Internetfienderna har bara sett toppen av isberget på nätaktivismen

Dagens telekompaketshändelser har inneburit varken total glädje eller destruktiv sorg. Jag skriver om dem på Newsmill, där även Henrik Alexandersson och Amelia Andersdotter har bra reflektioner publicerade idag. Läs dem båda, de ger en mycket mera korrekt bild än afk-mediernas snuttifierade och ofta dåligt insatta eu-rapportering.

Denna post kommer dock gå i glädjens tecken, trots att den viktiga 166an försvann ur spelet, åtminstone just nu. Marcin uttalar sig hemskt bra i Computer Sweden:

– I perioder har det varit lite magiskt att se självaktiviteten, när allt bara flutit på utan att någon egentligen samordnat eller haft någon kontroll över något alls. Det är internet i ett nötskal, internet på riktigt, säger han.

Jag kan bara instämma. Det är magiskt när man befinner sig mitt i trycket. När någon säger ”kan nån koda en hemsida” och någon annan, som man inte vet vem det är, har fixat det en stund senare. Eller när man får texter översatta till tiotalet språk på en eftermiddag, eller när en tysk medborgare ringer Olle Schmidts kontor och pratar om telekompaketet… listan på svärmeffekter går att göra hur lång som helst.

Telekompaketets effekter kommer snart. IFPI och Antipiratbyrån kanske blir de första att försöka tvinga operatörerna till ”lawful content”. Med 166an hade det varit enklare att stoppa dessa tokiga lobby- och privatpolisorganisationer. Men vi får inte ge upp! Nätpolitiken och kampen för ett helt och fritt internet måste hela tiden skapa nya innovationer, många smarta tricks och hitta de ingångar som ges.

Åsa Torstensson är överraskad. Det är inte första gången regeringen är det, men de får nog börja se det som normaltillståndet sen FRA-bloggbävningen. Carl Schlyter säger till SvD:

– Först var det en mur av motstånd, men sedan blev trycket för stort. Mycket tack vare att medborgarna engagerade sig så mycket i frågan, säger Schlyter, som tycker att det är ett utmärkt exempel på att människor kan påverka om de engagerar sig i tid.

166: FAIL, 138: half-WIN, activism: WIN. Först förtjänar vi vila, sen får vi kolla in läget, tänka efter och fundera på hur vi säkrar 138an. Ingen sorg! (hoppas Frankrike får hjälp med hadopi nu)

Vi syns i #telekompaketet på irc.freenode.net och på http://werebuild.eu!

*ni som inte ircar – minitruth byggt ihop en bra tutorial.

På förra inlägget fick jag en bra kommentar:

Vi borde fortstätta med werebuild.eu även efter telekompaketsomröstningen. Det vore bra med en svensk motsvarighet till laquadrature.net så vi kan informera om vad som händer i EU. Jag menar telekompaketet.se och werebuild.eu kom ju ganska så sent. Vi borde kunna åstadkomma betydligt mer om vi låter wikin växa och arbetar med frågor tidigare. Samt om vi försöker stödja laquadrature.net och liknande så att även andra länders medborgare kan informeras, besluten tas ju av flera länder.

Jaaaa! Lets do it!

14 reaktioner till “Internetfienderna har bara sett toppen av isberget på nätaktivismen”

 1. Jag tycker sannerligen att werebuild ska fortsätta.

  I övrigt håller jag också med dig. Det är vackert med nätkultur. Sociala medier är i sin vagga! Det kommer bli många spännande år framöver.

 2. Instämmer till fullo, werebuild ska fortsätta och internet är en snöboll som någon börja rulla för länge sedan
  Är nu en lavin och (måste man säga det till alla politiker)och bör inte stoppas annars får man möta Konsekvenserna! 😀

 3. ‘Säkra 138:an’ – det gäller väl att säkra Citizens’ Rights Amendments och jobba stenhårt för det. 138:an räcker ju inte på långa vägar. 166:an behövs OCH CRA annars förloras ju en av de allra viktigaste aspekterna med avgörande betydelse för demokratiskt deltagande och yttrandefrihet och även medborgarrätt – nätneutraliteten.

