Det svällande Piratpartiet – var är EU-politiken?

När det gäller telekompaketet, den viktigaste EU-frågan inom ramen för Piratpartiets tre fokusområden, ser det ganska tomt ut. Här är lite statistik över hur många gånger telekompaketet har behandlats, kritiserats eller ens nämnts som huvudtema bland några av partiets toppbloggare de senaste tjugo inläggen. Dock finns det bättre resultat längre ned.

 1. Anna Troberg – 0
 2. Opassande – 3
 3. Rick Falkvinge – 0
 4. Christian Engström – 2
 5. Piratjanne – 0

Listan är givetvis ofullständig och utgår från de rss-feedar jag prenumererar på. Jag kan även ha missat något (kommentera gärna). Jag tycker att telekompaketet borde vara den viktigaste frågan, inte bara då den motsvarar Piratpartiets principprogram, utan även då det faktiskt snart är val till just EU-parlamentet. Att den har affekterat mig personligen beror på min starka övertygelse om att bevara fria kommunikationsflöden på nätet, och hatar brute-force-inlåsning på operatörsnivå. Det är så nära censur man kan komma, och ett jordklot som bygger upp gränser mellan människor tror jag inte är rätt väg att gå.

Nu över till guldklimparna som gräver, forskar och gör ett stort arbete (kommentera om ni hittar fler, jag samlar):

Plus alla som har bidragit till WeReBuild-wikin – Fantastiskt grupparbete. Vissa har översatt långa texter, vissa programmerat så att direktiven kan hämtas direkt från EU. Nu finns det till och med en 10- och en 20-sekunders introduktion till telekompaketet. Allt förarbete finns i wikin och får kopieras friare än fritt!

Utanför Piratpartiet finns Le Domain de Anais med färska analyser direkt från kontinenten (win!) och Erik Josefssons ihärdiga och djupdykande infall. OMG-internets är vid den internetionella forskningens framkanter och HAX blixtrar till ibland (även om jag inte håller med om hans analys av operatörer på en ”fri” marknad). Även Techrisk har uppmärksammat, samt Nemokrati.

Länka gärna in om du känner någon som inte nämnts men som har skrivit om telekompaketet (eller om du själv har gjort det). Jag ska försöka bygga upp en rss-syndikering av dessa bra bloggar. Här finns nämligen ett helt EU att bygga om…

För internets väl.

Uppdatering: Länk till Amelia Andersdotter (igen, igen) och Leo Erlandsson. *blir glad*

Uppdatering 2: Lisa jobbar stort.

22 reaktioner till “Det svällande Piratpartiet – var är EU-politiken?”

 1. Eftersom jag lyfts fram i posten (som en toppbloggare dessutom) så känner jag så klart att jag måste kommentera.

  Det rycker i mig för att vilja bortförklara varför jag inte postat nåt om telekompaketet. Och även om de anledningar jag vill lista i mina ögon är mer än giltiga så… har du rätt.

  Telekompaketet är en tokviktig fråga och även om jag inte har tid att gräva djupare i det just nu så har jag haft tid att blogga och har kunnat ägna i alla fall ett helt blogginlägg åt detta – om inte annat genom att länka till nån annan som du har gjort i den här posten.

  Tack för att du uppmärksammade det. 🙂

 2. Det är bara att köra! Allt man behöver veta bör finnas i de länkar jag anger. Det är sjukt mycket i nätpolitiken och telekompaketet är krångligt att begripa. Men jag är övertygad om att det är värt insatsen!

 3. Jag har funderat i samma banor, men å andra sidan så fattas beslutet den 5 maj i parlamentet, och regeringen har presskonferans den 4 maj.
  Parlamnentsvalet ar 7 juni, och då är telekompaketet färdigt. Men, det är en dålig ursäkt för att inte ha en politik…
  Man kan också konstatera att samtliga svenska partier har varit mycket tysta i frågan, medan EU-parlamentarikerna kämpar och bloggar på utan att få något vidare stöd eller genomslag på hemmaplan i sina moderpartier.
  Det vore verkligen bra om Piratpartiet bestämde sig för att driva den här frågan. Kanske man kan sätta lite press inför regeringens presskonferens den 4 maj, eftersom inget annat parti verkar bry sig, i alla fall inte så att det syns eller hörs.

 4. Ja, fildelningsfrågorna har fått alldeles för mycket plats. Själv så har jag skrivit ett inlägg om telekompaketet om än kort. Jag är ingen flitig bloggare men något litet är det iallafall.
  Jag försöker själv att fokuser på allt annat utom fildelning.

 5. Befogad fråga Chris!

  Iofs borde man även jämföra med övriga partiers toppbloggar och då kan man nog inkludera fler piratfrågor och få ett liknande magert resultat med några få lysande undantag som Sigfrid (m) och Josefsson (V) och Widén (S)…

  Ska jag försöka mig på en förklaring så har man blivit hemmatam och fartblind och stirrat sig blind på TPB-rättegången eftersom det varit i medialjuset senaste månaderna.

  Det är ett dilemma. Det är europaval om några veckor och fokus ligger på TPB. Samtidigt är den vanligaste dissningen av Piratpartiet att det är ett enfrågeparti med fildelning som sin enda fråga.

