Introduktion till irssi

Eftersom nätpolitiken mår bra av att man kan kommunicera med varandra på ett friktionsfritt sätt, tänker jag ge en nybörjares perspektiv till världens mest effektiva IRC-chattklient – irssi på en remote shellserver. Således bryter jag Intensifiers normala genrer och jobbar dataspeak.

Anledningen till varför man ska krångla och mecka med denna textbaserade klient är att man kan vara online dygnet runt, även när man afkar. Detta gör att man kan vara uppkopplad i femtio kanaler om man så vill, utan att missa vad som sägs när man inte är vid nätet.

Då kör vi!

1. Logga in med ssh.

För att starta programmet irssi måste man logga in på en server först. Programmet körs alltså inte på din dator, och egentligen behöver man inte installera något. Förutom om man kör windows. Då måste man ladda hem PuTTY för att få tillgång till terminal. I MacOS använder man bara programmet Terminal, och kör du Linux är det bara att använda den terminalemulator som din distribution har förinstallerad. Att tänka på: För att köra irssi så bra som möjligt bör man ändra färgschemat för terminalen till att vara svart bakgrund med gröna bokstäver. Dessutom ser detta ju väldigt retro ut och är estetiskt tilltalande!

När du har startat din terminal skriver du följande för att logga in:

ssh användarnamn@server.se (och byter ut mot rätt adresser).

Sen svarar man ”yes” på att utbyta krypteringsnycklar (behöver man bara göra första gången) och fyller i lösenordet. Nu är du inloggad på shellservern.

2. Starta irssi

Om allt har gått bra hittills ska det se ut ungefär så här när du har loggat in.

bild-1

För att starta irssi skriver du:

screen irssi

Detta behöver man bara skriva första gången man startar programmet. Nästa gång du loggar in skriver du istället ”screen -dr”, vilket är ett kommando som fortsätter din session. Man stänger aldrig ned programmet alltså, utan fortsätter bara gång efter gång. Om man skriver ”screen irssi” två gånger startar man två screens, vilket kan vara lite jobbigt. Så här ser det ut när man har startat irssi:

bild-2


3. Att jobbar IRC via kommandon.

Om det ser ut som ovan har du lyckats starta irssi på remoteservern. Great success! Nu är det bara att jobba standardkommandona för IRC. (vilket inte är det lättaste).

Börja med att ansluta till en server:

/connect irc.freequest.org

Då börjar det rulla en massa information och efter några sekunder är du ansluten till servern. Därefter kan du ansluta till kanaler. Exempel:

/join #telekompaketet

/join #telecomix

När du är inne i en kanal kanske du vill ändra ditt nickname. Då skriver du:

/nick chromartie

Så är ditt nick ”chromartie”, förutsatt att det inte redan är upptaget.

Du kan joina hur många kanaler som helst (tror jag) och flera servrar. Men då kommer det luriga. Du måste byta fönster mellan varje kanal. Det finns tre sätt att byta fönster.

Antingen genom snabbkommando ESC+siffra. Till exempel för att komma till fönster 1 trycker jag ESC+1.

Eller genom att skriva /win siffra. För att komma till fönster ett skriver man /win 1

Eller genom att bläddra med CT

Några andra kommandon som är nyttiga är:

 • /wc – lämna kanalen
 • /me – visar vad du gör. Ex: /me sover
 • /away +anledning – ger meddelandet att du inte är vid datorn. Ex: /away afkar på dansgolvet
 • /names – listar vilka som är inne i kanalen
 • CTRL+x byter servrar (från fönster nummer ett)

Okej. Är det något jag har missat? Fyll på i kommentarerna.

Jag har en server och delar ut shellkonton till folk jag känner. Just let me know!

20 reaktioner till “Introduktion till irssi”

 1. Fin guide.

  Men allvarligt, är det inte dags att börja jobba något mer lättillgängligt än IRC?

