Dags att komma ut ur garderoben

Rick Falkvinge uppmanar folk som röstar på piratpartiet att komma ut ur garderoben, efter att Oscar Swartz reflekterat över partiet och dess framtidOpassande-Emma hakade givetvis på. 

Således, här kommer min reflektion och min bekännelse:

Piratpartiet är bra just för att det inte riktigt är ett parti. Det är snarare en eller flera sakfrågor, något jag har talat om i följande bloggposter. Den givna motfrågan blir då ”men jobben då, skolan, vården?”, ”Det är oansvarigt att rösta på ett parti som inte har en uttalad skattepolitik”. Nej, det är det inte alls!

Tanken om att partier ska vara allomfattande och ha ett svar i varje fråga är fullkomligt förlegad. Det räcker och blir nästan över att täcka delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Att rösta på piratpartiet innebär inte att man lämnar övriga frågor till slumpen, marknaden, eller nån annan kraft, utan snarare att man friställer dessa frågor, som i sig är sakfrågor, från partipolitiska kompromisser som i sig är konserverande. Att rösta på piratpartiet visar att man bryr sig om skolan, vården, omsorgen! Man vägrar låta dessa frågor ätas upp och kvävas i eviga partiprogram, ”ideologier” eller permanenta folkrörelser. Vi måste inse att den parlamentariska och representativa politiken dras med detta eviga dilemma. Varken höger eller vänster kommer att rädda oss! Istället måste totaliserande och enhetliga partiprogram motarbetas!

Nu till sakfrågorna så som jag ser på dem:

 1. Delad kultur – Att fokusera på denna fråga är att stå bakom ett totalt nedrivande av de hierarkiska stratifieringar som håller kulturen i den primitiva ackumulationens kedjor. Till skillnad från ”vänsteralternativet”, att kultur är fast i ekonomiska rationaliteter, så går piratpartiet mycket längre och är tillsammans med andra former av nätaktivism det enda radikala alternativet för den som vill att kultur ska ske som en dialog mellan människor och produceras just där. Denna fråga handlar inte om fildelning, utan något mycket större. Det handlar om en sann social revolution! Bland mina akademikerkolleger, vare sig de kallar sig höger eller vänster, är denna tanke nästan alltid upprörande radikal. Det är bra. Det visar att denna sakfråga har potential att verka ordentligt inom en konservativ institution, som universitetsvärlden utgör. 
 2. Fri kunskap – Intellektuell egendom och patent är vårt globaliserade samhälles nya fabriker, maskiner och motorer. Om produktionsmedlen skall kunna fördelas jämlikt över jordens befolkning måste vi börja här. Piratpartiet är det enda parti som inte köper storföretagens lobbyretorik, som vi bland annat finner fett i IPRED. En primitiv ackumulation och inlåsning av kunskap skapar endast en räffling som gör att vi kan koncentrera makten (pouvoir) till ett fåtal. Piratpartiet är det enda parti som ser detta. När det gäller medicin, mjukvara, teknologier och innovationer finns en enormt stor global ojämlikhet, och att släppa kunskapen fri är det enda alternativet för att vi ska kunna utjämna dessa. Jag har bland annat skrivit om detta i rsmag.org.
 3. Skyddat privatliv – Piratpartiet är det enda parti som hade stoppat FRA-lagen! Även om S och Mp säger sig vilja stoppa den, så hade den röstats igenom även om vi hade haft en vänsterregering. Frågor om övervakning, integritet och civil liberties ryms tyvärr inte inom en höger-vänsterskala av sin natur. De tillhör nämligen det sociala diagram som står i opposition mot en vital demokrati och ett civilt samhälle. Det är frågor som tillhör Statsapparatens grundräffling, och ser vi internationellt så har både höger- och vänsterregeringar infört liknande lagar utan att blinka. Detta har jag skrivit om i Aftonbladet i FRA-debattens hetta, men det står sig fortfarande. Civil liberties är motsatsen till parlamentariska Statsapparater och höger- vänsteruppdelningar. Det är en deterritorialisering som ständigt måste fortsätta och vinna mer och mer hastighet. Piratpartiet är en intensifikator av denna hastighet.

Min bekännelse är således att min röst har fallit och kommer att falla på piratpartiet. Men det finns en reservation – bara så länge piratpartiet inte blir ett ”parti”. Det är därför jag inte är medlem och inte ger mig in i det embryo till pyramidal organisation som finns. Denna form är givetvis nödvändig av pragmatiska skäl, annars kan man inte kandidera till riksdagen. Men jag är principiellt emot den. Detta ställs dock åt sidan.

