FRA-lagen har starkt stöd från akademiker

Kort men skrämmande reflektion. Om man slår upp FRA-lagen på svenska Wikipedia ser man att FRA-lagen inte har några kritiker från akademiskt håll, endast ett starkt stöd.

Wilhelm Agrell (är visst kritisk trots allt), Dennis Töllborg och Jan Eric Larsson, alla tre professorer, är de enda akademiker som citeras och de försvarar samtliga FRA-lagen. Jag antar att Deleuze & Guattari har rätt i att:

The State does not give power (pouvoir) to the intellectuals or conceptual innovators; on the contrary, it makes them a strictly dependent organ with an autonomy that is only imagined yet is sufficient to divest those whose job it becomes simply to reproduce or implement of all of their power (puissance). (ATP: 368)

Räkna alltså inte med att vi statskramande akademiker ska hjälpa er, inte heller att vi har något att bidra med i motståndet. I elfenbenstornet finns inget att hämta. Så fort en akademiker öppnar käften i någon klatschig text om ”revolutionär potential”, ”makt” eller ”det subversiva”, avfärda dem då genom att skicka dem tillbaks till biblioteket…

Eller vem vet… de kanske har rätt… FRA är kanske inte så farligt. De är ju trots allt professorer med djup insikt och ett vetenskapligt förhållningssätt.

7 reaktioner till “FRA-lagen har starkt stöd från akademiker”

 1. Är hela det här inlägget ett utslag av ironi?

  Du är ju själv akademiker OCH kritiker av FRA, om än ej professor. Fleischer också. Och ett helt gäng andra skribenter som figurerar på din blogg och annorstädes. Töllborgs inställning till FRA har jag inte djuplodat, men nog har han kritiserat statliga göranden och låtanden i andra fall. Et cetera et cetera.

  Dina husgudar D&G tycks mig skjuta en god bit över mål här med sina svepande utsagor.

 2. Morfar: Nej, jag försöker bara konstatera den samlade bild jag har av vad svenska akademiker gör i FRA debatten. Visst finns det kritiker, men så länge man håller kritiken inom sig (eller över ett glas rövin) gör den ingen skillnad.

  Att det bara är professorer som får sin röst hörda är medierna i viss mån skyldiga till. De gillar höga titlar snarare än att sätta sig in i kompetens (jag menar inte att de ovan nämnda skulle vara inkompetenta, de är mycket kompetenta).

  Töllborg har gjort en massa annat bra som jag inte har koll på. Koncentrerar mig bara på FRA här.

  Mina husgudar, som jag helt okritiskt håller för sanna, var en del av den så kallade 68-generationen i Paris. De protesterade vilt på barrikaderna, men insåg efter några år att det inte gjorde någon större skillnad. De fick ångest över detta, men frågan om hur ”filosofin” kunde förändra något överhuvudtaget förföljde dem genom hela deras liv. De landade i en tanke om att filosofin inte kan förändra något på ett direkt plan, utan endast kunde fungera som en verktygslåda som kunde förflytta och abstrahera en händelse till en annan, en logik till ett nytt medium, en praktik till en annan. Detta har varit mitt riktmärke med det denna FRAktivitet.

  Så, nej, det är inte ironi. Akademiker är inte emot FRA. De verkar snarare vara svagt för.

 3. ”Akademiker är inte emot FRA. De verkar snarare vara svagt för.”

  Men du har ju själv skrivit en rad debattartiklar i Sveriges största dagstidningar och fler röster har hörts på bloggar och annorstädes.

  Kan inte se annat än att slutklämmen på ditt inlägg (citerat ovan) bara stämmer till dels. Uppenbarligen finns ett gäng akademiker – av vilka du är en – som utövar hård kritik i offentligheten och inte bara över ett glas rödvin. Gott så.

 4. Rikard: Okej, jag ger mig. Min ironi och bitterhet var nog mer av ett häftigt utfall från min sida när jag läste wikipediaartikeln.

  Big up till statsvetare! Det här är andra gången jag säger det… snart borde jag byta institution. En dag ska jag skriva en hyllning till detta ämne!

  Morfar: Jo, du har nog rätt. Jag ska inte använda svepande generaliseringar i framtiden. Det är trubbigt och oschysst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.