Himmelsnätets inlåsningar

För några veckor sedan tappade jag min iPhone på Stansted flygplats i London. Kombinationen av att flyga klockan sju på morgonen och de eviga säkerhetskontrollerna gjorde att den försvann. När jag tog flygbussen från Säve var min instinktiva reaktion att greppa efter den i fickan och koppla upp mig mot IRC och twitter som jag brukar. Men den var borta.

Jag var utan telefon, eller ska jag säga mobil dator, i en vecka och redan efter ett dygn inträdde en lättnadskänsla. Däremot började människor som inte är nätvarande så ofta höra av sig och klaga och till slut gick jag och köpte en ny telefon.

Men, någon gång kring iPad-vansinnet tappade jag hoppet på Apple och deras inlåsningseffekter. Iphonen var ju defekt när jag köpte den, jag fick ju inte installera vilka program jag ville på den. Ett jailbreak löste halva problemet, men känslan satt kvar någonstans i den bittra eftersmaken av att ”det borde gå, men Apple vill inte att du ska göra så”.

Frustrationen ledde mig till att formulera en slags tes om vilken relation jag bör ha till teknologi för att må bra i allmänhet. Apple började allt mer tära på mina nerver, så jag vände mig till den fria mjukvarans värld. Vid det här laget hade iPhonen även blivit en symbol för ett lätt hat hos mig själv, och som vi ju alla vet är hat inte bra.

Min vän Jaywalk sade till mig ”köp en Nokia N900. Det är en dator med Linux. Du har root och kan göra vad du vill”. Så jag gjorde det. Nu kan jag äntligen göra vad jag vill med min hårdvara.

2010-06-01-102942
Trygghet

Men Apple-hatet fanns fortfarande kvar inom mig. Jag irriterade mig allt mer på att jag hade varit något av en macman som i blindo lockats av stylade ”simply-works”-lösningar och jag märkte att jag hade börjat säga ”app” istället för ”program”. Detta måste få ett slut innan jag kan återupprätta min självrespekt!

Lösningen blev en lolcat, eller närmare bestämt Ubuntu 10.4 Lucid Lynx. Skillnaden är enorm. Istället för att systemet är designat för att göra mig till en ”prosumer” är koden skriven med människor i åtanke. Fri programvara behöver ju inte sträva efter antimarknader, och därför behöver de inte skapa artificiell brist. Istället frågar sig den fria mjukvaran ”vad kan denna dator göra” och så skrivs ett program som gör det.

20100601_002
Fuck off iPad. Zef flow lolcat Lunix ftw!

Fri mjukvara har en högre överlevnadsgrad än den proprietära. Även små projekt tenderar att vidareutvecklas eftersom vem som helst kan fortsätta bygga vidare, och dessutom är den öppna källkoden den en viktig garant ur säkerhetssynpunkt, då det är nästintill omöjligt att smyga in spionprogram eller att syssla med key escrow.

Således har jag funnit frid.

20 svar på “Himmelsnätets inlåsningar”

 1. Det där var en världsbildsomruskare.

  Med tanke på det svallande hatflödet riktat mot allt som kommer i närheten av inlåsningar och antimarknader trodde jag du höll dig på åtskilligt mer än replängds avstånd från appleprylar.

  Välkommen till den friare världen!

 2. Själv kör jag Android på telefon, och Ubuntu på allt annat. Har börjat att som ren rutin köra full kryptering på /home, eftersom det är enkelt att välja vid installation, och helt transparent vid användning (läste att det drar ner prestandan typ 5%, vilket jag kan leva med).

  Jag var Apple fanboi på 90-talet, från 88 till 96, men gav upp eftersom de aldrig fick till ett vettigt multi-task OS.

 3. Åh, så sant! Jag tycker det bästa med n900:an är att man håller sig bortom applikationerna och inte låter nätanvändandet bero på vilka sajter/tjänster/program som utvecklat en app till den specifika telefonen. Internet är mer universellt spindelnät i n900ans webbläsare, än kabeltevelåst applikationsburet i iphonens godkäntsmärkta tjänstevärld….