Piratpartiet är en händelse för mig, en positiv och nödvändig sådan. Ni har mitt stöd, men inte mitt medlemskap! Vi jobbar tillsammans, men jag kommer inte på några stormöten. 

 

16 reaktioner till “Dags att komma ut ur garderoben”

 1. Intressant perspektiv. Rent ideologiskt ligger nog (pp) rätt nära (mp).

  Men är det ”Piratpartiet är det enda parti som hade stoppat FRA-lagen!” inte väl provokativt sagt? 🙂

  Speciellt med tanke på att det finns ett ”genuint” och ”djupt rotat” skepsis bland (mp):ister för överstatlighet, centralisering, övervakning och vikten av att jobba mot personlig integritet etc. etc.

  Sen är det ju precis som du säger: så fort man måste stratifiera sig en organisation och bli delaktig i etablissemanget så ”dör” ju någonting. Thats a fact – oavsett om man heter (pp) eller (mp). Gräsrötterna är det viktigaste som finns….

 2. Heiti: Det må vara så att PP och Mp har många likheter, men jag kan tyvärr inte köpa ideologier, dels för att de är imaginära, och dels för att de lätt blir totaliserande regimer (om vi tycker så här i den här frågan borde vi tycka så här i den andra).

  Tror inte att det är provokativt att påstå att PP skulle vara de enda som inte kompromissar i fallet FRA. Det är ju givetvis svårt att bevisa, men PP är de enda jag litar på fullt ut. Det har inte med att de är ärligare eller mera genuina, utan just för att de jobbar sakfrågor och inte partiprogram.

  Jag var själv och lyssnade på Lage Rahm när han pratade om FRA hos Grön ungdom här i Göteborg. Har ingen tvekan alls om att de flesta miljöpartister är genuint emot FRA. Men.. se ovan.

 3. Jag köper det att du inte köper ideologier 🙂

  Sen är det precis som du säger svårt att bevisa – och man skall ju naturligtvis välja det alternativet som man litar fullt på – no doubt…

  Den dagen som (pp) kommer in i det parlamentariska systemet kan det vara ”kört”……t.ex. kan ju (pp) tvingas (t.ex. i en vågmästarställning) att ”ta ställning” i allt annat än de är avsedda att ta ställning kring…Se på Svenska (mp), en gång en ”enfrågeparti” idag fullfjädrad partimaskin…så kanske parlamentarisk inte skall vara nåt för (pp), vad tror du?

 4. Heiti: Jag har samma tanke som du. PP är redan utanför parlamentet en positiv kraft. De utlovar att inte kompromissa kring sina frågor, men säger sig vara beredda att göra det i övriga frågor för att nå gehör för det de har gått till val på. Jag hoppas att detta lyckas, men det får historien utvisa. Tycker dock att det skulle vara sjukt intressant att ha en pirat i EU-parlamentet som ställer till det och likaså i riksdagen.

 5. Mikael Nilsson: Detta gillar jag även med PP. Man drar nytta av Internet fullt ut och kan på så sätt gå förbi många hierarkier. Man behöver inte bo i stockholm för att träffa partiet, man behöver inte gå på flashiga banketter eller ha tillträde till vissa arenor.

  Dessutom gillar jag att PP uppmanar till enskilda initiativ och tillåter fria åsikter längs höger-vänsterskalan och inte jobbar med munkavle.

 6. Håller med Mikael Nilsson, mig veterligen har det inte hållits några stormöten IRL (har det förekommit några formella större möten IRL öht?).

  Partiet startade på nätet, organiserades över nätet och drivs alltjämt över nätet. Det vittnar om att det är rätt parti för [åtminstone] frågor som har med nätet att göra.

  Välkommen ut ur garderoben får jag säga! Nu ska vi bara få lite fler pirater till seminarierna på torsdagar udda veckor 🙂 Korsbefruktning torde vara en välkommen intensifikator (eller hur du skulle uttryckt saken). 😉

 7. Jag vet inte om jag börjar bli gammal men jag saknar tiden då piraterna arbetade utanför staterna, ute på havet, skapade mobila samhällen, byggde tillfälliga samhällen på fria öar, skapade länkar mellan fria städer, perforerade det framväxande apartheid-systemet (nationsgränser och tullar).

  Tja, man ska väl inte fastna i nostalgi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.