Hur jobbar Mp i FRA-frågan, egentligen?

Det finns två olika nivåer av FRA-kritik. Den ena divisionen (för att använda en sportmetafor) handlar om att man ska ha signalspaning, men om FRA är rätt form för denna eller inte. Den andra divisionen har som fråga: ska vi koppla in kabeln, eller inte?

Detta leder till två skilda ståndpunkter. Piratpartiet är oproblematiska; de kommer att göra allt för att ingen kabel ska kopplas in, och de förhandlar inte i denna fråga. Bra jobbat! Men å andra sidan, lätt sagt när man inte sitter i riksdagen. Men hur står det till hos Miljöpartiet, som för övrigt gjorde en fantastisk insats i riksdagsdebatten? (Lage var en av de mera intressanta talarna), (jag gillar verkligen miljöpartister, och partiet, de är snälla, smarta och etiska). Men det hörs några oroväckande viskningar om kohandel kring FRA med socialdemokraterna.

Några ord från mig till Mp:

FRA är som Tjernobyl och kärnvapen. Det finns inga bra reaktorer, inga bra stridsspetsar. Det finns antingen Radioaktivität, eller så finns det inte. Det finns antingen massavlyssning, eller inte. FRA kan aldrig bli bra. Binärt!

Säg så till Bodströmsossarna (kom igen Mp, tänk på alla bloggar som kommer att gilla er i två år framöver), och hälsa dem att om de vill vinna rödgrön seger om två år… well… det enda som gäller är att göra FRA arbetslösa och bygga ett samhälle utan dem… det går, jag lovar!

—-

Fotnot: Hur klimatsmart är FRA egentligen. Världens femte (nu elfte) fetaste superdator… det är ett kluster som motsvarar en hel del kilowattimmar… kanske några vindkraftverk, vad vet jag… för att inte tala om de där flygningarna till Egypten och en bukt…

9 reaktioner till “Hur jobbar Mp i FRA-frågan, egentligen?”

 1. Ja, nu känns det som att det är en hel del wheeling and dealing – igår skulle sossarna göra upp med m, idag med mp, vet inte riktigt vad som händer…

 2. Håller med. Det går inte att kompromissa. Not ever. Låt de (FRA) operativ signalspaning och icke-kommunikativ spaning (vapensystem, radar osv) när det gäller konkreta operationella uppdrag. Men skippa kabeln för böveln.

  Angående klimatsmart:
  …för att inte nämna att ”den biologiska mångfalden” får endast en spottstyver gämfört FRA:s budget (och fra:s budget kommer att ”uppräknas” kanska kraftigt de närmaste åren. Kanske beroende på att antalet anställda ökar och att de förmodar att krypteringen på linan kommer att öka=fler fläskiga gigaflopp-maskinen)

  Det är ett fruktansvärt pengaslöseri: pengar som kunde göra nytta på mycket ”nyttigare” områden.

 3. Som jag ser det är en ”kompromiss” där FRA-lagen skrotas och frågan sedan utreds från grunden där vi frågar oss om vi behöver signalspaning, hur den isf ska gå till osv, en sådan ”kompromiss” är inte problematisk öht.

  Vad det handlar om är att lagen ska skrotas först och frågan ska utredas sedan. Att vi i mp lyckats få med s på det tycker jag är underbart och visar på att Mona kanske svänger om s från Bodströms påhitt…

  /lage

 4. Lage: Du är just en av de personerna i MP som jag gillar i FRA-frågan. Det känns som om ni har greppat allvaret med FRA och jag litar på er fullständigt.

  Jag är helt med på noterna att FRA-lagen först och främst måste stoppas helt. Sen bör vi utreda grundligt, sakta och med en stor och livlig debatt om vi överhuvudtaget ska syssla med signalspaning på Internet.

  Men var försiktiga med Bodströmsossar. De finns bakom varje hörn. Ofta vita män med grå kostymer som ”vill landets bästa”. De kan komma med skamliga förslag som kan förvandla grön liberalism till gråa betongbunkrar med superdatorkluster på nolltid.

  Jag bevakar Mp extra noga. Förhoppningsvis fortsätter ni att vara gröna liberaler, eller så förvandlas ni till lantliga Federley-fyrklövar… men snälla gör inte det! Vi (jag) behöver ett sympatiskt parti i riksdagen! Annars återstår bara PP och aktivism… Jag behöver en maskros att hålla tag i när högervindarna viner kring partipiskorna, en säl som tuggar sönder FRA:s spaningskablar och vänsterliberaler som tänker, till skillnad från sossarna och vänsterns trötta 40-talssamhällssyn.

