Internets avskaffas sakta i Frankrike

HADOPI - Le Net en France : black-out

La Quatdrature du Net överdriver inte när de berättar om Frankrikes ”dark ages” för internet. För det första talas det om så kallat ”graduated response” vilket innebär att man blir avstängd från internet om man fildelar tre gånger. För det andra förbjuds i princip offentliga trådlösa nätverk, eftersom det endast blir tillåtet att ansluta till vissa sajter som är med på en ”white list”.

La Quadrature är mycket bekymrade, inte bara ur ett användarperspektiv, utan även för att hela Frankrikes innovationskraft, ekonomi och framtid är hotad.

Blockeringen av The Pirate Bay i Danmark är ett exempel på denna form av censur. Frankrike är inte långt borta…

14 reaktioner till “Internets avskaffas sakta i Frankrike”

 1. Ja, vad jag förstår röstas HADOPI, en extremvariant av Ipred igenom den 4 mars. Vad jag däremot inte förstår är att detta sker i Frankrike, med sin starka tradition av att protestera mot allt och alla, i största allmänhet. Varför utebli motståndet? De verkar bara förbluffade över (PP)s framgångar i Sverige.

 2. Jag önskar att jag hade ett bra svar… i och för sig var det ju knappast några större protester i Sverige utanför nätet heller. Dock är vår implementering av IPRED en droppe i havet i jämförelse… än så länge…

 3. Hur var det med frankrikes president? Vist är han gift med en upphovsrätts/medie-industi-boss? Och paret hade väl träffats på ett lobbyistmöte?

  (Min lina krånglar, annars skulle jag lagt upp mer info)

 4. Vad jag förstår är hon ”bara” artist. Sarkozy, däremot, är en man som vill lägga under sig allt. Internet är ännu ett territorium – dessutom ett otuktat territorium där folk härjar fritt utan att visa tillbörlig respekt för befintliga maktstrukturer. Kan tänka mig att det kliar i fingrarna: ”upphovsrätt” är ett så gott alibi som något. Om detta går igenom i Frankrike kommer han att vilja dra detta över oss alla. Han kommer till EU – Pale Rider style – and hell follows with him.

 5. Men jisses. Så här kan det ju inte få vara? Snacka om att vara rädd för datorer!

  Det är såna som Sarkozy o alla j***a politiker som kommer kasta in världen i ett storebror samhälle. Snart är vi övervakade överallt, snart ska vi väl skriva ner när vi går på toa också!

  Idioti det är vad detta är!!!

 6. Kanske ar det sa att folk inte fatt reda pa vad lagen skulle innebara. Fast jag tror, att nar val folk borjar inse vad som hander, sa blir det hoga protester. Jag kanske rentav kommer att delta hehe.

 7. När behövde fransmän hjälp med att starta kravaller? Någon borde snarast uppvigla Frankrikes bönder och järnvägsarbetare…

 8. Det hela, ”white list’s” o dyl., är naturligtvis farligt för allt vad demokrati heter, men samtidigt tragiskt för Frankrike. De ”filterar” praktiskt taget redan bort hela den engelskspråkiga världen. Det här tilltaget kommer att isolera dem ytterligare och göra fransmän beroende av vad regimen anser vara lämpligt för medborgarna. Bristen på massiva protester är svårförklarligt. Kanske är fransmän i gemen inte så intresserade av världen utanför Frankrike, Belgien och Quebec – eller ens utanför det omedelbara, vardagliga. Sarkozy är en anti-intellektuell man, men fransmän har annars stor respekt för intellektuella och för individens frihet. Hm – det är något som inte stämmer. Möjligtvis har de ännu inte börjat förknippa dessa drag i ”nationalkaraktären” med Internet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.