  Jag tycker att vi omedelbart ska sälla oss till den kampanj som Amnesty startat Irrepressible – som jag twittrat för nu i flera dygn. Det är av oerhörd betydelse att knyta samman krafter med den typen av initiativ – det handlar ju om att vi vill ha samma rättigheter på nätet som utanför.

  Jag uppmanar alla som värnar om mänskliga rättigheter att skriva under det upprop som de har där texten lyder så här:

  ” I believe the Internet should be a force for political freedom, not repression. People have the right to seek and receive information and to express their peaceful beliefs online without fear or interference.

  I call on governments to stop the unwarranted restriction of freedom of expression on the Internet – and on companies to stop helping them do it.”

  KOMIGENU OCH SKRIV PÅ NAMNLISTAN – http://irrepressible.info/pledge

 4. Nemokrati: Absolut. Det räcker inte med 166an. Nu kör vi hela CRA i tredjebehandlingen. Det finns mycket vi kan göra.

  Jag ska kolla Amnestylänken.

  (förresten, oerhört bra bloggat under telekom!)

 5. Ja, tack för att man fick lite uppmuntran. Tyvärr gav allt bloggande, mailande till politikerna, twittrande, kommenterande inte mycket resultat. Som jag ser det beror det på socialdemokratiskt urbangande. Men de börjar vakna verkat det. Det är ju ändå så att liberalt tänkande har sina fastställda begränsningar – och de går vid fördelningspolitiska hänsyn – dvs liberala rättigheter är inte det samma som folkbildningstanken och det fria bibliotekssystemet med månhundraåriga traditioner – något som jag anser är helt nödvändigt att värna när samhället digitaliseras annars är det en av-demokratisering som tar oss tilbaka till medeltida klassklyftor.

 6. Jag tycker därför också att man skall fästa uppmärksamhet att den datorpolitik som S bedrev när de lät folk inhandla förmånligt dator via arbetet – avdrag kring det osv var väldigt värdefullt.

  Det är också obegripligt att man avskaffat ämnet datakunskap till ett minimum i skolorna. Det skall inte vara en kompetens förbehållet enstaka specialprogram. Istället skall eftersträvas computational proficiency så att allt fler klarar html php css osv – kodning helt enkelt – kunna lägga ut och skapa eget – i ett digitaliserat samhälle är de själva alfabetet – det ska alla kunna – annars blir vi analfabeter igen.
  Varje barn måste få en bärbar dator.

  Därför tycker jag inte man kan se politiken isolerat – det måste fästas samman med fördelningspolitik, utbildningspolitik osv.

 7. Vill också avsluta med att skriva att det var otroligt bra att ni la upp sidan telekompaketet.se som man kunde twittra till samt hänvisa till i bloggposter osv.

  Bra gjort tycker jag.

 8. Måste bara tillägga en sak – någon hade tyvärr hittat under en label – privacy på Amnestysidan att det var en gammal namninsamling – dvs det stod att namnlistan skulle lämnas in till FN i nov 2006 – det konstiga var bara att man kunde fortfarande skriva på namnlistan – och de bekräftade att man skrivit på osv, sedan var där också uppdaterade nyheter från mars 2009 – så det är lite lustigt. Men jag har skrivit till Amnesty och frågat om det är så att de fortfarande samlar in namn för detta upprop för jag tyckte texten var helt perfekt – och blev enormt glad när jag läste att Amnesty uppmärksammat just det här problemet – ”seek and receive” information etc ”without fear or interference” – det är ju både emot Telekompaketet, FRA och datalagringen tycker jag.

  Men jag har skrivit till dem för att få klarhet – och hoppas jag får svar snart.

  Ber om ursäkt för att jag kanske tipsat fel – men sajten ligger ju ute och de tog emot min namnunderskrift så jag tog för givet att sidan var aktiv.

 9. Som sagt – Amnestys namninsamling för Internetfrihet pågår irrepressible.info/pledge fortfarande – de har skrivit in det nu.
  Så det är jättebra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.