Hackerspaces (1), maneter (2), memer (3)

Jag bryter min sommartystnad på Intensifier för att släppa ur mig några av de hemskt roliga saker som händer i fiberledningar, såväl som på fysiska platser i den generella röra som vi ibland kallar nät-/hack-/fraktalpolitik. Alltså – tre delar, tre bloggposter.

1. Spaces

I lördags var det som bekant hackniteforskningsavdelningen i Malmö. Det verkar som att det sammanlagda intrycket var ”episkt”. Jag hann givetvis inte delta i allt som hände, men några korta sammanfattande intryck kan ändå vara på sin plats. En mycket intressant föreläsning hade titeln ”Rebike, Wireless Africa & Hacking that makes a difference”, som hölls av Rebike.dk. Här beskrevs olika tekniker och metoder för att bygga internet under förhållanden där ström och internättillgång är extremt våra.

Bland annat presenterades en fallstudie från Tanzania där man från endast en satellitupplänk hade byggt trådlöst internet med stor täckning i en stad. Genom att använda billiga routers och sedan hacka det urbana syntaxets befintliga strukturer, exempelvis hustak, stolpar och parabolantenner, lyckades man få internättillgång över ett stort område.

Det finns flera anledningar till att bygga system av denna typ. För det första lägger man första pusselbiten till en infrastruktur som inte tidigare fanns. Men man gör det även på andra villkor än de som följer när stora multinationella bolag eller stater investerar. Dels låser ofta dessa in användarna i vissa konsumentroller, exempelvis att varje hushåll måste teckna sitt eget abonnemang. Men ofta följer även det med övervakningsutrustning ”på köpet”, något vi ser inte minst i Kina och Iran. Att bygga internät på användares villkor kan alltså vara till stora fördelar även ur demokratisk synvinkel.


5 reaktioner till “Hackerspaces (1), maneter (2), memer (3)”

 1. Synd att man inte hade möjlighet att vara med o höra om detta – som är extremt viktigt även för oss här i ”väst” att lösa inom kort. Förresten, är det mina inställningar, eller är ditt komentarsfält osynligt? ser varken fält eller rubriker (markerade allt för att se, och klickar i blindo)

 2. Låter lite som en idé en polare till mig hade.

  Den gick ut på att konstruera strömsnåla ”runda/klibbiga” routrar med solceller (själv försörjande) på som man kastade ut lite över allt och som genererade AD-Hoc nät.
  Dessa ”bollar” skulle sedan koppla upp sig mot nätet och andra routrar/”bollar” och därigenom skulle man snabbt kunna sätta upp ett stadsnät som skulle vara svårkontrollerat.

 3. Apropå ingenting – hade behov av att ladda ner nån slags irc – program och tänkte då mIRC – är det risk för virus och sånt om man kör det programmet? Vilket är det säkraste programmet att välja, vet du det?
  Tacksam för tips (när jag försökte köra mIRC stod att mIRC inte hade någon verifierad digital signatur el nåt sånt så jag vågade inte köra det.)
  mvh
  nemokrati

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.