  Jag har alltså inte ngt bra förslag, men IRC utesluter så många määniskor bara genom att kräva datorkörkort på UNIXnivå…

  1. Mikael Nilsson: Jo, alltså det är sant att det kanske inte är helt enkelt. Men å andra sidan är det öppet så folk slipper skype, msn-messenger och andra plågor som inte funkar på alla operativsystem.

   Sen finns ändå andra mycket enklare sätt att jobba IRC. Vi har till och med en webchat på följande adress:
   http://widget.mibbit.com/?settings=f984f02fd81668c30b37784e45e14ccb&server=irc.freequest.net&channel=%23telekompaketet&noServerTab=false&noServerNotices=true&noServerMotd=true

 2. Man kan ju lika gärna använda xchat eller en webchat. Detta är ju för att hänga kvar längre och mer fritt än exempelvis en google wave.

 3. Så här brukar jag göra:

  1) Skapa en screen med namn, t ex ”irc”:


  screen -S irc

  2) Starta irssi i screen:en med namn irc:


  irssi

  3) När jag inte ska vara kvar på datorn som kör irssi i screen går jag ur screen:

  Ctrl-a Ctrl-d

  4) När jag nästa gång loggar in på datorn som kör irssi i screen med namn irc kan jag plocka upp den screen:en med:


  screen -r irc

  Detta för att man alltså kan ha flera screen med olika sessioner i och hålla i sär dem med att ge dem olika namn med flaggan ”-S ”.

  MiNi: irc går att köra från mobiltelefon och är inte så värst mycket krångligare än att installera andra program. Kombinerar man irc med afk (där man ju kan visa och lära folk irc t ex) så är det ganska lättillgängligt imo 😉

  För de som inte jobbar unix eller linux eller är intresserade av datakörkort kan med fördel använda Xchat (som är fri programvara och fungerar på de flesta platformar) 😉

 4. Jag använder mej av mIRC vilket man kan lägga in alla uppgifter i så det bara är att starta mIRC vips så är man inne. Har provat Putty men tycker den är betydligt jobbigare än denna, nackdel är att man inte är online när datorn är avstängd. (min är online 24/ med snabba omstarter bara)

 5. Själv kör jag alt+siffra/bokstav när jag skall växla mellan mina kanaler.

  Som Rikard skrev här ovanför så avslutar man screenen med ctrl-a, d.

 6. irssi är rätt drygt att använda. Den svarar inte på självklara saker som scrollhjul utan en massa pill, det går inte att kopiera lång text direkt från en chattkanal på något smart sätt utan att få med indentation och annan terminalformattering (och definitivt inte om man har delat upp irssi-fönstret vertikalt), all text i gränssnittet måste vara samma typsnitt och storlek osv. Jag kör hellre någon vettig GUI-klient, typ XChat, på en server och loggar in med VNC.

 7. att byta kanalfönster tycker jag gör lättast med alt+siffra, eftersom man då också kan använda det otrolgit praktiska kommandot alt+a, som ger det senast aktiva fönstret (alternativt det fönster där man senast highlightats).

 8. o ett till tilläg till Lars June.
  Visst vnc fungerar men för din egenskull prova freenx då slipper man få damp när man skall scrolla i fönster o dyl.

  nx är snabbare lägre latency och säkrare än vnc

 9. Jag hittade en mycket rudimentär twitterklient för terminalen, skriven i python. Om man vill ha ett modernare sätt än irc att kommunicera på menar jag :). Det här är alltså inget för den som tycker att musen är ett bra verktyg, däremot är det toppen för den som tycker att det är kul att se hur saker funkar och kanske själv vill ändra, fixa och bygga in funktionalitet:

  http://jspr.tndy.me/2008/05/twitterminal-a-terminal-based-twitter-client-in-python/

 10. Robert Andersson: Well, det är som sagt bara en av flera klienter, och ingen Lösning som är ett måste för någon.

  Men jag tycker personligen att den är hemskt bra och den bygger dessutom på öppen källkod.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.