  Man har kanske taktiserat för mycket och satsat där genomslaget är som störst, rättegången har ju varit en enormt het potatis och tappat EU-fokus.

  Samtidigt har fokuset varit gynnsamt så till vida att övriga partier faktiskt börjat möta PP i debatter och med egna utspel i piratfrågor. Frågorna har faktiskt hamnat på tapeten såväl i politiken som i media (med slagsida åt fildelningsfrågor dock).

  Jag vet dock att PP lyssnar mycket på röster som din och andra nätaktivister. Därför ser jag din post som såväl aktuell som mycket nödvändig och befogad. Precis den spark som vi behöver för att skärpa till oss i EU-frågorna!

  Vill passa på att instämma med Isak ovan och lyfta Amelia som en mycket kompetent och insatt pirat i EU-frågorna.

  Hon var uppe så sent som för några dagar sedan och pratade med folk på departementen om just Telekompaketet.

  Hennes senaste post handlar om 138an, posten dessförinnan lika så (av Simon som hon sambloggar med). Innan dess kom det tre poster i rad om samma telekompaket från Amelia (teridez).

  Amelia är PPs andranamn på EU-valsedeln, för den krysshågsna.

  Engström nämnde telekompaketet första gången 4 juli 2008 vad jag kan se och fem-sex gånger i april i år så det har inte precis varit tyst om det.

  Problemet, i den mån det är ett problem (som parti jämför sig PP gärna med andra partier), är nog snarare att för mycket fokus lagts på TPB-rättegången (vilket iofs förmodligen också varit isbrytaren som fått in PP i gammelmedia).

  Det är mycket tacksamt att du ropar till och kommer med detta. Fildelningen börjar kännas gammal imo och TPB-rättegången lever sitt eget liv där kärande och rättsväsende inte direkt verkar behöva hjälp att svärta ned det förtroende de möjligen besatt innan rättegången.

  Telekompaketet och EU-byråkratin har det delikata problem dock att folk är alienerade och känner sig hjälplösa inför det som sker i bryssel De som vill förstå och påverkar stångar sig blodiga i den snårskog av byråkrati som måste röjas innan men ens skymtar konturerna av hur det fungerar.

  Jag kan inte se varför PP inte skulle vara med och röja för ökad sikt dock. Det pedagogiska uppdraget torde passa ett parti som är progressivt och gärna går i främsta ledet mot EP-parlametet.

 6. …sen vill jag nog också påpeka att du gör ett fantastiskt arbete, Christopher. Önskar jag hade mer tid och ork att grotta i det här. Bara det att kunna peka hit är värt hur mycket som helst, förhoppningsvis engagerar sig fler i frågan så att den inte känns för stor för en handfull människor att kånka runt med.

  Lite ironiskt blir det dessutom att pp framställs som enfrågeparti ”bara”, när det är så många olika lagstiftningsprocesser för att styra upp internet vi behöver ha koll på, att vi knappt hinner med. Flerfrontskrig har fått en helt ny innebörd för mig, ibland önskar jag nästan att det ”bara var en fråga”, så att säga.

  *kram*

 7. Emma: Instämmer. Det är mycket nu, och jag jobbar själv bäst i ‘tunnelseende’ kring en konkret sak. Men ju fler man är, desto fler kluster kan man dela upp sig i, och på så sätt täcka in fler områden samtidigt. Pluralism är en bra sak.

 8. Ska man vara ärlig är det ju Christian Engström som har en chans att få en plats, med en stor portion tur och fortsatt medvind. Övriga personer kan väl ses som en sorts utsmyckning av listan.

  Men Engström är en riktig klippa inom området, med erfarenhet av hur Bryssel funkar, och han skriver ofta om dessa frågor. Han har ju till exempel ställt Karin Pilsäter mot väggen på ett föredömligt sätt.

  Så Piratpartiets EU-politik kan man nog vara lugn över. Problemet är att få in dem, det är nog inte riktigt fullt så enkelt som somliga verkar tro.

 9. Christopher….

  vad är det *exakt* du efterfrågar? Jag vill veta för jag vill se vad du saknar.

  Piratpartiet, det är ju ”vi”, en massa individer som gör en massa saker, och du samarbetar ju redan med en drös av dem.

  Saknar du toppbloggarna? Kanske bättre att vända sig till dem… Rick är på AFK-turne om du undrar 🙂

  Saknar du mer på piratpartiet.se? Eller att vi pushar på medlemmarna? Vad?

  Vi bygger!

 10. Mikael: Tack vare bloggosfärens ultrasnabba hastigheter är mitt inlägg i princip redan outdated.

  Eftersom telekompaketet är en komplicerad fråga eftersökte jag grupparbete på bloggarna som vi såg bland annat under FRA-bävningen. FRA och telekompaketet är exempel på issues som kräver kollektiva ansträngningar, medan ex. fildelning är en ganska enkel grej.

  Men nu händer det saker. Era kollektiva resurser i termer av distribuerad intelligens är nämligen oändliga (och hemskt värdefulla).

  så vi jobbar! 🙂

 11. Håller med, man måste vara aktiv.

  Jag har ett test på min sida, som endast är för män, skulle vara roligt att se vilken karraktär du skulle bli. Vågar du prova? 😉

  Kraam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.