Ipredator

Picture 1

Idag lanseras Ipredator till allmänheten. Jag har själv använt tjänsten ett tag nu och måste härmed lovorda den. På två sekunder byter jag min vanliga IP-adress mot en helt anonym. På två sekunder försvinner min trafik in i ett vitt brus av krypterad information. På två sekunder vet jag att oavsett vilken konstig uppkoppling jag råkar sitta på så är mina kreditkortsnummer, mina lösenord och mina personliga data är säkra.

Så länge inte kryptering förbjuds, eller VPN-tjänster faller under något datalagringsdirektiv, är denna typ av tjänster det som håller FRA och IPRED på armlängds avstånd. Sett ur detta perspektiv är Ipredator det mest konstruktiva som kommit ur FRA-motståndet. Ipredator bygger bort problemet.

Dessutom har Ipredator ibland den effekten att det till och med ger oss snabbare internet. Det är knappt märkbart i Sverige, men det finns länder där visa protokoll stryps och där deep packet inspection är standard i näten. Tänkte du på det Bodström?

Meddelande till FRA: Jag vet att ni inte avslöjar era metoder. De är såklart jetehemliga. Men jag är oerhört nyfiken på hur ni har tänkt er att all denna trafik skulle kunna avkodas. Ja, ni har en snabb superdator. Men ORLY, till och med en n00b som jag fattar att det inte funkar. Kan ni inte ringa mig och bjuda in mig till Lovön, jag kommer gärna på studiebesök.

12 svar på “Ipredator”

 1. Det hjälper tyvärr inte särskilt bra mot FRA. Det räcker med att du använder samma cookies som du haft oanonymiserat, eller att du loggar på någon internettjänst med någon av dina onlineidentiteter för att FRA skall kunna koppla din trafik till dig. Såvida du inte enbart använder tjänster som går krypterat end-to-end, that is…

  1. Fredrik: Exakt. Ipredator skapar en tunnel från min lägenhet till Lund. Därifrån är det ”vanligt” internet som gäller. Alla typer av logins hos google eller MSN är desamma därefter. Vad vi behöver är VPN->VPN->VPN… eller… Darknet… om vi vill använda ett annat ord.

 2. Ipredator bygger bort bara det som dess namn antyder: IPRED.
  Din IP adress anonymiseras. Däremot gör den inte ett smack åt FRA.
  För det behöver den krypterade trafiken lämna Sverige medan den är fortfarande krypterad.

  Om trafiken avkrypteras innan den lämnar rikets gränser kan FRA läsa all innehåll i trafiken och indirekt identifiera avsändaren.

  Ett bra exempel på en tjänst som gör det är http://www.mullvad.net/sv/ som släpper trafiken ut först i Nederländerna.

 3. Nattuggla: Inte ett smack? Inte helt sant. Trafikdatan som genereras från servern i Lund kan inte FRA göra så mycket av eftersom de inte vet hur den trafiken kom dit. Sant är dock att det skickas i klartext över nationsgränserna, men det är svårt att generera trafikdata på sådan trafik.

  Kalle: Ja, har vi riktig otur blir det så. Men då tror jag att ett stort antal företag flyr Sverige… och jag tror inte att ett EU-direktiv kan gå så långt.

 4. @Christopher

  Det låter nästan som att du förutsätter Internetaktiviteter där själva *innehåll* inte är personliga.

  Visst, IPREDATOR kommer att försvåra för FRA att enkelt bygga sociogramer (vem kontaktar/känner vem) men inte mycket åt vem var nämnd i innehållet och i vilket ärende. Kolla tex ditt eget epostbrevlåda. Visst kryllar där av signaturer, eller hur?

  Där får FRA botanisera fritt.

 5. Nattuggla: Jag delar din oro, och jag menar inte alls att man ”går säker” med Ipredator.

  Dock så får FRA (officiellt) inte öppna ex. e-post och läsa innehållet, utan endast insamla trafikdata för att i ett senare skede, vid förhöjda misstankar, läsa i innehållet.

  Det samma gäller datalagringdirektivet som i de flesta implementationer i EU hittills endast lagrar trafikdata.

  Sen är det även så att begreppet ”trafikdata” kan vidgas så att gränsen mot ”innehållsdata” luckras upp. Det är därför det vore bra med lite insyn i FRAs arbete, något som tyvärr saknas med nuvarande lagstiftning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.