Intensifier uppmanar till röstning!

bild-91

Att rösta i morgon är oerhört viktigt. Inte för att man ska bikta och rannsaka sig, eller för att det skulle vara en medborgerlig plikt. Sånt där är bara auktoritärt. I stället tycker jag det är viktigt att rösta för att skaffa en språngbräda för att fixa de saker som man tycker är viktiga, just nu.

Att rösta är ett av flera sätt att driva frågor som affekterar oss, och det kräver förhållandevis lite ansträngning jämfört med de intensiva former av aktivism som jag själv är inblandad i vid olika tillfällen. Jag tycker att representativa demokratiformer är ganska lama, men i EU är de hemskt viktiga. Genom att få dit just de parlamentariker som driver din fråga får man en helt ny möjlighet att få igenom viktiga frågor i Bryssel.

Politiska frågor går inte att ställa mot varandra och sedan avgöra vilka som är allra viktigast. Visserligen finns det ”hjälpideologier” som kan ge dig en fingervisning, exempelvis de som säger att arbete, moral, frihet, traditioner, etc. är viktigast. Jag förkastar dessa ansträngningar, att på förhand ge sanningen om det politiska, genom aprioriska abstraktioner. Politik måste vara kontextuell och ständigt söka efter vad Kant kallade nuets ontologi, alltså; vad är samtidens stora problem – make up your mind! Den dag man slutar fråga sig denna fråga är man fast i dogmatism.

Givetvis skulle man kunna kritisera denna uppfattning för att vara upplysningskramande. Men jag tror att man kan ställa den fullt ut pragmatiskt. Ganska ofta är den vulgära föreställningen att det finns två positioner i det politiska medvetandet. Antingen är man den förnuftiga individen som fattar beslut under grundliga överväganden, eller så finns det mekanismer som gör att massorna inte är medvetna om vad som är objektivt bra för det gemensamma.

Jag tror inte att det funkar så. Alls. Istället tror jag att det handlar om format, kanaler och hastigheter. Dessa kopplar samman offentligheter som kan driva sakfrågor. När människor samlas för att driva en fråga tillsammans, är det detta som avgör huruvida frågorna är relevanta eller inte. Det skapas tryck, det skapas verkligheter. Formatnihilism är en form av platonism, och den funkar bara i filosofins elfenbenstorn.

Politik och röstandepraktiker är händelser. Just nu anser jag att ett antal frågor om tillgången till kunskap och kultur, samt integritet och övervakning är de allra viktigaste. Min motivering finner ni här, och på bilden ovan, som är tagen på Embassy of Piracy‘s fest i samarbete med S.A.L.E Docks.

Oavsett om ni jobbar som jag jobbar, jobba ned valsedeln i urnan!

1 reaktion till “Intensifier uppmanar till röstning!”

 1. Christopher: ”Dessa kopplar samman offentligheter som kan driva sakfrågor. När människor samlas för att driva en fråga tillsammans, är det detta som avgör huruvida frågorna är relevanta eller inte. Det skapas tryck, det skapas verkligheter.”

  Jag håller med om att vi tillsammans (re)producerar verkligheter.

  Fast jag undrar om inte orden ”driva” och ”tryck” har fått en så bestämd betydelse i (anti)politiken att det är svårt att få tillbaka tidigare betydelser:

  Inom (anti)politiken betyder driva och tryck någon sorts överföringsmagi från ”engagerade” till några som man uppfattar som (våra) ”styrande”. Dessa skulle då ha möjlighet att styra gyttret av samhällen uppifrån ungefär som en busschaufför styr en buss.

  Här är lite andra möjliga betydelser av driva och tryck:
  Motståndssamhällen som ”driver” fram, fastnar på stränder, kletar ihop sig med andra, bildar nya konstellationer.

  Motståndssamhällen som ”trycker” undan andra samhällen som är i vägen, skapar utrymmen, röjer undan bråte, spränger barriärer.

  Var det idag det var val sa du? Jag är med i så många föreningar (samhällen) så jag kan inte hålla reda på alla. Men denna förening låg i Bryssel, eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.