 4. Mats: Jo, krypteringen är ju verkligen mycket bättre i Linux, både att diskkrypteringen är transparent och att openvpn stöds mycket bättre. OpenSSH och OTR för pidgin är ju för övrigt saker som borde vara standard på moderna operativsystem.

 5. Avundsjuk. Tänk om jag bara hade tänkt innan jag sprang iväg och köpte en iPhone.

  Men det tar emot att skrota en fullt fungerande (nåja) telefon (nåja) bara för principernas skull, så jag får väl hata min iPhone ett tag till…

 6. Skönt att höra att du har börjat släppa på dina apple-produkter. Får alltid en klump i magen när folk börjar prata om ”appar”. Det är typ en TV-shop till pakethanterar som Apple har. Endast deras godkända mjukvara kan man installera.

 7. Härligt! Nu väntar jag bara på att du ska sluta länka E.D. och använda begrepp som »lulz«, men jag anar att det kommer att börja växa mossa på mig långt innan det händer! 🙂

  Det vore f.ö. intressant med en jämförelse mellan pekskärm kontra knappar, jag är nämligen ganska skeptisk till pekskärm som generaliserad inmatningsmekanism (även om jag förstås inser att det kan vara användbart till vissa saker).

  Går det förresten att ställa flera olika nedräknare med N900? Den funktion jag saknar långt mycket mer än en stor skärm, GPS eller webläsare i min gamla dumtelefon (eller vad blir motsatsen till en smarttelefon?) är just funktionen att ställa olika nedräkningar, t.ex. både på quinoan (15 minuter) och teet (3-4 minuter) samtidigt.

 8. albins: tangentbordet på n900 skriver jag mycket snabbare med jämfört med iPhone. Dock behöver man använda två händer, medan man jobbade mer enhands med iPhone.

  Vet inte om det finns en sådan nedräknare. Men om det inte finns i standard repositories så kan man säkert hitta något där ute. eller skriva ett eget program. det är ju linux, och ingen Steve Jobs kan hindra dig att köra vilket program du vill 😀

 9. Ja, nej, precis! Alltså det är det viktigaste viktiga med att ha en vettig telefon, att man kan programmera den själv. Fast det förutsätter ju lite att det finns vettiga bibliotek förstås, men det antar jag att det finns. Eller snart kommer att finnas.

 10. albins: Jag har inte rotat runt jättemycket, men hos maemo linux finns det experimentella bibliotek där man kan hitta många intressanta program, exempelvis MobileHotspot som förvandlar telefonen till en wifi-router som delar ut det trådlösa nätverket. Sådana ”appar” finns inte hos Apples TV-shop 😀

 11. Jag behöver en ordentlig ordbehandlare på telefonen. Funkar Open Office att installera på Nokia N900?

  Android tycks ju vara ganska inlåst den också, även om den inte är lika inlåst som Apples produkter.

  Formellt sett styrs både Apple och Google som diktaturer. De är alltså diktaturer (eller mini-sovjeter som DeLanda kallar det).

  Problemet med open source är att den fortfarande ofta gör sig aristokratisk. Enkla funktioner görs tillgängliga utanför tekno-aristokratin medan många intressanta funktioner blir aristokratiskt-inlåsta (installera och få ordning på mediawiki, Dupral, WordPress och roligare inställningar i hårdvaran).

  1. Per: jag vet faktiskt inte. Teoretiskt borde det gå att göra det eftersom man kan ladda hem paketen för Debian-Linux. Nu är Open Office ett ganska tungt program visserligen. Själv föredrar jag att skriva i en simpel texteditor och sen redigera i något annat program när jag vill göra det hela utskriftsbart. Men, återigen, det är ju en smakfråga.

   Enligt den här länken är det förvisso helt möjligt att köra open office och till och med Gimp. Problemet är väl den lilla skärment.

 12. Tack!!
  Texteditor räcker inte riktigt. Jag läser olika dokument på mobilen och behöver klippa och klistra över citat från olika dokumentformat till en ‘ordbehandlare’ och behålla formatet under kopieringen. Och även skapa fotnoter och lite anteckningar etc. Sedan ”ordbehandlar” jag själva referatet/artikeln senare på datorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.