  Jobba på, bygg rätt!

 5. Kära lage och ni andra.

  Debatten är bara av karaktären toppen av isberget.

  Det känns som om vi med den senaste utvecklingen i debatten, ni vet de här med Ryssland, kommer närmare och närmare en objektiv sanning i det här. Alla som har ett huvud att tänka med inser ju att detta har massor med USA och NATO att göra.

  Alla blir i alliansen blir i ett slag överens om att definiera om ordet integritet att inte omfatta ”signalspaning” sen med sant orwelskt dubbeltänkade förneka all kännedom om hur man brukade tycka. Detta så snabbt att alla oliktänkare tvingas med piskan till omvändelse.

  I Sverige finns inget som helst politiskt tryck snarare ett dånande mottryck i form av protester från samhällets alla hörn. För att motivera piska och dubbeltänkande behövs en rätt stor gyllene kittel vid regnbågens slut. Alla som har hjärna att tänka med fattar ju att detta har allt med USA och NATO att göra.

  Om FRA-lagen är ett rent beställningsjobb eller inte låter jag vara osagt. Men Fakta i målet är att FRA-lagen ger öppna spjäll för Sverige att sälja informationen vi inhämtar till kungarna i väster. Bara vi kan garantera att ingen får reda på det, eller som det står skrivet: ”får endast ske om sekretessen kan garanteras”

  Mina kära vänner. Jag börjar luta åt att detta ändå inte är att se mer som råvaruproduktion än något annat. Att sälja information över atlanten måste vara mycket lönsamt att döma av Reinfeldts mer än angelägna beteende i frågan. Att få en fräsch laglig outtömlig källa av information från lite vem som helst i världen ger en ny helsvensk produkt. Kanske till och med att se som en ny ”naturtillgång”. ABBA, Ikea och FRA? Är inte denna lag i så fall mer att likna ett undanröjande av ett handelshinder än nått annat?

  Ett sånt perspektiv kan förklara varför alla borgare med Reinfeldt i spetsen verkar bli så förvånade när alla blir förbannade över lagen. Att den personliga integriteten skulle bli en fråga i sammanhanget verkar han i alla fall mycket förvånad över.

  Själv tycker jag att om det är rikets säkerhet vi är ute efter borde vi hålla oss så långt borta från jänkarna och deras smutsiga spioner som möjligt.

 6. Heiti: Tack för länktipset. Jag har läst artikeln och den viktigaste frågorna är fortfarande obesvarade. Vaför och vem står att vinna?

  Inget i politiken händer av en slump. Politikernas favorit är att lägga fram lagar som sägs åstadkomma en viss effekt, men istället ger den den rakt motsatta. Så också i detta fall.

  FRA-lagen kommer INTE att bidra till säkerhet och stabilitet som det utlovas. Snarare kommer lagen vilken ger en enorm och odetaljerad godtycklig befogenhet till några individer framför ett fullständigt smörgåsbord av information om oss att att med garanterad fullständig sekretess sätta igång och göra… vad de nu tänker göra.

  Vi vet som fakta att det redan finns tvingande avtal mellan regeringen och USA i ”Homeland Security” matters. Som passus kan påpekas att ”Homeland Security” tydligen exakt samma språkbruk som Hitler använde för att motivera sin hemglia polis och upphävandet av de mänskliga rättigheterna. för att bekämpa de ”Yttre hot” vilkas företrädare samlades ihop i koncenrationslägren. Sorry tillbaka till ämnet.

  Trycket kommer inte från Sverige som jag tro alla kan konstatera. att dömma av de väljarundersökningar som gjorts. Några spritt språngande galna frifräsare på försvarsdepartemendet har inte kraften att själva få hela regeringen på fall. Alltså kommer trycket utifrån. Vi vet att spionbranchen är en mycket kostsam historia och sverige måste hysta upp deget om vi ska få vara med och leka. Alltså, i praktiken ett dekret från väster.

  Något som inte upptagits i debatten är om Sverige överhuvudtaget ska medverka i den amerikanska terrorapparaten. Är det inte dags att vi lägger ett ”underrättelse embargo” typ mot USA tills de släpper sina politiska samvetsfångar och upphör med systematisk tortyr? Eller, är jag ensam med den åsikten?

  Alltså, efter vad jag kan förstå är FRA ett beställningsjobb från väster. Vi som neutral nation borde bojkotta och helt ställa oss vid sidan av USAs och NATOS terror genom att vänligen avböja samarbete inom underrättelseverksamheten.

  / M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.