar speciellt William Gibsons Spraw-trilogi där megakorpen Maas/Neotek spelar en viktig roll). Kalles video så pekar dock på en alternativ social historia där dessa företagskatedraler rasar och mänskligheten börjar organisera sig mera hierarkilöst.

Spread the word! Katedraler finns överallt, även med bland oss akademiker.

6 reaktioner till “Katedraler och bazaarer”

  1. Roligt sammanträffande – både visualisering/datortal och musik handlar om den moderna ekonomin (den så kallade ”kapitalismen”) som anti-marknad…

  2. ”kapitalismen” måste även den behandlas Tardeianskt. Den förklarar inget utan måste förklaras. Katedralen är ett assemblage som den kan aktualiseras inom, bazaaren ett annat.

    Problemet är att vårt metodologiska diktum kräver av oss att vi börjar i mikropolitik. då kan det vara svårt att skilja dem emellan

  3. Kom för övrigt att tänka på att man kanske borde klargöra varför det är en ”robot historian” som berättar – poängen är, som DeLanda säger, att denna icke-antroprocentriska historiker kan följa teknologiers/maskiners evolution (fylum), till skillnad från mänskliga historiker som följer mänskliga samhällens evolution (och därmed bara fångar när dessa fylum cuttar igenom samhällets utveckling, vid vissa nyckelpunkter).

    Grejen är att filmen inte är helt konsekvent där – ”military-inspired command hierarchies” – men jag var tvungen till att göra den någorlunda förståelig..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.