gbghackerspace #1

SAM_0029
En låda SID-chip, en C64, en Arduino-mikrokontroller… Vad kan dessa maskiner göra? Vi testar!

I tisdags besökte jag gbghackerspace i de nya lokalerna på Hisingen. Just nu håller hackerspacet på att starta upp, så det är lite rörigt med alla prylar som sakta fyller upp det lilla utrymmet. Men det finns stor potential för spännande projekt, främst för att de som dyker upp är sjukt kunniga och gärna delar med sig av sina kunskaper.

SAM_0032
Undrar vad detta chip förmår?

Några av de pågående projekten som är mycket intressanta är dels att bygga saker på den öppna plattformen Arduino (bild ovan), bygga digital infrastruktur, kryptering och kurser i assemblerprogrammering. Dessutom finns långtgångna planer på att hacka en stickmaskin, bygga djävulsfaxar (?), skapa en bärbar elektronisk orkester, faxa stickmönster med stickmaskinen…

SAM_0031
Installationen av Debian på min eeepc misslyckades dock. Flashdiskar är ej att lita på…

Ett hackerspace är som en öppen plattform där man kan driva nästan vilket projekt som helst som utforskar teknologier i bred bemärkelse. Det sker en slags undersökande forskning som blir allt viktigare i våra högteknologiska samhällen. Kunskaper om teknik behöver nödvändigtvis inte produceras endast hos universitet eller på företag, utan kan delas på ett mikroplan.

Haka gärna på nån tisdag. Inga förkunskaper krävs. Här finns detaljerna.

4 reaktioner till “gbghackerspace #1”

  1. Härligt!!!!! Jag drömmer om ett hackerspace här i Uppsala också, men lokalhittandet är ju det absolut svåraste. Hur gjorde ni? Vad betalar ni för er lokal?

  2. albins: Jag tror att man får leta och leta. Vi betalar 1000kr per månad vilket är en helt rimlig kostnad för att starta upp verksamheten.

    Hör runt med andra föreningar och sammanslutningar. Att dela lokaler är nog alltid billigast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.