IPRED skjuts upp

Det kommer inte att beslutas om IPRED på torsdag. Det är svårt att säga om det är bra eller dåligt. Man kan ju tänka sig att regeringen vill ta upp det vid ett senare tillfälle när debatten har lagt sig. Men, å andra sidan vet vi att det knappast kommer att hända. FRA-debatten bara växte i styrka!

Samtidigt påpekar internetoperatörerna det absurda med IP-nummer som bevisbörda, något som Copyriot redan har uppmärksammat. Men mera allvarligt är de ”filmskapare” som nu har skrivit brev till regeringen med sloganen ‘vi slutar göra film om ni inte röstar igenom IPRED’. Som Rick påpekar, leder deras resonemang i slutändan till att vi måste kroppsvisitera människor för att se på deras USB-minnen. Jepp… ”fildelning” är inte nödvändigtvis IP-baserad. Dags för gammelmedierna att lära sig begreppet sneakernets kanske.  

Men hur kommer det sig då att SF rapporterar om ”Århundradets bästa biosommar” (pressmeddelande 20080807) (tack akhi för länk)? Folk verkar gilla bio. Bio går inte att digitalisera. Gör biofilmer! Om ni endast vill göra film med IPRED, well, då är det nog dags att söka ett nytt jobb. Film verkar vara en lukrativ business, så ni måste ha gjort något radikalt fel… gör om, gör rätt!

En rättsosäker IPRED-lag skall inte drivas igenom av ett fåtal åttiotalsartister och en skock verklighetsfrämmande filmskapare! Inte heller av antiintellektuella författare som blandar ihop upphovsrätt och äganderätt!

Framtidens kulturpolitik bör istället driva ut formatnihilismen och sluta lyssna på dessa reaktionära anti-marknader som riskerar att införa ett hyrsnutsamhälle

12 reaktioner till “IPRED skjuts upp”

 1. Word!

  Tillägg, den ska inte heller drivas igenom med ohederlig JuMin som spelar dum/förvånad.

  Detalj:

  Atikelförfattaren om rättsosäkerheten i IP-nummer som bevis är inte ”operatör” utan:

  ”Säkerhetskonsult på Bitsec, har tidigare arbetat med it-säkerhet på Utrikesdepartementet och som it-brottsutredare på Säpo. Han har anlitats som expertvittne i flera uppmärksammade fildelningsmål.”

 2. for 20 ar sedan kostade en cd 160 kr i sverige, motsvararande 400 spann i dag. warners sanji tandan efterblivna motivering, att cd-n var en ”evighetsprodukt”, satte fokus pa den verkliga anledningen: mediakoglomeraten rovknullade sina kunder for att de kunde det. jag domer dem inte for att de sodomerade oss i generation efter generation, det vore som att doma vargen for att den river far. men det skapade ett hat mot industrin, och nar tekniken vande pa spelets forutsattningar far nu industrin sa vad den skordat. vi fildelar inte for att det ar ratt. vi gor det for att vi kan det. ar det skont att ligga over tunnan med sarade ben, sanji tandan?

 3. Pingback: Copyriot › Hopp
 4. Rasmus/Chris:
  IPRED är ju en lagförkortning och kan skrivas med skrikiga versaler, lite som LAS, eller PUL. Ifpi, däremot, är ju ett egennamn på en korporativistisk organisation och förtjänar bara en versal (liksom Stim osv) eftersom deras namn går att uttala (det går IPRED också men det är ingen organisaion). Jmf: Stasi, Säpo (låter som ett ord) men KKK (går inte att uttala som ord utan bara tre ”kå”).

  Undantag? IB (i-be) FRA ”eff-ärr-a”. Inte ”frah, ibb” här ska de uttalas (i folkmun) som två bokstäver.
  Tankar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.