Hacka Acta

Hur kan man påverka det hemlighetsfulla Acta-avtalet? Ett handelsavtal som riskerar att skada internet och som backas upp av industriländers vapenarsenaler. Ett process där ”opinionsbildning” inte har samma karaktär som vid en hyfsat demokratisk process. Kan Acta överhuvudtaget stoppas?

Det finns givetvis inte en formel för hur man kan göra (ju fler desto bättre). Men Werebuildklustret har under de senaste veckorna jobbat med en strategi som åtminstone är på väg i rätt riktning. Operationen består i ungefär följande steg:

 1. Leverera en utförlig utredning om öppenhet till regeringen. Allt som behövs är en grupp hängivna aktivister och Etherpad.
 2. Översätt regeringens kommunikéer till engelska och se till att de internationella aktivisterna västerut sprider meddelandet. Sverige är ju ordförandeland i EU så vad regeringen säger internationellt är mycket större än vanligt.
 3. Koppla ihop med aktivistkluster i varje lokal plats som Acta utspelar sig. Nu senast var det Mexico. Se till att nyttja kraften i att koppla samman sig.

Även om Åsa Torstensson nu framförde budskapet att nätanvändare vill ha öppenhet i processen (win!), så är det ju endast politiker till politiker. Problemet med Acta ligger ju i att politiker har för lite att säga till om.

Men det finns andra vägar att gå.

 1. De Europeiska internetoperatörerna hatar Acta. Ingen sund ISP vill hållas ansvarig för vad användarna gör i näten. Strategiska allianser är möjliga. Internetoperatörer bygger infrastruktur, copyrightindustrin förstör bara. Hetsa!
 2. Acta stöds av den evinnerligt konservativa copyrightindustrin. Dessa industrier och lobbyorganisationer är krigsmaskiner. De är, med FRA-speak, internets ”yttre hot”. Därför måste man signalspana på dem, skaffa dox. Varje länk mellan dessa lobbyister och politiker har potentialen att ställa till skandaler som sätter kuggar i Acta-hjulen. Dessa företag är hårdnackade, men internet never forgets.
 3. Motverka slutenhet med öppenhet. Werebuilds wiki med information om Acta växer allt stadigare, och så länge informationen ligger och pumpar på nätet, på engelska, så försvagas hemlighetsmakeriet.

Som sagt, det finns ingen magisk formel. Acta-aktivismen är ett pågående experimenterande. Har du fler idéer? Kommentera mer än gärna! Goda idéer är mycket värdefulla!

5 svar på “Hacka Acta”

 1. Hej!

  Ska jag vara helt ärlig så är jag inte helt insatt i just ACTA-frågan och det är väl det som är problemet, det är alltför få som har det. Det finns också alltför gott om den typen av insynhetsproblem.

  Jag tror att det enda sättet att stoppa, hindra eller förändra ACTA är att få ut det men inte bara det, infiltrera aktörerna i sammanhanget (nätverket). Ta reda på vilka som gör vad, formulera en strategi hur just den personen eller de personerna bör närmas och bearbetas för att få rätt konsekvens. (Det måste givetvis finnas ett övergripande mål och en övergripande strategi som styr urvalet av personer och metoder, men där verkar ni vara ganska långt framme). Man får inte glömma bort att det är personer som arbetar med de här frågorna och alla personer är påverkbara. Detta utesluter inte aktioner av den typ du beskriver, snarare kompletterar. Däremot kan inte denna typ av approach vara helt öppen. Det säger sig självt, även om det kanske strider emot grundidén.

  Bedriv helt enkelt underrättelsetjänst mot underrättelsetjänsternas uppdragsgivare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.